BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.500,23
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

AK Parti yaptırdı! Ankete göre oy oranı bakın kaç?

AK Parti'nin son yaptırdığı anketlerde bugün seçim olsa oyunu vereceğini söyleyen seçmenin oranı yüzde 46'yı buldu. Yönetim, olası erken seçim için yeni bir dil oluşturacak

Abone ol

ANKARA'da erken seçim kesin gibi görünüyor. Bunun sebebi de AK Parti'nin masasında bulunan anket sonuçları. Seçmenin koalisyon çıkması sebebiyle pişman olduğunu düşünen AK Parti seçim hazırlıklarına da başladı.

AK Parti, seçim sonrasında anket yaptırdı. Anketler, vatandaşların bir bölümünün kullandıkları oydan pişman olduklarını ortaya koydu. Bugün seçim olsa AK Parti'ye oy vereceğini söyleyen seçmenin oranı yüzde 46'yi buldu. AK Parti'nin erken seçim stratejisinin ana ayakları şunlar olacak:

ÇÖZÜM VE DEMOKRATİKLEŞMEYE DEVAM

AK Parti, muhtemel bir seçim öncesi her alanda söylemini yenileyecek. Kürt kökenli vatandaşlara dönük yanlış anlamalara neden olabilecek bir dil kullanılmayacak. Kamuoyunda oluşmaya başlayan "çözüm sürecinden vazgeçiliyor" algısının önüne geçilecek. "Çözüm sürecine devam" mesajı verilirken süreç ile demokratikleşmenin ayrı şeyler olduğu vurgusu yapılacak.

KAMPANYA EKONOMİ VE DEMOKRASİ AĞIRLIKLI

AK Parti kurmayları oy kayıplarının nedenlerinden birinin de demokratikleşme ve ekonomik anlamda geleceğe dönük umut verici proje ve vaatlerin bulunmaması tespiti yaptı. Erken seçimde ise kampanya 2002, 2007, 2011'de olduğu gibi "ekonomi ve demokratikleşme" ağırlıklı olarak yapacak. Halka umut verecek vaat ve projelere yer verilecek. Ekonomik vaatler dar gelirli, emekliler gibi sıkıntılı kesimlerin durumlarının düzeltilmesine yönelik olacak.

ORTAK SÖYLEM KOMİSYONU

Partide bir böylem birliği oluşturulacak. Bunun için AK Parti bir komisyon kurdu. Komisyonda Kültür Bakanı Ömer Çelik, Genel Başkan Danışmanı Hüseyin Çelik, Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Grup Başkanvekili Mahir Ünal gibi isimler görev aldı. Önemli gelişmeler karşısında nasıl tavır takınılacağı ve yapılacak açıklamaların çerçevesi komisyonda belirlenecek. Her telden ayrı ses çıkmasının önüne geçilecek.

SEÇİM GÜVENLİĞİ

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde seçim güvenliğine dönük adımlar atılacak. Taşımalı oy kullanma düşünülüyor ancak bu zor görünüyor. Çünkü bunun için yasa ve Anayasa değişikliği gerekiyor. Ayrıca vatandaşları taşımak için bin 500 civarında araca ihtiyaç var. Vatandaşlardan biri kendisinin oy kullanmak için alınıp sandığa götürülmediğini belirtip başvuruda bulunursa seçimlerin iptali de gündeme gelebilecek. AK Parti'nin üstünde durduğu ikinci düzenleme ise sandık başkanlarının seçim kurulları tarafından devlet memurları arasından yapılması.

KASIM HAZIRLIĞI

AK Parti'de olası bir erken seçimin Kasım ayında yapılacağı konuşuluyor. Ancak AK Parti, bu seçimin 15-16 Kasım tarihlerinde yapılacak G-20 zirvesi nedeniyle bu tarihten önceki Pazar 8 Kasım ya da sonraki Pazar olan 22 Kasım tarihlerinden biri olarak belirlenmesini istiyor. Çünkü G20 gibi büyük bir organizasyonun olduğu hafta seçim yapılmasının ülke açısından doğru olmayacağını düşünüyor.

18 İL İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA

AK Parti, tüm illeri tek tek masaya yatırıp neden oy kaybettiğinin değerlendirmesini yaptı. Erken seçimde bu değerlendirmeler kapsamında adım atılacak. Özellikle kıl payı kaybedilen 18 il üzerinde durulacak. Aday listeleri yenilenecek. AK Parti'nin hesaplamalarına göre 18 ilde 45 daha oy alınsa tek başına iktidar çıkabilirdi.