BIST 9.725
DOLAR 32,53
EURO 34,79
ALTIN 2.439,26
HABER /  GÜNCEL

AK Parti son dakika Meclis Başkanı adayı kim oldu

AK Parti'den gelen son dakika haberlere göre Meclis Başkan adayı belli oldu. Davutoğlu, AK Parti'nin TBMM Başkan adayının İsmet Yılmaz olduğunu duyurdu.

Abone ol

AK Parti'nin Meclis Başkan adayı, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 12.30'da açıklandı. Davutoğlu, MYK toplantısı öncesinde de, adaylık için ismi gündeme gelen İsmet Yılmaz'ın, AK Parti Meclis Başkanı adayı olduğunu duyurdu.

BÜTÜN OKLAR AVCI'YI İŞARET EDİYORDU
SÜRPRİZ İSİM İSMET YILMAZ OLDU! 

AK Parti TBMM adayı CHP, MHP ve HDP'nin Meclis Başkan adaylarını açıklamasının ardından gözler AK Parti'ye çevrilmişti. AK Parti kulislerinde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın bir numaralı aday olarak geçtiği konuşuluyordu. Hatta Nabi Avcı'nın dünkü iftar programını iptal edip Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşmesi bomba etkisi yaratmış ve 'aday kesinleşti' yorumları yapılmıştı. Ancak, Davutoğlu, Meclis Başkanı adayının İsmet Yılmaz olduğunu açıkladı.

İSMET YILMAZ'IN İSMİ DÜNKÜ TOPLANTIDA ÖN PLANA ÇIKMIŞ!

Davutoğlu, gazetetcilere yaptığı açıklamada, Nabi Avcı ve İsmet Yılmaz isimleri arasında istişare yaptıklarını, son olarak İsmet Yılmaz'ın dün gece yarısı itibariyle isminin ön plana çıktığını, her iki ismin de üstün vasıflara sahip olduğunu ifade etti.

NABİ AVCI'DAN 'İSMET YILMAZ' ISRARI

Davutoğlu, Nabi Avcı'nın İsmet Yılmaz'ın Meclis Başkanlığı'nın daha hayırlı olacağı konusunda görüş belirttiğini ve Avcı'nın bu tavrının, İsmet Yılmaz'ın başkan adaylığı üzerinde karar vermelerinde çok etkili olduğunu ifade etti.

Ankara kulislerindeki iddialara göre AK Parti'nin TBMM Başkan adayıyla ilgili öne çıkan diğer isim ise Volkan Bozkır olmuştu...

ismet-yilmaz-meclis-baskani-adayi.20150626124716.jpgİşte Davutoğlu'nun o açıklamaları:

Son iki gün içinde takip ettiğiniz gibi 50’şer kişilik topluluklar halinde istişareler yaptık. Biz ilk andan itibaren cumhurbaşkanımızın partimizin kuruluşunu gerçekleştirdiği andan itibaren ortak akla değer verdik. Hem seçimin değerlendirilmesi, hem koalisyonda takınılacak tavır, hemde meclis başkanlığı konusunu gündemimizde tuttuk.

Her bir milletvekilimizin kanaatini tek tek aldım. Yazılı olarak tarafıma bildirildi. Dün bu kanaatleri değerlendiren bir çalışmadan sonra iki arkadaşımızın isminin çok açık şekilde öne çıktığı ortaya çıktı. Sayın Nabi Avcı ve İsmet Yılmaz. Dün akşam iftarda birlikteydik. Her iki arkadaşımızla ayrı ayrı görüştük. Ve sonra birlikte görüştük.

DAVUTOĞLU'NU MEMNUN EDEN TUTUM

Hiçbir arkadaşımız kendi düşüncesini öne koymadı. Dün de her iki arkadaşımızla görüştüğümüzde, diğer arkadaşı lehine feragat etmesinin doğru olacağını ifade ettiler. Bu bende büyük bir memnuniyet oluşturdu. En büyük grup olarak biz meclis başkan adayını belirlerken, hiçbir tartışma yaşamadan, en son iki isim üzerinde bu istişareler yoğunlaştığı için zikrediyorum. 300’ü aşkın arkadaş fikir beyan etmiş oldu. Bu ahlaki olgunlukları dolayısıyla arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Bu iki arkadaşımızla ortak değerlendirmemizde bir arkadaşımızın ismi öne çıktı. Bende kanaatimi de bugün MYK’ya aktardım. Her iki arkadaşımız da üstün vasıflara sahip arkadaşlar. Diğer ismi geçen ve vekillerimizden destek alan arkadaşlar da sahipti.

HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

TBMM Başkan adaylığı için Ak Parti olarak sayın İsmet Yılmaz’ı önermeyi kararlaştırdık. Kendisi için, partimiz için, TBMM’ye katılan vekiller için hayırlı olmasını diliyorum.

Kendisi bugünden itibaren temasları yapacak. En hayırlı kararın oluşacağı kanaatimi belirtmek istiyorum.

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Davutoğlu, bir gazetecinin kendisine yönelttiği, "Bundan sonra istişarelerin devam edeceğini ifade ettiniz. Bugün CHP liderinin kamuoyuna yansıyan açıklamaları oldu. uzlaşmacı ifadeleri yansıdı. “Güven sorunu var ama rövanşizmle hareket edilmez” ifadesini kullandı. Bir de koalisyon için deniz baykal’ın adayolarak gösterilmesi ilk işaret olarak yorumlanıyor. Siz nasıl okuyorsunuz?" sorusuna ise şöyle cevap verdi:

MECLİS BAŞKANLIĞI KOALİSYONUN BİR IŞIĞI DEĞİL

Sayın Baykal çok tecrübeli bir siyasetçidir. Geçici Meclis başkanımız olarak da hepimizin saygıyla yaklaşması gerekir. Ancak sayın Baykal, CHP’nin adayıdır. Partimizin adayı da sayın ismet yılmaz’dır. Koalisyon görüşmeleri başlamadan, sanki pazarlık parçası gibi telakki edilmesini kesinlikle doğru bulmam. Ve en büyük gruba sahip olan parti olarak da siyasi teamüller bir iki istisna dışında, meclis başkanının en büyük siyasi gruba sahip partiden çıkmasıyla meydana gelmiştir. Hürmetimiz, saygımız vardır ama Meclis Başkanlığı konusu koalisyon görüşmelerinin bir parçası değil.

DAVUTOĞLU'NDAN KILIÇDAROĞLU'NUN 'RÖVANŞİST DEĞİLİZ' ÇIKIŞINA DESTEK

Kılıçdaroğlu’nun ifadelerini son derece olumlu buluyorum. Seçimin ilk günlerinde söz konusu olan yüzde 60’lık blok, gibi yaklaşımlardan sonra görüşmelerin yaklaştığı dönemde, her türlü görüşe açık olduğunu vurgulaması önemlidir. Bizim için de dün de vurguladım. Cumhurbaşkanlığı makamına gösterilmesi gereken saygı, sadece cumhurbaşkanımızın partimizin genel başkanlığı, başbakanlığı dolayısıyal değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst makamı olması hasebiyle bu tartışmaların dışında tutulması gerektiğini düşündük. Ve o açıdan diğer konularda rövanşizm gibi bir yaklaşım olmaması doğrudur. Ümit ederim ziyaretlerimiz gerçekleştiğinde olumlu adımlar atılrı. Yine ümit ederim ki sayın MHP de HDP de de aynı yaklaşımla ele alınır. Şu an siyasi gerilimlere değil, uzlaşı içinde ülkeyi yönetecek hükümet yapısına ihtiyaç var.

KOBANİ'DE 'ORTAK TAVIR'

Kobani’yle ilgili birilerinin hesabı olursa da buna karşı bütün siyasi partilerin, siyasi aktörler olarak ortak tavır sergilemeleri önem taşıyor. 

"BAKANLIK SAYISINDA ARTIŞ" İÇİN NE DEDİ?

Koalisyon sebebiyle bakanlık sayısında artış gibi bir şey düşünülmez. Ancak 13 yıllık birikim üzerinde ihtiyaç hasıl olmuşsa ki, tek başına hükümeti kurma görevini almış olsaydım da bazı düşüncelerim zihnimde vardı. İhtiyaç hasılı olan konular varsa da bunları değerlendiririz ve bakanlıkların yeniden yapılandırılması konusunda tekrar bir istişare yapma söz konusu olduğunda da ele alırız"