BIST 9.136
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,22
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

AKA Ataşehir’e deprem istasyonu kuracak

Merkezi Ataşehir’de bulunan Arama Kurtarma Derneği yetkilileri, düzenlenen basın toplantısında Ataşehir’e deprem istasyonu kurmak istediklerini açıkladı.

Abone ol

İçişleri Bakanlığı’na, AKA yetkilileri tarafından önceden bildirilmesine rağmen hiçbir tedbir alınmayan ve 41 kişinin hayatını kaybettiği Elazığ Depremi, olası İstanbul depremini bir kez daha hatırlattı. Merkezi Ataşehir’de bulunan AKA yetkilileri, düzenlenen basın toplantısında Ataşehir’e deprem istasyonu kurmak istediklerini, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de AKA’ya her türlü desteği vereceğini açıkladı.

Elazığ Depremi meydana gelmeden 3 gün önce bölgede deprem hareketlenmesi olduğunu ve önlem alınması gerektiğini İçişleri Bakanlığı’na bildiren, merkezi Ataşehir’de bulunan Araştırma Kurtarma Derneği (AKA)’nin Ataşehir Belediyesi desteği ile ilçede deprem istasyonu kuracağı açıklandı.

AKA’nın merkezinde CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Kaya Uluyılmaz ve AKA yönetim kurulu başkanı Mehmet Akif Hatunoğlu ile Operasyon-Sponsor Birim Sorumlusu Oksal Erev’in katıldığı basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen AKA’nın Elazığ depremini önceden İçişleri Bakanı ve bakanlık görevlilerine bildirmesine rağmen hiçbir tedbirin alınmamasına tepki gösterdi. Sevigen, “AKA Derneğimiz ayın 4’ünde bu bölgede bir hareketlilik görüyorlar ve İçişleri Bakanlığı’na bu bölgede 10 gün içinde deprem olabilir diye ayın 5’inde belirtiyorlar. Binde bir ihtimal olsa bile yetkililerin gerekli önlemleri alması gerekiyordu. Bakana, bakanlığın özel kalem müdürlüğüne, genel sekreterliğine, sivil savunma ve müsteşarlık bölümlerine gönderiliyor. Bakanlık gerekli önlemleri almıyor. ABD’de Japonya’da depremi sadece 1 buçuk dakika önce bilmek için milyon dolarlar harcanıyor” dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de olası İstanbul depremine karşı tedbir almadığının altını çizen Sevigen şunları söyledi: “İstanbul’da depremin kaç şiddetinde olacağı, kaç kişinin öleceği üzerine farklı farklı birçok tahmin yapılıyor. Ancak bu depreme karşı önlem alınıyor mu diye baktığımızda, birkaç okul ve hastanede önlem alınmış o kadar. Büyükşehir belediyesinin 17 milyar dolar bütçesi var senede 1 milyar dolar ayırsalardı İstanbul’da güçlendirilmemiş bina kalmazdı.”

Ataşehir’in yüzde 70’i çarpık yapılaşma

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de AKA’nın Ataşehir’de olmasının Ataşehir için bir şans olduğunu belirterek; “Bu dernekle ilgilenen arkadaşlar kendi işlerinden zaman ayırarak bu işe emek veriyorlar ve zor şartlarda çalışıyorlar. Yerel yönetim ve siyasi iktidarın bu tür çalışmalara sahip çıkmaları gerekiyor. Biz onlara sahip çıkmaya çalışıyoruz. Şimdilik bir yer temin edebildik. Ataşehir’e baktığımızda yüzde 70’i çarpık yapılaşma ve gecekondudan oluşuyor. Vatandaş Anadolu’dan gelmiş 300 metrekare bir alan almış, kendine ev yapmış, daha sonra oğlu evlenince ona bir kat, kızı evlenince ona bir kat çıkmış. Böylece gecekondular olmuş 5’er kat. Statik yok, zemin etüdü yok. Deprem konusunda yerel yönetimlere ayrılan bir fon yok ve bir destekte gelmiyor. Ataşehir Belediyesi olarak; depreme karşı kendi tedbirlerimizi alıp, AKA ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir ekip oluşturacağız” dedi.

AKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Hatunoğlu ise: “Elazığ depremi öncesi deprem belirtilerini görünce gerekli makamlara bildirmek zorunda olduğumuzu hissettik. Gönderdiğimiz uyarı mesajı belki bir sebeple bakana ulaşmamış olabilir, bunun için bir şey demedik ancak bir yalanlama gelince bu toplantıya katıldık” diye konuştu

Ataşehir’e deprem istasyonu

AKA Sponsor Birim Sorumlusu Oksal Erev de Ataşehir ve Adalar’a deprem istasyonları kuracaklarının müjdesini vererek: “Deprem istasyonlarının sayısı arttıkça hangi bölgede olacağını anlamak çok daha kolay olacaktır. Bu nedenle mutlaka bu projelere destek verilmeli” dedi.

Bunun üzerine Battal İlgezdi de depremle ilgili Ataşehir’deki her türlü çalışmaya destek vereceklerini söyledi.

Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu da konuşmasında uzun yıllar devlet kademelerinde görev yaptığını belirterek, İçişleri Bakanlığı’nın ve bakanlık görevlilerinin AKA’nın depremle ilgili uyarılarını dikkate almamış olmasının çok yanlış olduğunu ifade ederek, “Deprem riskini azaltamayacağımıza göre tedbirlerimizi en iyi şekilde almalıyız ve hazırlıklı olmalıyız” ifadelerini kullandı. Basın toplantısının sununda AKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Hatunoğlu; İlgezdi, Sevigen ve Farsakoğlu’na AKA rozeti taktı.