BIST 9.434
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.502,28
HABER /  GÜNCEL

Ak Saray için Atatürk'ün vasiyetine bakılacak!

Mimarlar Odası, Ak Saray'ın yapıldığı Atatürk Orman Çiftliği'ne ilişkin, Atatürk'ün vasiyetinin ihlal edildiği iddiasıyla açılan davada, mahkemenin vasiyetin istenmesine karar verdiğini belirtti.

Abone ol

Maliyetiyle gündemden düşmeyen yeni Cumhurbaşkanlığı konutu 'Ak Saray' ile igili son bir gelişme daha yaşandı; Mahkeme Atatürk'ün vasiyetine bakılması kararını verdi. Bu vesileyle kamuoyu Atatürk'ün vasiyetini de ilk kez görecek.

AK Saray'ın altın varaklı bardakları da tartışma yarattı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mustafa Kemal Atatürk'ün Atatürk Orman Çiftliği'ne (AOÇ) ilişkin vasiyetinin ihlal edildiği iddiasıyla açılan davada, mahkemenin vasiyetin istenmesine karar verdiğini söyledi.

Candan, düzenlediği basın toplantısında, Atatürk'ün, AOÇ'yi şartlı bağışladığını ve vasiyetin kamusal kullanıma yönelik olduğunu ifade etti.

Atatürk'ün vasiyetinin ihlal edildiği ve amacı dışında kullanıldığı gerekçesiyle "vasiyeti ihlal" davası açtıklarını dile getiren Candan, şöyle konuştu:

ATATÜRK'ÜN VASİYETİ İSTENDİ

"Davada devlet arşivlerine müzekkere yazılarak Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetinin ve AOÇ ile ilgili hazırladığı bağış senedinin, ekli tüm belgelerin gönderilmesi talep edildi. Dava kabul edilmiş oldu, biz de bu davanın tarafları olarak bu sürecin bir parçası haline geldik."

"CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI YIKILABİLİR Mİ?"

ak-saray-cumhurbaşkanliği.jpg
Candan, Atatürk'ün yaşamını yitirmesinden 76 yıl sonra vasiyetin ve bağış senedinin devlet arşivlerinden çıkartılmasının önemli olduğunu belirterek, takip ettikleri süreçte yeni bir dönemin başladığını kaydetti. "Cumhurbaşkanlığı sarayının yıkılması gündeme gelebilir mi" sorusuna karşılık Candan, "Her şey olabilir. Siz malvarlığınızı şartlı olarak bağışlarsanız, ona aykırı kullanımda her türlü karar verilebilir. Bu da gündeme gelebilir" dedi.

İLK DEFA ATATÜRK'ÜN ORJİNAL VASİYETİ ÇIKACAK

Davanın, AOÇ'nin kuruluşunun 89. yılında 5 Mayısta açıldığını dile getiren Candan, ikinci duruşmanın 10 Mart 2015'te görüleceğini ve belki de ilk defa Atatürk'ün vasiyetinin orijinalinin görülebileceğini söyledi. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu da herkesin Atatürk'ün mirasının korunması adına davaya müdahil olabileceğini söyledi.

AK SARAY'IN GERÇEK MALİYETİ NE KADAR?
ak-saray-maliyeti.jpg
Mimarlar Odası'nın iddiasına göre Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyeti 5 milyar lirayı aştı. TOKİ bu konuda açıklama yapmayı reddetmiş ve 'gereğinden önce açıklanırsa ekonomik kriz yaratır' demişti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise AK Saray'ın maliyetini 1 milyar 370 milyon lira olarak açıklamıştı.

SARAYIN ALTIN VARAKLI BARDAKLARI KAÇ LİRA?

AK Saray ile ilgili bu kez de altın varaklı bardaklar gündem oldu. Bardakların bir tanesinin 1000 lira olduğu öne sürüldü. İddiayı ortaya atan ise Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan oldu. Emine Erdoğan'ın verdiği yemek davetindeki bardakların Osmanlı serisi olduğunu belirten Candan, "O kadehlerin Osmanlı serisi olduğu, varakların altın olduğu ve maliyetinin bin TL civarında olduğu söylenebilir. Bir işçinin maaşını aşan derecede bir bardağın maliyeti ile karşı karşıyayız" dedi.
ak-saray-altin-bardak.jpg
Candan'ın verdiği bilgiye göre AK Saray'a Manisa'da da 4 bin metrekare büyüklüğünde yanmaz bir halı yapılıyor. Bu halının 1 metrekaresinin 100 avro olduğu toplam değerinin ise 400 bin Avro olduğu öne sürüldü.

2 BİN ODASI VAR İDDİASI

ak-sarau.jpg
Sarayın çok büyük olduğunu belirten Candan, “Duyumlarımıza göre bir blokta her katta 180’e yakın oda olduğudur. Dört kat yapıyorsunuz bir blokta 750’ye yakın oda var demektir. Üç bloktan oluşan bu yapının sadece yer üstündeki oda sayısı iki bin civarındadır” dedi.