BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'den Kürtleri kızdıracak Kobani çıkışı!

AKP’nin Dışişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay Kobani’de yaşananları bir trajedi olarak değil, "iki terörist grup arasındaki savaş” olarak değerlendirdi.

Abone ol

AKP’nin Dışişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay BBC’ye verdiği röportajda, “Kobani neden dünya için en önemli sorun haline geldi? Gerçekten bunu merak ediyorum” dedi. Aktay, Kobani’de yaşananları bir trajedi olarak değil, "iki terörist grup arasındaki savaş” olarak değerlendirdi.
 
AKP’nin Dışişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay BBC’den Mark Lowen’a kısa bir röportaj verdi. Lowen’ın Kobani’de yaşananlar ve Türkiye’nin dış politikasına dair sorularına Aktay'dan birbirinden tuhaf cevaplar geldi. Suriye’de bir trajedi yaşandığını söyleyen Aktay, “az sayıda” insan öldüğü için Kobani’nin daha önemsiz olduğunu savundu. AKP Genel Başkan Yardımcısı Aktay ”Kobani’de 1000’den az insan öldürüldü. Ama Suriye’de 300 bin insan öldürüldü. Hangisi daha önemli? Biz, bu tarz bir sorgulamayı sorguluyoruz.” diyerek, matematiksel hesaplarla yaşanan trajedileri derecelendirdi. Muhabirin “Hangisi sizin düşmanınız IŞİD mi yoksa Kürtler mi?” sorusu üzerine Yasin Aktay, Kobani’deki savaşın iki terörist grup arasında olduğunu söyledi ve “teröristler arasında ayrım yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Aktay röportajda, Esed zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelileri vurgularken, Kobani’deki topraklarından göç etmek zorunda kalan yaklaşık 140 bin Kürt’ten hiç bahsetmedi ve ardından da  ‘kentte bir trajedi yaşanmadığını’ savundu. Aktay sözlerine şu şekilde devam etti:

”Kobani neden dünya için en önemli sorun haline geldi? Gerçekten bunu merak ediyorum. Türkiye bunu merak ediyor. Kobani’de 1000’den az insan öldürüldü. Ama Suriye’de 300 bin insan öldürüldü. Hangisi daha önemli? Biz, bu tarz bir sorgulamayı sorguluyoruz. Şu an 1 buçuk milyon insan Türkiye’ye sığınmış durumda. Ve Türkiye bütün bu sığınmacıların sıkıntısını çekiyor, kimse bununla ilgilenmiyor. Şimdi dünya çapından insanlar bizden Kobani’ye müdahale etmemizi istiyor. Neden? Kobani’de ne oluyor ki? Oradaki bütün siviller zaten şu an Türkiye’de. Türkiye bütün sivilleri kurtardı. Şu an iki terörist grup arasında savaş yaşanıyor. (tekrar) Şu an Kobani’de iki terörist grup arasında savaş yaşanıyor. Türkiye’deki terör örgütü PKK’dan bazılarının çığırtkanlığını yaptığının aksine, Kobani’de ya da başka bir yerde şu an bir trajedi yok. Fakat Suriye’de gerçek bir trajedi var. Suriye’nin her yerinde gerçek trajedi var.”