BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.430,02
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'li vekilden Haşim Kılıç'a gönderme!

Anayasa Mahkemesi, HSYK'yı yapısını değiştiren kanunun Adalet Bakanı'na verilen yetkileri düzenleyen hükmünü iptal etti.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA


Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını değiştiren Kanun'un, Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerinin büyük çoğunluğunu iptal etti, Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti.

Anayasa Mahkemesi'nin kararını İNTERNETHABER'e değerlendiren AK Parti İstanbul milletvekili, hukukçu Bülent Turan, karara şaşırmadığını belirtti.

Haşim Kılıç'ın Cumhurbaşaknı adayı olacağı iddiaları AK Parti'de de kabul gördü. AK Parti vekili Bülent Turan, aslında Anayasa Mahkemesi'nin aldığı son kararların cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlık niteliğinde olduğunu söyledi. İsim vermeden Haşim Kılıç'ı işarete Eden Bülent Turan, "bütün bu kararların gerekçesi cumhurbaşkanlığı seçimiyse cumhurbaşkanını halk seçecek" dedi.

KARAR ŞAŞIRTMADI

Daha önce bir çok tartışmalı karara imza atan, son 15 günde de bireysel özgürlükleri göz ardı eden, ilk derece mahkemesi kararlarının uygulanmasını zorlaştıran, yurtdışındaki şirketlerin haklarını vatandaşlarımızın haklarına tercih ederek güvenirliğini zedeleyen Anayasa Mahkemesi'nin, HSYK Kanunu'nun bazı maddelerinin iptaliyle ilgili aldığı son karar şaşırtmadı.

AYM KANUN KOYUCU GİBİ HAREKET EDEMEZ YASAĞINI ÇİĞNEMİŞTİR 

Mahkeme, son kararıyla, Anayasa'nın 153. Maddesinde belirtilen ''Anayasa Mahkemesi kanun koyucu gibi hareket edemez.'' yasağını çiğnemiştir. Mahkeme son icraatiyle, Kanun'un Anayasa'ya uygunluğunu denetimden ziyade, Meclis'in yerine geçerek yeni bir uygulamaya, bir kanun koyuculuğa bürünmüştür. Anayasa'da, HSYK ile ilgili yetkileri düzenlemek Meclis'e verilmişken, Mahkeme Meclis'in iradesini yok saymıştır.

Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra İNTERNETHABER'e konuşan CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun "Yeni atananların derhal istifa etmesi gerekir" açıklamasına göndermede bulunan Turan şunları söyledi:

BAZILARININ İDDİA ETTİĞİ GİBİ KİMSENİN İSTİFA ETMESİNE GEREK YOKTUR 

Anayasa'nın 153. Maddesi'ne göre Mahkeme'nin verdiği iptal kararları geriye yürümez. (Md 153/5. fıkra) Dolayısıyla HSYK Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten bugüne kadar, Kanun'daki yetkiye dayanılarak gerçekleştirilen tüm işlemler geçerliliğini korumaktadır. Yapılan atamalar, Anayasa başta olmak üzere tüm mevzuata uygundur. Bazılarının iddia ettiği gibi kimsenin istifa etmesine gerek yoktur.

CUMHURBAŞKANINI MİLLET SEÇECEK!

Tartışmalı kararların gerekçesi cumhurbaşkanlığı seçimiyse bilinmelidir ki cumhurbaşkanının hesapla/komployla seçilmesi çok gerilerde kalmıştır. Cumhurbaşkanını millet seçecek!

HAŞİM KILIÇ ADI HER YERDE!

Ankara kulislerinde AYM'nin kararları kadar başkanı Haşim Kılıç da konuşulanlar arasında. Üstelik sadece mahkemenin verdiği kararlar nedeniyle değil. Haşim Kılıç'ı asıl hedefe oturtan AK Parti-Cemaat savaşı... İşte o kulisler...

29983.20140411115339.jpg29805.jpg