BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'den 'yaşam odasına' ret

Soma'daki maden faciası sonrası gündeme gelen yaşam odalarıyla ilgili muhalefetin kanun maddesi teklifi reddedildi.

Abone ol

SOMA'daki facianın ardından gündemden düşmeyen madenlerdeki yaşam odaları ile ilgili bugün önemli bir gelişme yaşandı. CHP'nin 'madenlerde yaşam odası zorunlu olsun' teklifi Ak Parti tarafından reddedildi.

CHP'li milletvekilleri, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki torba yasa görüşmeleri sırasında, madenlerde yaşam odasının zorunlu hale getirilmesinin de yasaya dahil edilmesi için önerge verdiler. Ancak CHP'nin önergesi, Ak Parti oylarıyla reddedildi.

BAKAN ÇELİK; "KATILMIYORUM..."

CHP'lilerin konuyu gündeme getirmeleri üzerine, toplantıda hazır bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de söz aldı. Çelik, CHP'lilerin madenlerde yaşam odalarının zorunlu hale getirilmesine ilişkin teklife katılmadığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı da, Bakan Çelik'in yaklaşımını, twitter hesabından, "Bakan, madenlerde yaşam odalarının kurulması ile ilgili önergemize katılmıyorum dedi" mesajıyla başlatı. Bakan'ın görüş bildirmesinin ardından, komisyonda yapılan oylamada, önerge AK Parti oylarıyla reddedildi.

YAŞAM ODASI 530 BİN TL

Türkiye'deki yasal mevzuat, madenlerde yaşam odası kurulmasını zorunlu kılmıyor.

Oysa Avrupa Birliği mevzuatında, madenlerde yaşam odası kurulmasına ilişkin yasal zorunluluk var. Türkiye, yine yaşam odasını zorunlu kılan Uluslarası Çalışma Örgütü'nün (ILO) ilgili sözleşmesini de 19 yıldır imzalamıyor.

Türkiye'de, yasal olarak zorunlu olmadığı için pekçok madende bulunmayan yaşam odaları yaklaşık 40 kişi kapasiteli. Bu odaların kurulmasının yaklaşık fiyatı ise 250 bin ABD Doları (530 bin TL)