BIST 9.801
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,67
HABER /  EKONOMİ

AK Partili Gedikli'den faiz ve TL tahmini

AK Parti MKYK üyesi Bülent Gedikli, Ankara Lojistik Üssü'nü ziyarete etti. Gedikli ziyarette ABD Merkez Bankası-Fed'in faiz kararıyla ilgili öngörüde bulundu.

Abone ol

AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu-MKYK üyesi Bülent Gedikli, "FED faiz oranlarını artırmayacak, lira değer kazanacak, Türk şirketleri için 2016 daha güzel olacak" dedi.

Ankara Kazan’da bulunan Ankara Lojistik Üssü’nü ziyaret eden Gedikli, Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Gündüz, yönetim kurulu üyeleri ile kurucu ortaklardan ve aynı zamanda AK Parti Mersin Milletvekili aday adayı olan Esen Ermiş tarafından karşılandı. Ziyaretinde açıklamalarda bulunan Gedikli, "FED, faiz oranlarını artırmayacak, lira değer kazanacak, Türk şirketleri için 2016 daha güzel olacak. Depresyonda olan ekonomistler, ekonomimiz değil. Bunun nedeni de hazır reçetelerle gelişmeleri değerlendirmeye çalışıyorlar. Şu anda dünyada ekonomide daha önceki dönemlerle benzerlik gösterse de hiçbir reçeteye uymayan bir dönem yaşanıyor. Herkesin söylediği ‘jeopolitik risk, siyasi istikrarsızlık’ söylemlerini bir kenara bırakalım, bunu da somut gelişmelerle yapalım. Bakınız, gayri safi milli hasıla (GYSH) 2015 yılının ikinci çeyreği bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 3,8’lik artışla 32 milyar 93 milyon TL oldu. Büyümeyi yurt içi tüketim 3.6 puan yukarı çekerken, özel sektör yüzde 11.4 büyüme performansı gösterdi. Bu ne demek; AK Parti iktidarının ekonomi programında olan ve her zaman vurguladığımız ‘özel sektör’ ve ‘üretim’ ile büyümenin gerçekleşmesi demektir” dedi.

Merkez Bankası’nın toplam rezervlerinin geçen hafta 690 milyon dolar artarak 121 milyar 106 milyon dolara çıktığını belirten Gedikli, “Türkiye 2014 yılında toplam 11 milyar 933,58 milyon dolar dış borç ödemesi, bu yıl dış borç ödemeleri 8 milyar 13,99 milyon dolar oldu. Malezya’dan Güney Afrika ve Brezilya’ya gelişmekte olan ülke para birimleri, geçtiğimiz ay dolar karşısında en kötü performansları gösterdi. Standard&Poor’s (S&P) Brezilya’nın notunu düşürdü ve bu ortamda Türkiye’ye Çin’in en büyük bankalarından Bank of China gelecek yıl faaliyete geçmeyi planlıyor. Sürekli önümüze getirdikleri cari işlemler açığına bakıyoruz. Temmuz’da 3,15 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece son 5 ayın en düşük açığı verilmiş oldu. Doğrudan yatırımlar, doğrudan sermaye girişi 1 milyar 30 milyon dolar, 7 ay için 7.9 milyar dolar” ifadelerini kullandı.

1 Kasım’dan sonra AK Parti’nin tek başına iktidara geleceğini ümit ettiğini kaydeden Gedikli, “Rakamlara baktığımda da bunun gerçekleşeceğini görüyorum. İşte 1 Kasım’da milli iradenin tecellisinden sonra garabet terör örgütlerinin ve onların maşalarının sökülüp atılışına, ekonomide koşar adım reformların gerçekleştirilmesine şahit olacaksanız. Büyük Türkiye’nin önüne hendek kazdığını sananlar, kazdıkları hendeklere birer birer düşecekler Allah’ın izniyle” şeklinde konuştu.