BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.298,20
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'den yeni milletvekili yemin metni

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, milletvekili yemin metninin değişeceği sinyalini verdi. AK Partili Şahin kendi önerisi olan yeni milletvekili yemin metinini de okudu.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, partisinin Karabük Kültür ve Eğitim Merkezi'nde düzenlediği İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı.  

Şahin toplantıda HDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekili yemininin kabul edilmemesiyle ilgili konuştu.

Şahin, "Kendisi gelmedi ve 'gelmeyeceğim' diye açıklamalar yapmış. Tabii ki Anayasa'da iç tüzük neyi gerektiriyorsa yapılacaktır. Ancak burada üzerinde durulması gereken önemli bir husus var. 6'ncı dönem yemin etmiş biriyim. Bu yemin metnini çok beğendiğimiz için, içimize sindiği için bu yemini yapmış değiliz. Çünkü hiçbir demokratik ülkenin meclisinde ve anayasasında olmayacak şekilde kötü yazılmış olan bir yemin metnidir. İdeolojik kokan, ayrımcılık kokan, baştan sona imla hatalarıyla dolu ve tabii ki darbe ürünü bir anayasanın yemin metnidir. O bakımdan bu anayasa yürürlükte kaldığı sürece, darbe ürünü 82 anayasası yürürlükte kaldığı sürece bu anayasa ve bu yemin metni hep tartışılmaya devam edilecektir" dedi. 

Darbe ürünü Anayasa yerine sivil bir anlayışla yazılmış Anayasa'yı TBMM'nin yürürlüğe koyabilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

"Bu yeni dönemde AK Parti olarak en önemli hedeflerimizden bir tanesi budur. 'Siz AK Parti olarak Anayasayı değiştirdiğinizde yemin metniniz nasıl olacak, bundan farklı mı olacak?' diye sorabilirsiniz. Biz geçtiğimiz 24'üncü dönemde yeni bir anayasa metni hazırladık, uzlaşma komisyonunda sunduk ve kamuoyu ile paylaştık. Bizim yeni anayasada, sivil anayasada ön gördüğümüz yeni yemin metnimiz her türlü ideolojiden uzak, ayrımcılıktan uzak, çağdaş ve demokratik bir ülkede, mecliste bulunması gereken, üstüne and içilmesi gereken bir metindir."

Mehmet Ali Şahin

YENİ MİLLETVEKİLİ YEMİNİ METNİ

"İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma, devletin bağımsızlığını, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma mukaddesatım (TTK'ya göre 'Kutsal kabul edilen inanç ve davranışlar') ve şerefim üzerine yemin ederim" diye yemin metnini okuyan Şahin, "Hiçbir tartışmaya mahal bırakmayacak bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesi, etnik kökeni, ana dili ne olursa olsun herkesin gönül huzuruyla üstünde yemin edebileceği bir yemin metnidir bu" dedi.

YENİ HÜKÜMET PAZARTESİ GÜNÜ KURULUYOR

Yeni hükümet kurma çalışmaları sırasında Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında problem çıkması için dua edenler olduğunu savunan Şahin, "Boşuna beklerler. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız arasında hiçbir problem yoktur, olmaz, olmayacaktır. Çünkü biz aynı davanın mensuplarıyız. Bizim yola çıkarken milletimize vaat ettiğimiz bu ülkeye hizmet etmek, en başarılı icraatları bu ülke insanına kazandırmaktır. Şu anda da yeni kabine kurulurken, yapılan çalışma bundan ibarettir. Tabii ki kabineyi Başbakanımız hazırlayacaktır, sunacaktır. Ama orası her geleni onaylayan bir makam değildir. Tabii ki orasını inceleyecektir, tavsiyeler ve öneriler olacaktır. Bu öneriler istikametinde çok başarılı olacak bir kabine Pazartesi günü beklentimiz odur, ortaya çıkacak. 64'üncü cumhuriyet hükümeti kolları sıvayıp besmeleyi çekip milletimize ve ülkemize hizmete başlayacaktır" dedi.