BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 34,99
ALTIN 2.311,13
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

AK Parti ve MHP'nın kıran kırana yarıştığı iller

1 Kasım erken seçimlerinde özellikle tabanları birbirine benzetilen AK Parti ve MHP bazı illerde kıran kırana yarışacak. Muharrem Sarıkaya 2 partinin sıcak rekabete gireceği bölgeleri kaleme aldı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-Erken seçimde sona doğru geri sayım başladı. Seçime sayılı günler kala partiler hangi illerde risk aldıklarını hesaplıyor; bu hesaplamadan yola çıkarak 'kıl payı' kaçabilecek illerle ilgili strateji kuruyor. Peki 'seçmen kayması' yaşama riski en çok olan ve sıcak rekabete giren partiler hangileri ve bu partiler en çok hangi illerde ucu ucuna birbirini takip ediyor? İşte cevabı...

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya bugünkü yazısında, AK Parti ve MHP arasında 'taban benzerliği'nin olduğunu ifade ederek, siyasetin uzun süredir görülmemiş bir 'aynı tabana hitap eden benzeşlerin mücadelesi'ne sahen olduğunu yazdı.

AK PARTİ VE MHP'NİN KIRAN KIRANA YARIŞTIĞI YERLER...

AK Parti-MHP tabanlarının benzerliğini, 1990’lı yılların başında ANAP ile DYP, sonrasında da CHP ile DSP arasında yaşanan benzeşliğe benzeten Sarıkaya, bir süredir Anadolu’yu gezdiğini ve Anadolu illerinde AK Parti ile MHP kadrolarının kıran kırana yarıştığını gözlemlediğini ifade etti.

AK PARTİ VE MHP NEDEN YARIŞIYOR?

Her iki partinin de birbirlerinin tabanına oynadığını yazan Selvi, bu yarışa belki de AK Parti’nin tek başına iktidar olabilmek için birlikte dayandıkları toplumsal tabandan daha fazla oy kapma çabasının, ya da  AK Parti'nin 'Doğu ve Güneydoğu’da büyük bölümünü HDP’ye kaptırdığı' oylarını, Batı illerinde milliyetçi oylarla konsolide etme çabasının neden olduğunu ileri sürdü.

ANADOLU'NUN EN ÇOK HANGİ BÖLGESİNDE YARIŞIYORLAR? 

Özellikle de Orta Batı Anadolu’da bu mücadelenin had safhaya ulaştığını söyleyen Sarıkaya, AK Parti'nin, milliyetçi oyları yanına çekebilmek için siyaset silahlarını MHP yönetimine karşı yöneltmiş bulunduğunu; MHP teşkilatının ise başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AK Parti yönetici ve kadrolarının eylemleri üzerinden yüklendiğini belirtti.

BU SICAK REKABET KARŞISINDA CHP NE YAPIYOR?

"Biri ötekini, “Hükümete girmedi, her şeye karşı çıktı, dövizin ve terörün yükselmesine yol açtı” diye suçluyor. Diğeri ise çözüm sürecinde PKK’nın güçlenmesi, koalisyon için ortaya koyduğu 4 şart yerine HDP ile seçim hükümetini tercih etmesinden yola çıkarak kıyasıya eleştiriyor." diyen Sarıkaya, CHP'nin ise kenara çekildiğini uzlaşmanın ana odağı algısını daha da güçlendirerek benzeşlerin kavgasını izlediğini yazdı.