BIST 9.530
DOLAR 32,46
EURO 34,79
ALTIN 2.477,93
HABER /  GÜNCEL

AK Parti ne yapacak? Koalisyon için 3 görüş!

AK Parti 8 Haziran'da başlattığı istişare sürecini devam ettiriyor. Partide koalisyon alternatiflerinden erken seçime olasılıkların değerlendirildiği süreçte tek bir eğilim hakim değil. Hemen erken seçim diyen de var, CHP ya da MHP ile koalisyondan yana t

Abone ol

7 Haziran seçimleri AK Parti için istediği sonucu ortaya çıkarmadı. İlk günlerin moral bozukluğu ise hemen başlatılan parti içi istişare süreciyle artık yerini 'en sağlıklı' çözüm arayışına bıraktı. Sağlıklı çözümden kasıt: AK Parti'nin bir sonraki seçimde yine tek başına iktidar olmasını sağlamak.

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, istişare sürecini Bakanlar Kurulu, partinin iki önemli organı MYK ve MKYK ile başlattı. Aralarında üç dönemliklerin de olduğu bazı isimlerle teke tek görüştü. Bunun yanında parti hemen her konuda kullandığı kamuoyu anketlerini devreye soktu. Anket sonuçları beklenirken, istişare süreci de devam ettiriliyor. Davutoğlu son olarak partinin yeni seçilen 258 milletvekili ile biraraya geldi. 

El Cezire Türk muhabiri Didem Özel Tümer'in haberine göre seçimin üzerinden geçen 8 gün içerisinde ise şimdilik tek bir görüş ağırlık kazanmış değil. Deyim yerindeyse üç eğilim hakim. 

HEMEN SEÇİMCİLER

Partide "hemen seçim" diyen bir grup var. Bunlardan bir kısmını deneyimliler, bir kısmını da Erdoğan'a yakın isimler oluşturuyor. Hemen seçim diyenler, AK Parti'nin tek başına hükümet olmadığı her koalisyon formülünün partiye kaybettireceğini düşünüyor. CHP ya da MHP ile kurulacak bir koalisyonun AK Parti'yi "orta halli" bir parti haline getireceğini belirterek "bir daha tek başına iktidarı unuturuz" diyor. 

Bu grup ayrıca seçim sonuçlarının seçmen üzerinde hayal kırıklığı yarattığını düşünüyor. Özellikle HDP'nin %13 oy almasının hem AK Parti hem de CHP açısından "beklenmeyen sonuç" ürettiğini belirterek, hemen gidilecek bir seçim ile seçmene bunu düzeltme imkanı verilebileceğini savunuyor. “Bir ay bize yeter. 81 ili gezmeye gerek yok. Ne söyleyip, ne söylemeyeceğimizi biliyoruz.” diyor.

CHP İLE KOALİSYON TARAFTARLARI

AK Parti'de üç eğilimden ikincisini ise CHP ile koalisyon taraftarları oluşturuyor. Aljazeera'nın edindiği bilgiye göre bu alternatifi savunanlar özellikle Doğu, Güneydoğu ve Batı bölgesinden isimler. MHP ile koalisyonun çözüm sürecini bitireceğini ya da büyük oranda sekteye uğratacağını düşünenler CHP ile koalisyonu dillendiriyor. 

Konuştuğumuz AK Partili bir isim tercihi şöyle tanımladı: "CHP de sinir uçlarımıza dokunur ama MHP ile koalisyon sadece bize değil, ülkeye de çok şey kaybettirir."

AK Partili bazı isimler iş dünyasının da CHP ile bir koalisyona destek vereceğini dile getiriyor. 

"OLURSA MHP OLSUN" DİYENLER

AK Parti'de üçüncü eğilimi ise MHP ile koalisyondan yana olanlar oluşturuyor. Parti içinde çözüm sürecinin geldiği noktadan zaten rahatsız olanlar da MHP'li koalisyonu destekliyor. MHP ile koalisyonun "uyum" açısından sorun yaratmayacağı ve tabanlardaki kesişmenin oy kayışına neden olmayacağını dillendiriyor.

HDP KOALİSYONU HİÇ DİLLENDİRİLMİYOR 

HDP ile koalisyon ise neredeyse hiç dillendirilmiyor. Aynı şekilde AK Parti'nin içinde olmadığı, muhalefette kalacağı bir alternatife de şans verilmiyor. Koalisyon olasılıklarında hesaplar CHP ve MHP üzerinden dönüyor. AK Parti'nin içinde yer alacağı bir koalisyon için biçilen ömür de ortak, en fazla 2 yıl.

Koalisyonun gönüllü değil zorunlu bir tercih olduğunu belirten AK Partililer 2 yılın seçmendeki algının da düzelmesi için yeterli olacağına inanıyor. Bu görüşte olanlara göre, 15 ayda 3 kez  sandık başına giden seçmen seçim yorgunu ve 2 yıl seçmenin toparlanması için de yeterli olacak.