BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.292,82
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'nin B planı Abdülkadir Selvi açıkladı

CHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasından kalktı. Peki bundan sonra ne olacak? Abdülkadir Selvi AK Parti'nin yeni yol haritasının ipuçlarını yazdı.

Abone ol

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında AK Parti'nin B planının ayrıntılarını duyurdu.

CHP'nin başkanlık sistemini gerekçe göstererek Anayasa Uzlaşma Komisyonundan çekilmesi gündeme oturdu.

3. toplantısında firen veren komisyon yoluna devam edebilecek mi? AK Parti kulislerini yakından takip eden isimlerden Selvi bu soruya yanıt verdi.

AK Parti'nin nasıl bir başkanlık sistemi önereceği belli olmadan CHP'nin masayı terketmesini Erdoğan fobisine bağlayan Selvi, yazısında iktidarın yol haritasını böyle açıkladı:

İLK ADIM 3 PARTİ İLE YOLA DEVAM

"Sonuna kadar uzlaşmayı zorlayacaklar. Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın liderlere yaptığı çağrının sonucu beklenecek. Eğer CHP masaya dönmezse, üç parti ile yola devam edilecek. Eğer masayı dağıtacaksa AK Parti'nin dağıtması gerekir. Yüzde 50 oy oranı ve 317 milletvekiline sahip olan parti, uzlaşma komisyonunda dört partiden biri olmayı kabul ediyor ama yüzde 25 oy oranı sahip olan parti, yüzde 75'i temsil eden üç partinin iradesini yok sayıyor. Bu bir dayatmadır.

AK Parti cephesindeki hava şu: Uzlaşmayı sonuna kadar zorlayacaklar. Bu sürecin tüketilmesi gerekiyor. Futbol deyimiyle söyleyecek olursak, “AK Parti bitti demeden, bu komisyon bitmez” havasındalar. Ancak diğer muhalefet partileri de komisyondan çekildiklerini ilan ederlerse o zaman yeni bir durum ortaya çıkacak.

B PLANI: BAŞKANLIK SİSTEMİNE GÖRE HAZIRLANAN ANAYASA TASLAĞI MECLİSE SUNULACAK

AK Parti'nin B planı o zaman devreye girecek. Başkanlık sistemine göre hazırlanan Anayasa taslağı TBMM'ye sunacak.

Burada dert başka. Cumhurbaşkanlığını rejimin son kalesi olarak gördüler. Bu uğurda darbeler yapıp, muhtıralar verdiler, 367 kararları çıkardılar. Başarılı olamadılar. Bu kez de dertleri Erdoğan'ı başkan yaptırmamak. CHP bunun için masayı devirdi ama galiba masanın altında kaldı.