BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.309,79
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'de 3 döneme 152 formülü

AK Parti'de 3 dönem kuralını rahatlatacak bir formül bulundu.

Abone ol

AK Parti'nin kurulurken belirlediği 3 dönem üstüste seçilenlerin ara verme kuralı seçim yaklaştıkça konuşulmaya başlandı.

AK Parti tüzüğünü de hazırlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı 3 dönem kuralını AK Parti tüzüğünün 152'inci maddesiyle çözebileceklerini söyledi.

TÜZÜĞE 152. MADDE FORMÜLÜ

AK Parti tüzüğünde bir değişiklik olur mu?
Yazan kişi benim. Başbakanımızın bu konuda hassasiyeti var. Ona rağmen farklı bir düzenleme olmaz. Ama adaylık şartlarına ilişkin maddede birden fazla fıkra vardı. Biri "Merkez yoklaması usulüyle aday gösterilip seçilen kişi, bir daha aynı yöntemle aday gösterilemez" fıkrasıydı. Yani ön seçim yaparak aday gösterilebiliyordu. Diğer fıkra ise üç dönem şartıyla ilgiliydi. 2003'te merkez yoklaması fıkrasını kaldırdık. Üç dönem şartını da tartıştık ama "Daha 15 yıl var" denildi. Tüzüğü iyi biliyorsun ihtiyaç doğarsa ne olur derseniz… Her uzun metinde sınırlamaları çözecek anahtar düzenlemeler vardır. Burada da 152'nci madde anahtar olabilir.

Köşk seçimleri sırasında AK Parti'de kırılma yaşanır mı?
Bizde kırılma olmaz. Çatlama hiç olmaz.

26 MİLYONLUK ÖNLEM

Suriye'ye olası bir müdahale gündemde. Sınır kapıları hazır mı?

152'NCİ MADDE NE DİYOR?

Parti organ veya makamları, kanunun devrine olur vermedikleri dışında kalan bütün konulardaki yetki ve görevlerini, belirleyeceği esas ve usuller çerçevesinde geçici veya sürekli olarak alt kademe organ veya makamlarına devredebilir. Yetkili organ veya makamın, alt bir organ veya makama görev vermiş olması, o görevi yapmak için gerekli olan yetkinin de devri anlamına gelir.

Suriye sınırında 6'sı faal 8 sınır kapısı var. Ülkede karışıklık başlayınca Türk araçları da mağdur oldu. Biz de giriş-çıkışları güvenlik kriterini dikkate alacak şekilde yeniden düzenledik. TC vatandaşlarının ve TR plakalı araçların Suriye'ye girişine gümrük izni vermiyoruz. Suriye'den Türkiye'ye gelenlere ise transit hariç izin veriyoruz.


Bu ticareti etkilemiyor mu?
Kapılarda ticaret sürüyor. Ara bölgelerde araçlar üzerindeki ürünler birbirine aktarılıyor. 2012'de ticaretimiz 550 milyon dolara düşmüştü. Şu anda 600 milyon doları aştı.

Kimyasal tehdidi olursa...

Radyasyon ölçen cihazlarımız var. Atom Endüstrisi Kurumu'yla birlikte çalışıyoruz. Karışıklıktan sonra teknik araç-gereçleri ve beşeri kaynağımızı artırdık. Hareket halinde görüntüleme yapan 'Back skater' adlı bir araç aldık. Şu anda bu Cilvegözü'nde. Kapılarımızı X-Ray'lerle donattık. Eğitilmiş köpeklerle de koruyoruz. Cilvegözü'nde silahlı kuvvetlerle protokol yaptık. 2 bin 400 metrelik alanı tel örgülerle kapatıyoruz. Kameralarla donatıyoruz. Bugüne kadar 26 milyon harcama yaptık.