BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SEÇİM

AK Parti'nin kurucusu HDP'den aday...

2015 genel seçimleri için HDP'den sürpriz 2 aday daha AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan Dengir Mir Mehmet Fırat ve Prof Dr Mithat Sancar HDP'den aday adaylığı için başvuru yaptı.

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 7 Haziran seçimlerinde HDP'den milletvekili aday adayı olacak olan Dengir Mir Mehmet Fırat'ın başvurusunu aldı.

HDP'nin resmi Twitter hesabından paylaştığı bir fotoğrafla duyurduğu başvuruda, eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başvuru esnasında yerlerini aldı.

HDP'YE AKADEMİSYEN İSİM

Fırat'ın yanısıra akademisyen Prof. Dr. Mithat Sancar da HDP'den aday adayı olmak üzere başvuru yaptı.

İşte o tweet:

ekran-resmi-2015-02-25-15.07.48.png
Adaylar başvurunun ardından HDP Genel Merkez binası toplantı salonunda açıklama yaptı.

'KRİTİK SÜREÇTE YENİDEN SİYASETE GİRMEK ZORUNDA HİSSETTİM'

İlk açıklamayı yapan Dengir Mir Fırat, Türkiye'nin kritik bir süreçte olduğunu bu nedenle yeniden siyasete girmek zorunda hissettiğini belirterek, son dönemlerde yaşanan gelişmeleri kaygı ile izlediğini ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar da bazı eleştirilerde bulunsa da doğrudan bir tepki göstermediğini ifade etti. Fırat, AK Parti'yi bir sosyal kontrat olarak kurduklarını ancak AK Parti'nin bu programa aykırı bir tutum içerisinde olduğunu gördüklerini söyledi.

FIRAT BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ELEŞTİRDİ

Başkanlık sistemi diye önlerine koydukları şeyin, asıl başkanlık sistemi ile uzaktan yakından ilgili olmadığına vurgu yapan Fırat, "Yasama meclisini belirleyeceksiniz öbür yandan yönetimi idare edeceksiniz, bir yandan da sizi denetlemekte sorumlu olan yargıyı kendinize bağlayacaksınız. Bu diktatörlüğe doğru eğilim gösterecek bir anlayışı ifade ediyor" dedi. Fırat, Recep Tayip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra tarafsızlık davranmayarak anayasayı ihlal ettiğini belirterek, mesuliyeti olmadan hükümeti yönetmeye çalıştığını ifade etti. Söz konusu gelişmelerle Erdoğan eli ile Türkiye'de bir kaosun yaşandığına dikkat çeken Fırat, bu kaosun 2015'ten sonra bir felakete dönüşebileceğini söyledi.

'AFRİKA'DA DOST ARAMAYA BAŞLADIK'

AK Parti'nin dış politikasını da eleştiren Fırat, "Sıfır problemli komşu iddiasıyla sıfır komşuya geldik. AB ile müzakere sürecimiz askıya alındı. ABD ile stratejik ilişkilerimizde soru işaretleri belirmeye başladı. Böyle olunca Afrika'da dost aramaya başladık" dedi. Şah Fırat operasyonuna da değinen Fırat, operasyonun tamamen gündemi değiştirmeye dönük olduğunu belirterek, "Kobani düştü düşecek diye sevinen Cumhurbaşkanı türbeyi Kobani'ye getirdi. Komşu komşunun külüne muhtaçtır" diye konuştu.

'HDP'NİN BARAJ SORUNU YOK'

Basın mensuplarının çözüm süreci ile ilgili sorularına dönük olarak Fırat, sürecin samimiyetine inanmak istediğini belirterek, "Olmazsa olmazdır. Ayak sürtülüyor bu nedenle çok samimi bir anlayışla işin yürütüldüğü konusunda emin değilim. Umarım seçim öncesinde olumlu bir şeyler olur. Seçim sonrasına bırakılırsa Türkiye'nin karşılaşacağı zorluklar beni korkutuyor" değerlendirmesinde bulundu. Fırat hükümetin kendi vatandaşlarının özgürlük ve hak taleplerini pazarlık meselesi yaptığını söyledi.

