BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.412,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'li Ensarioğlu: Kobani şu an düşmüyor ama...

AK Parti Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu İnternethaber'e konuştu

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Kobani'de yaşananları ve Kobani'ye destek isteyenlerin başlattığı sokak eylemlerini değerlendiren Ensarioğlu, küresel bir oyun tertiplendiğini söyledi.

Kürt halkının Kobani için destek istemesinin, protestolar gerçekleştirmesinin gayet doğal olduğunu belirten Galip Ensarioğlu, "Protestolarımızı yaparken, kendi insanımızın malına, canına kastetmek kabul edilebilir bir durum değildir. Sokak karıştığı zaman bu durum sizi nereye götürür siz artık kontrol edemezsiniz, sokakların peşinden gidersiniz." uyarısında bulundu.

"Kobani şu an düşmüyor ama düşebilir" diyen Ensarioğlu, Kobani'nin düşse bile yine Kürtlerin eline geçeceğini söyledi.

Galip Ensarioğlu'nun İnternethaber'den Nesrin Yılmaz'a yaptığı açıklamalar şöyle...


KÜRESEL BİR OYUN TERTİPLENİYOR

Bu yaşananlara baktığımızda, uluslararası küresel bir oyun tertipleniyor. Burada, tabii ki Kürtler kobani konusunda hassastır, tepkilidir, duyarlıdır. Kobani'de Kürtlere karşı yapılan vahşet, insanlık dışı saldırılar kabul edilemezdir ve bunlara duyarlılık göstermek ve yaşananları protesto etmek gayet doğaldır. Ama sokak eylemleri Türkiye'de çok farklı şeylere davetiye çıkaracaktır, Türkiye'de Raddikal İslam'ı silahlandıracak ve bu tip bir çatışmayı körükleyecek bir zemin hazırlayacaktır. En tehlikeli olan budur.

SOKAKLAR SİZİ PEŞİNDEN SÜRÜKLER 

Bir de protestolarımızı yaparken, kendi insanımızın malına, canına kastetmek kabul edilebilir bir durum değildir. Sokak karıştığı zaman bu durum sizi nereye götürür siz artık kontrol edemezsiniz, sokakların peşinden gidersiniz. Bu yüzden herkesin sağduyulu olması gerekir, içeride var olan sorunlarımızı tabii ki protesto edip dile getireceğiz, taleplerimizi savunacağız ama bunu kırmadan, dökmeden demokratik zemin içinde yapmamız lazım.

TÜRKİYE, ESAD'A HİZMET EDECEK BİR DURUM YARATMAYI DOĞRU BULMUYOR 

Türkiye Kobani'ye insani yardım desteğini sürdürüyor. Kobani'deki sivillerin tamamı Türkiye'ye gelmiş durumda. Orada IŞİD'e karşı savaşan YGP güçlerinden yaralılara her türlü sağlık hizmeti veriliyor. Bunun ötesi Türkiye'nin savaşa girmesidir. Bunu da Tükiye hesap etmek zorundadır. Bir taraftan IŞİD'e karşı oraya girerken, diğer taraftan Esad'ı güçlendirecek, Esad'ı denklemin içinden çıkarıp ama ona hizmet edecek bir durum yaratmayı Türkiye doğru bulmuyor. Onun için, koalisyon güçleriyle bu meseleyi müzakere ediyor.

KOBANİ DÜŞEBİLİR DE 

Kobani şu anda düşmüyor ama düşebilir. Netice de bu askeri bir durumdur. Karşı tarafın silahlı güçleri sizden fazlaysa düşebilir de... Ama neticede Kobani toprağı binlerce yıldır Kürtlerin toprağıdır. Kobani düşse bile orada IŞİD dahil hiçbir güç barınamaz, tekrar Kürtler kendi topraklarına sahip olmayı bilirler ve sahip olurlar. Neticede bu bir iç savaşın yaşandığı ülkedeki askeri güç dengesidir. Düşmesi o toprakların Kürtlerden çıkması anlamına gelmez, Kürtler kendi toprağından vazgeçmez.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN BİTMESİ KİMSENİN YARARINA DEĞİL

Tabii ki Kobani ve Irakta'ki Kürtlerin durumu çözüm sürecinin bir parçasıdır, Türkiye de böyle görüyor. Ancak bu, "benim her söylediğimi yapmak zorundasın" anlamına gelmez. Türkiye'den beklenen askerin oraya girmesi ise, Demirtaş Sayın Başbakan'la görüşmelerinde böyle bir şey istemediklerini açıkladı. Biz çözüm sürecinin bitmemesi için gayret edeceğiz, çözüm sürecinin bitmesi kimsenin yararına değil. Türkiye'de çok büyük acıların yaşanmasına sebebiyet verecek bir durum yaratılmamalıdır.