BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,14
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'den komisyon sürprizi

AK Parti, TBMM'de çözüm sürecini değerlendirme komisyonu kurulması için önerge verdi.

Abone ol

İktidar partisi çözüm sürecine dair kritik bir adım attı. Sürece TBMM de dahil oluyor ancak çekilme için yasal düzenleme olmayacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, çözüm sürecine ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge vereceklerini söyledi.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN

Önergeyle ilgili TBMM'de basın toplantısı düzenleyen AK Partili Mahir Ünal, şunları söyledi:

"Bugün adına çözüm süreci dediğimiz bu yeni süreç daha özgür, daha güçlü, daha demokratik, daha huzurlu bir Türkiye hedefinin ileri adımıdır. Bu çerçevede değişik toplum kesimlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının görüş ve katkılarını alabilmek için Akil İnsanlar Heyeti de oluşturulmaktadır. Dolayısı ile çözüm sürecine TBMM’nin bir araştırma komisyonu ile dahil olması, diğer siyasi partilerin de bu sürece dahil olması, nihayetinde büyük bir sorumluluk ve siyasi risk gerektiren bu süreçte herkesin elini taşın altına koymasını sağlamak ve siyasi sorumluluk almasını sağlamak için böyle bir komisyon kurulmasını öneriyoruz."

Ünal, komisyonun adının ‘Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu’ olacağını ifade etti. Bir soru üzerine, muhalefet partileri ile bunun öncesinde bir temas olmadığını bundan sonra olabileceğini aktardı. Komisyon kurulduğunda Meclis İç Tüzüğü gereği komisyona diğer siyasi partilerin de üye vermesi gerektiğini kaydetti.

Ünal, bir gazetecinin "Vermezse?" şeklindeki sorusunu ise cevapsız bıraktı.

DEĞERLENDİRME VE TAKİP

Kulislere sızan bilgilere göre hükümet çekilme süreci için yasal düzenleme yapmayacak. Komisyon sürecin değerlendirilmesiyle ilgili çalışmaların içinde yer alacak. Bilindiği gibi BDP ve PKK çekilme için Meclis'ten yasal düzenleme istiyordu.

MUHALETİN KAPISI ÇALINDI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, bugün muhalefetin kapısını çalındı. Siyasi partilerin görüş ve önerileri dinlendikten sonra son şekli verilen önerge TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, TBMM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, çözüm süreciyle ilgili değerlendirme, eleştiri ve katkıların belirlenmesi için araştırma önergesini TBMM Başkanlığı'na vereceklerini söyledi.

Bir soru üzerine Canikli, diğer partilere de çağrıda bulunduklarını kaydetti. Canikli, ''Diğer partiler üye vermezse, üyeleri iki parti mi bölüşecek?'' sorusu üzerine de komisyonda herkesin payının belli olduğunu belirtti.

BAŞBAKANLIK'TA DÜN AKŞAM KRİTİK TOPLANTI

Komisyon önerisi dün akşamki Başbakanlık Resmi Konut'ta gerçekleştirilen toplantının ardından geldi. Toplantıya Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik katılmıştı.