BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,92
ALTIN 2.436,28
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'li rakibini PKK'ya şikayet etti

BDP'li Ayhan Erkmen'in, son yerel seçimlerde AK Parti'den aday olan amcası Gencer Erkmen'i PKK aracılığı ile tehdit ettirdiği ortaya çıktı

Abone ol

Özel Yetkili Erzurum 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'silahlı terör örgütüne üye olmak, PKK adına tehditte bulunmak suçlarından 20 yıl hapis istemiyle tutuklu yargılanmasına başlanan Dağpınar Belediye Başkanı BDP'li Ayhan Erkmen'in, son yerel seçimlerde AK Parti'den aday olan amcası Gencer Erkmen'i örgüt aracılığı ile seçimlere girmemesi için tehdit ettirdiği, teknik takibe takıldı.

Kars'ın Digor ilçesi Dağpınar Belde Belediye Başkanı Ayhan Erkmen, 26 Aralık 2011 günü Özel Yetkili Erzurum 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak H tipi cezaevine kondu. Ayhan Erkmen için 2008-2011 yılları arasında 'silahlı terör örgütüne üye olmak, suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmaya azmettirmek ve terör örgütünün yayın yoluyla propagandası yapmak' suçlarından Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianame, 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

29 Mart 2009'da yapılan yerel seçimlerde Dağpınar Belde Belediye Başkanlığına amca Gencer Erkmen AK Parti'den, yeğeni Ayhan Erkmen ise kapatılan DTP'den aday oldu. Hazırlanan iddianameye göre Ayhan Erkmen, amcası Gencer Erkmen'in adaylıktan vazgeçmesi için, terör örgütünün gücünden yararlanmak amacıyla, PKK'nın Ermenistan yapılanması içerisinde yer alan Hebat kod adlı Cimşit Kömeçci'den yardım istedi.

Teknik takibe takılan görüşmede Cimşit Kömeçci'yi 18 Aralık 2008 günü arayan Ayhan Erkmen, "Bu onun numarası, ben onunla olan bilgileri yazmıştım. Sen bilgisayarın başında mısın? Evet sen oradaki kendi numaran ile arıyorsun. Ama bugün ara uyansın, akıllansın" dedi.

PKK'LI TEHDİT ETTİ

Bu telefon görüşmeden 2 dakika sonra amca Gencer Erkmen'i arayan ve halen Ermenistan'da PKK'nın faaliyetlerine katılan Cimşit Kömeçci, 12 dakika 40 saniyelik bir görüşme yaptı. PKK'lı Cimşit Kömeçci, Gencer Erkmen'e, "Bak seçim derken yani bizim oylarımız namusumuzdur. Duyduk ki sen Ak Parti için birşeyler düşünüyormuşsun. İster güzellikle anla, nasıl anlarsan anla o sana kalmış. AKP'den taraf tutma diyoruz. Bizim bir partimiz var. Bizim milletin partisi. AKP'nin neresi demokratik? Her gün Kürtlerin kanını döküyor. Peki her gün dağlara top yağdıran AKP değil de kimdir? Kuzer Irak için tezkereye kim parmak kaldırıp oy verdi? Demek ki sen de elini kaldırıp oy vereceksin ha? Biri kötülük yaptıysa sen de yapmak zorunda mısın? Bak fazla konuşmayacağım kısa keseceğim. Tehdit etmiyorum, ancak o dereceye gelirse biliyorsun biz kimiz. Kuzey Irak'ta ki gerillayı vuruyor. Elim kime yetişirse onu arayacağım. Kardeşce söylüyorum adaylığını koymazsan iyi olur. Dik kafalılık yapıp adaylığa giren hesabını verir. Şehitler üzerine and içerim. AKP'den aday olanlar ile milleti AKP'ye satanları pişman edeceğim" diyerek tehdit etti.

Ayhan Erkmen'in 11 Aralık 2009 günü Serdar Öztürk adlı kişiyle yaptığı konuşmada Diyarbakır'da yapılan Demokratik Toplum Kongresine katılacağını söyledi. Erkmen görüşmede, "Diyarbakırdayım, yakıp yıkacağız Serdar. Telefon da dinleniyor, dinleyen de bilsin yani bunu. Diyarbakır'da karar çıkar" diye konuştu.

"TELEFONUM 600 BİN 80 DAKİKA DİNLENMİŞ"

Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davada tutuklu sanık BDP'li Belediye Başkanı Ayhan Erkmen ve tutuksuz sanıklar Torun Erkmen ile Naim Erkmen'in duruşmasını izlemek için BDP Kars milletvekili Mülkiye Birtane ve sanık yakınları hazır bulundu.
Ayhan Erkmen, savunmasında 4 yıl avukatlık, 7 yıl da belediye başkanlığı yaptığını söyledi. Telefonun dinlendiğinden haberdar olduğunu belirten Erkmen, teröristlerle konuşması için akli melekelerinin yerinde olmaması gerektiğini bildirdi. Telefonunun 600 bin 80 dakika dinlediğini anlatan Ayhan Erkmen, amcasını terör yoluyla tehdit etmediğini iddia etti. Mizaç ve yaşam tarzı olarak amcası ile aynı olduklarını ifade eden Erkmen, "Amcam BDP'likte beni beğenmez. Cemşit'in terör örgütü üyesi olduğunu bilmiyordum. Amcama bizden gelip aday olmasını söyledim. Ölen teröristlerin evinde taziyeye gittiğim söyleniyor. Ölünün üzerinden siyaset yapanın Allah belasını versin. Ölünün üzerinden propaganda yapmak en iğrenç şeydir" diye konuştu.

2008 yılında çatışmada ölen terörist oğlunun mezarının yapılmasında sanık Ayhan Erkmen'den yardım istemesi konusunda tanık olarak dinlenen Güler Yılmaz, şaşırıp yüzünü duvara dönünce mahkeme heyetini güldürdü. Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, "İlk kez geliyorsun belliki. Sakin ol buradan hastaneye götürmeyelim" dedi. Yılmaz ifadesinde, "Oğlumun mezarını kendim yaptırdım" diye konuştu.

Sanık Ayhan Erkmen'in avukatı Onur Gündoğdu, iddianamede müvekkilin gerilla ve şehit kelimelerini kullandığı için suçlu olarak gösterildiğini ileri sürdü. Avukat Onur Gündoğdu, "Teröriste 'gerilla' diyen Bakan İdris Naim Şahin için hakkındada iddianame hazırlanması gerekiyor o zaman. Türk Dil Kurumu'nda (TDK) gerilla 'düzenli bir orduya karşı küçük birlikler halinde çatışan, hafif silahlarla donatılmış topluluk, bağımsız bir biçimde hareket eden çete' olarak geçiyor. Bunu söyleyen TDK. Şehit ise İslami bir kavram. Herkese göre bu tartışılır. İfade özrgürlüğü kapsamındadır" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Ayhan Erkmen'in tutukluluk haline karar verirken, savcılığın mütaalasına karşın avukatların savunmalarını yapmaları için duruşmayı erteledi.