BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,96
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'de teşkilat depreminin ilk sinyali yetki Erdoğan'ın!

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun son döneminde elinden alınan il ve ilçe teşkilatları atama yetkisi 21 Mayıs sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verilecek.

Abone ol

33 ay aradan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığına hazırlanan AK Parti’de gözler, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son döneminde genel başkanın yetki alanından çıkarılarak Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’na (MKYK) iade edilen il ve ilçe teşkilatlarına atama yetkisine çevrildi.

AK Parti kulislerinde, çok hızlı teşkilat operasyonlarına olanak sağlayan bu yetkinin, 21 Mayıs’taki olağanüstü kongrenin ardından Erdoğan’a verileceği konuşuluyor. Kongrenin ardından yenilenecek MKYK’nın kararıyla yapılması beklenen bu yetki devrine ilişkin ismi açıklanmayan AK Parti'li üst düzey bir isim açıklamalarda bulundu. 

KARAR YENİ MKYK’DA

Hürriyet'in haberine göre açıklamaların detayları şöyle:

“Tüzüğümüze göre bu yetki MKYK’ya ait. Ancak, ihtiyaca binaen işlerin daha süratli yürümesi için geçmişte bu yetki Teşkilat Başkanına devredilmişti. Teşkilat Başkanı da Genel Başkanla istişare ederek bu yetkiyi kullanmıştı. Ancak daha sonra bu yetki yeniden MKYK’ya iade edildi. Şu anda, teşkilatlardaki görevlendirmeler konusunda yetki MKYK’da. Teşkilat Başkanı, Genel Başkanla istişare ederek teşkilatlarda vekaleten görevlendirmeler yapabiliyor ancak asaleten görevlendirmeler MKYK’nın onayına bağlı. Yine ihtiyaca binaen, yeni genel başkanımızın da görüşü doğrultusunda MKYK kendisine ait bu yetkiyi eskiden olduğu gibi devredebilir. Bu konu henüz yetkili kurullarda oturulup konuşulmadı ancak kongreden sonra yeni oluşacak MKYK’da elbette değerlendirilir.”

YILDIRIM'A DA YETKİ VERİLMEMİŞTİ

2002’de Erdoğan’ın genel başkanlığı döneminde devredilip yıllarca kullanılan bu yetki, geçen yılki genel başkan değişimi öncesinde MKYK’ya iade edildi. MKYK’nın bu konudaki kararına ilk imzayı da Ahmet Davutoğlu attı. Bu yetki, genel başkanlığı döneminde Başbakan Binali Yıldırım’a da verilmedi.

TEŞKİLATTA BÜYÜK DEĞİŞİM GELİYOR

Parti teşkilatı yapısında hızlı değişikliğe imkan tanıyan bu düzenleme bir süredir konuşulan teşkilat yapısında değişikliği akıllara getirdi. Hızlı karar alma yetkisini yeniden eline alacak Erdoğan'ın il, ilçe teşkilatları ile bazı belediyelerin başkanlarında değişiklik yapacağı düşünülüyor.