BIST 9.549
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.487,32

AK Parti'yi kabine heyecanı sardı!

AK Parti yönetimi kabinede yapılması beklenen revizyonla yatıp kalkıyor dersek abartmış olmayız. Peki kimler gidecek kimler kalacak?


Yaz boyu siyaset kulislerinde Ekim ayında olması muhtemel kabine revizyonu konuşuldu.

AK Parti'nin yerel seçimlerle ilgili adaylık başvurularını Kasım ayının ilk haftası başlatacak olması kabine revizyonuyla ilgili gündemin daha da kızışmasına neden oldu.

Kabinede yapılacak değişikliğin sadece belediye seçimleriyle ilgili olmadığını söylemekte fayda var.

Bildiğiniz gibi AK Parti'nin 3 dönem şartı nedeniyle bazı bakanları belediye başkanlıklarına kaydırması konuşuluyor. Hatta bazı isimler kesin olmasa da ön plana çıkıyor.

Bu isimlere geçmeden önce Başbakan Erdoğan'ın geçen kabine revizyonunda sadece 4 bakanı değiştirerek mini bir revizyona gittiğini hatırlayalım. İçişleri Bakanlığı'na İdris Naim Şahin'in yerine Muammer Güler, Kültür ve Turim Bakanlığı'na Ertuğrul Günay'ın yerine Ömer Çelik,Milli Eğitim Bakanlığı'na Ömer Dinçer yerine Nabi Avcı ve Sağlık Bakanlığ'na Recep Akdağ yerine Mehmet Müezzinoğlu'nu getirmişti Başbakan.

Başbakan Erdoğan'ın o dönemde aslında daha büyük bir revizyona gitmek istedi ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le bazı isimler üzerinde anlaşamadığı için 4 bakanla yetindi.
Sonuç olarak Başbakan Erdoğan geçen kabinede 11 olan ismi 4'e çekti ve istediği revizyonu yapamadı. Bu da yapılması muhtemel yeni kabine değişikliğini daha da önemli yapıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hafta sonu Amerika seyahati görünüyor. Kabine değişikliği de Gül'ün Amerika seyahati dönüşü sonrasında Ekim ortası-sonu gibi bekleniyor.

Kulislerde kabinede değişmesi beklenen yaklaşık 10 isim var. Sanıldığı gibi bu 10 ismin hepsini değil, 5-6 tanesini belediye başkanlıklarına aday yapmayı düşünüyor Başbakan Erdoğan. Daha fazla bir sayının çıkması ise pek mümkün görünmüyor. Çünkü AK Parti'nin önünde anayasa gibi kritik oylamalar duruyor.

YENİ KABİNEDE BÜYÜK SÜRPRİZLER OLABİLİR!

Yapılacak kabine değişikliğinde öne çıkan isimler var ama Ankara'da büyük sürprizlerin olabileceği de konuşuluyor.

Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le bazı isimlerde anlaşırsa partinin ağır toplarından bazı isimlerin de gitmesi muhtemel.


Bunda da köşkün tavrı belirleyici olacak.

KİMLER GİDEBİLİR?

Başından beri özellikle belediye başkanlığına adaylıklarıyla gündeme gelen isimler var.

AB Bakanı Egemen Bağış, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin bu isimler arasında. 

Gezi olaylarından sonra Kadir Topbaş'ın ismi İstanbul için sallantıdaydı fakat anketler AK Parti'nin İstanbul'da rahat olduğunu gösteriyor.

Anketlere çok önem veren Başbakan'ın İstanbul için tekrar Kadir Topbaş isminde yoğunlaştığı gelen bilgiler arasında.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın ismi İstanbul ve İzmir arasında gidip geliyordu fakat anket sonuçlarında İstanbul'un güçlü çıkması Binali Yıldırım isminin İzmir'de ağırlık kazanmasına neden oldu. Binali Yıldırım'ın İzmir için çok da istekli olmadığını biliyoruz ama Başbakan için İzmir önemli. Binali Yıldırım'ı İzmir'e aday yaparak oradaki oylarını yükseltmek isteyecektir.

Egemen Bağış ismi Beyoğlu ve Ataşehir'de öne çıkarken, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in ismi Bursa için geçiyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin Hatay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise Gaziantep seçmeninden destek buluyor.

Bunun yanında Başbakan Erdoğan'ın ekonominin 3 bakanından birisini de kabineden alması bekleniyor.

AK PARTİ'DE KABİNE HEYECANI!

AK Parti yönetimi kabinede yapılması beklenen bu değişiklikle yatıp kalkıyor dersek abartmış olmayız. Parti yönetiminden kimlerin kabineye gireceği merak konusu.

Aslında şifreler belli...

Başbakan genelde AK Parti gruptan 1 ya da 2 ismi kabineye kaydırıyor. Parti yönetimindense 2-3 isim kabineye giriyor. Bunun için de AK parti yönetimini kabine heyecanı sarmış durumda.
 

DİP NOT: Seçim startının verileceği Kasım ayına özellikle dikkat! Kasım ayında özellikle Ankara'da siyasetin taşlarını yerinden oynatacak gelişmeler olabilir!