BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.436,17
HABER /  SEÇİM

AK Parti seçim beyannamesinde 'başkanlık' değişimi

AK Parti 1 Kasım Seçim Beyannamesi'ndeki en önemli değişikliğin başkanlık sistemi bölümünde yaşanacağı iddia edildi.

Abone ol

4 Ekim'de açıklanacak AK Parti Seçim Beyannamesi'ndeki en önemli siyasi değişikliğin başkanlık sistemi bölümünde yapılacağı; bu kez 'niyet beyanı' boyutlarında ele alınacağı ileri sürüldü.

Beyanname üzerinde çalışmalarını sürdüren komisyonlar, AK Parti'nin 7 Haziran seçimlerinde 378 sayfayı bulan seçim beyannamesi, 'hükümet programında olması gereken her şeyin yazıldığı' gerekçesiyle eleştirilmesinin  rdından, bu kez tüm bölümlerde kısaltmaya gidecek. 

"KISA, ÖZ VE NET"

Hürriyet'te yer alan habere göre, beyanname, 'kısa, öz ve net' ifadelerden oluşacak ve bir kitapçık boyutuna indirilecek. 

"KISACA" KALEME ALINACAK

Haberde yer alan detaylara göre, beyannamede başkanlık sistemi, yeni anayasayla birlikte Türkiye'nin ihtiyaçlarına yanıt verebilecek bir sistem olarak kısaca kaleme alınacak. 'Demokrasi, denge ve denetim' vurgusu yapılacak. Bu kısaltmanın sadece beyannamenin özetlenmesinden değil, bir önceki seçimlerde zaman zaman yapılan başkanlık sistemi vurgusunun, seçmenden destek görmemesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ VURGUSU

Beyannamede yapılan bir başka vurgu ise çözüm süreciyle ilgili olacak. Çözüm sürecinden tamamen vazgeçildiği algısı yaratmamak için konu iki başlıkta ele alınacak. 'Demokratik haklar ile kamu düzeni ve terörle mücadelenin' iki ayrı başlık olduğu ve birinin diğerini ortadan kaldırmayacağı ifadesi kullanılacak. Demokratikleşme sürecinin çözüm sürecinden bağımsız olduğu, bu konudaki adımların Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşlar için atıldığı ve atılmaya devam edileceği ifade edilecek.

EKONOMİ KISMI NASIL ŞEKİLLENECEK?

Beyannamede, ekonomi ve dar gelirli kesimlere yönelik vaatler baştan sona ele alınıyor. CHP'nin bir önceki seçimlerdeki vaatlerinin yarattığı sıkıntıyı ortadan kaldırmak için yeni düzenlemeler önerilecek. Daha önce basında da yer alan vaatlerle ilgili olarak, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın bu bölümle ilgili çalışmalarını tamamladığı, komisyonun bunları bildirgeye yerleştireceği öğrenildi.