BIST 9.511
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.492,84
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'nin 'Cemaati' bitirme planı!

Yeni Şafak gazetesi yazarı Hilal Kaplan, AK Parti'nin Cemaati bitirme planı başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Abone ol

AK Parti'nin dershaneleri kapatma kararının ardından AK Parti-Cemaat gerilimi tartışmaları sürüyor.

Tartışmaya katılanların büyük çoğunluğunun görüşü ise aynı:

AK Parti, cemaat arasında güç kavgası var.

Aslında hükümetin dershaneleri kapatma kararı yeni değil, 2009'dan bu yana cemaat dershaneleri de olmak üzere herkes bu kararı biliyordu.

Peki AK Parti-Cemaat gerilimini çıkaran ne?

Bu sorunun yanıtını Yeni Şafak si yazarı Hilal Kaplan bugünkü köşesinden verdi. AK Parti'nin 'Cemaati' bitirme planı! başlıklı yazısında gerilime neden olan küçük bir detayı yazdı.

O detayın adı Zaman gazetesiydi!

İşte Kaplan'ın yazısından önemli bölümler...

...Ben de üşenmedim, biraz araştırmacı gazetecilik yaptım ve siz sevgili okurlarım için, hükümetin dershanelerle ilgili çok gizli, pek hain planlarını deşifre eden belgeler buldum.

'Stratejik Amaç-5' başlıklı bölümde, devletin 2014 yılına kadarki amacı şöyle özetleniyor:

'Dünyadaki özel örgün eğitime yönelişteki artış ve devletin, dershaneleri özel okula dönüştürmeye yönelik politikalarından yararlanarak diğer kamu kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde dershanelerin okula dönüşümüyle ilgili teşvikleri (arsa tahsisi, vergi muafiyeti, vb.) içeren yeni mevzuat geliştirilecektir. Bakanlığın, dershanelerle ilgili ayrıntılı veriye ulaşma gücü kullanılarak, bağımsız binada faaliyet gösteren dershanelerin okula dönüştürülmesine yönelik çalışma yapılacaktır. Mevzuat düzenlemesiyle okullara yönelik mevcut ve yeni teşviklerin dönüşüm tercihini yapacak olan dershaneler tarafından da kullanılmasına imkân sağlanacaktır. Mevcut mevzuatın dershanelerin okula dönüştürülmesine imkân sağlayacak biçimde geliştirilerek dershane personelinin dönüşümden olumsuz etkilenmemesi sağlanacaktır.'

Peki, alıntıladığım Millî Eğitim Bakanlığı'nın Stratejik Planı kaç yılına ait?

2009. Yani Ak Parti-Cemaat arasından su sızmazken...

Dönemin Millî Eğitim Bakanı kim? Nimet Çubukçu. Yani şimdiye kadar bazı bürokrat ve bakanlara yapıldığı gibi cemaate yakın olduğu söylenen bazı yazarların hiç hedefine koymadığı bir isim.

Metinde ilgili değişikliklerin ne zamana kadar tamamlanması öngörülüyor: 2014.

2009 yılında, devletin 2014 yılı için önüne koyduğunu açıkladığı amaçlardan ve kamuoyuna duyurduğu bu plandan cemaat mensuplarının haberinin olmaması mümkün mü?

Hayır.

TARTIŞMANIN NEDENİ ZAMAN GAZETESİ

Bugün bu tartışmayı yapma sebebimiz, Zaman'ın 'öğrenci evleri'ne ilişkin Kızılcahamam kampındaki özel bir konuşmayı sızdırmasından bir hafta sonra, geçtiğimiz ağustos ayında MEB'e sunulan tavsiye-öneri metinlerinden birini basına sızdırması.

ESKİ METNİ YAYINLADILAR

Gazete, metnin geldiği son hali de olduğu gibi görmüş olsaydı, kuşkusuz 'gazetecilik başarısı' denmesi gerekirdi. Ne var ki, 'Eğitime darbe' manşetiyle duyurulan haberde, darbe niteliğinde sunulan başlıkların hiçbiri taslakta yer almayıp, elenmiş. Zaman'ın Ağustos ayındaki bir öneri metnine ulaşıp, taslağın aslına ulaşmaması mümkün mü dersiniz?