HDP'nin barajı geçip geçmeyeceği ile ilgili olarak da Fırat, "Bana göre böyle bir sorun yok. Yüzde 15'in altında kalıp kalmama durumu var, neresinde olacağız bilmiyorum" dedi.

'KUSURLU OLAN HDP OLMAZ'

"HDP barajın altında kalırsa" sorusu yinelenince Fırat, "Çok kötü olur burda kusurlu olan HDP değil kusurlu olan barajı değiştirmemekte ısrar eden iktidar partisi. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir baraj yok. Barajın kaldırılması durumunda istikrarın bozulacağı iddiaları da doğru değil. Ayrıca 4 yüz milletvekili mümkün değil, bunun olması için bir partinin daha baraj altında kalması hesaplanıyor. MHP ve HDP'nin baraj altında kalması planlanıyor ya da düşünülüyor. Allah 4 yüz vekili nasip etmesin diye dua ediyorum" dedi.

ekran-resmi-2015-02-25-15.24.21.png 

SANCAR: SEÇİMLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Fırat'ın ardından Mithan Sancar da, adaylık başvurusuna ilişkin kısa bir açıklama yaptı. Sancar, 2015 seçimlerinin hayati önem taşıdığını belirterek, "Bir yıldır devam eden maratonun son etabı ve Türkiye'nin gelecek dönemi on yılları bu seçimden büyük ölçüde etkilenecektir. Nasıl bir sonuç alacağımız, Türkiye'nin kaderini belirleyecektir. HDP parti olarak girme kararı aldığından itibaren asli kurucu aktör iddiası ile seçime gidiyor barışın, kardeşliğin Türkiye'de yerleşmesini sağlayacak toplumsal zemin ve değişim yaratmaktır bu iddia barajı aşma noktasında sıkıntı olacağını düşünmüyorum tahminlerin üzerinde olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Sancar, İstanbul ya da Mardin ilinden aday olabileceğini ancak nihai kararın parti tarafından verileceğini söyledi.

Demirtaş'ın kendisine adaylık teklifi ilettiğini ifade eden Sancar, "Böyle bir çağrıya 'Hayır' deme hakkımın olmadığına karar verdim. HDP'nin hem seçimler öncesinde hem seçim için hem seçim sonrasında oynayacağı rolde bana düşen sorumluluğu yerine getirmek amacıyla görev bilinciyle adaylık başvurumu yaptım" diye konuştu.

FIRAT'I "İKNA ETMİŞLER"

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) adaylık başvurusu yapan olan AK Parti’nin kurucularından Dengir Mir Mehmet Fırat, adaylığı düşünmediğini ancak ikna edildiğini söylemişti.

Fırat’ın adaylık başvurusu yarın bizzat HDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tarafından kabul edildi. 

"İSTEKLİ OLMAMAMA RAĞMEN KABUL ETTİM"

Fırat, daha önce adaylığı düşünmediğini ancak HDP’ye çalışacağını açıklamıştı. Rudaw’a konuşan Fırat, “Adaylığı düşünmüyordum ama ülkenin için bulunduğu süreç bunu görev olarak karşıma getirdi. Adaylığımın mutlaka olması gerektiği konusunda ikna edildim. Arzu etmememe, istekli olmamama rağmen bunu bir görev olarak kabul ettim” demişti.

Seçimlerin ardından Türkiye’nin ve bölgenin çok sıkıntılı bir süreç içine gireceğini belirten Fırat, “Belki bu konularda bir hizmetimiz olabilir diye düşündüm ve bu nedenle de böyle bir karar değişikliğine gittim” diye konuşmuştu.

dengir-mir-mehmet-firat.jpg

FIRAT'IN ADAYLIK YERİ NERESİ?

Fırat, adaylık için ise Mersin’i düşündüğünü belirterek, “İkametgahım Mersin’de olduğu için orasını düşünüyorum. Ancak bunu bir görev olarak kabul ettiği için başka bir yerde de görev verilirse kabul ederim” diye eklemişti.

BDP bir önceki seçimlere bağımsız adaylarla girmiş ve Mersin’de Ertuğrul Kürkçü’yü aday göstermişti. Kürkçü 96 bin 17 oy alarak milletvekili seçilmişti.