BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.302,73
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti kongresi iptal edilebilir!

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan, 27 Ağustos'ta yapılacak olan AK Parti kongresinin geçersiz olacağını yazdı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Ağustos cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası gözler AK Parti'nin 27 Ağustos'ta yapacağı olağanüstü kongresine çevrildi.

AK Parti'nin yeni genel başkanının seçileceği kongre öncesi tartışma ise Başbakan Erdoğan'ın istifa etmemesi ve kongreye katılması.

Bu tartışmaları bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan, hukuki gerekçeleri yazdı ve AK Parti'nin kongresinin geçersiz olacağını yazdı.

Yalçın Doğan'ın bugünkü köşesinden aktardığı gerekçeler şöyle:

1- Yüksek Seçim Kurulu Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce takvim yayınlıyor. Sonuçların 15 Ağustos'ta, yarın Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor. Erdoğan'ın AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlığı, Anayasa gereği, düşüyor. 27 Ağustos'taki kongreye katılması mümkün değil. YSK yann Erdoğan'ın seçildiğine ilişkin mazbatayı Meclis'e göndermek zorunda. Gönderir mi?

2- Gönderirse, Meclis Başkanı mazbatanın gereğini yapmak ve Erdoğan'ın milletvekilliğinin sona ermesi ile ilgili işlemleri bitirmek zorunda. Bitirir mi?

3- YSK ve Meclis Başkanı, diyelim ki, bu yola gitmiyor, Erdoğan Anayasa ya rağmen, hâlâ AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık'tan ayrılmıyor. 27 Ağustos'ta AKP kongresine katılır ise AKP kongresi hukuken hükümsüz, oradaki seçim geçersiz. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı nın kongreyi iptal etmesi gerek. Eder mi?

4- Etmez ise. konu Anayasa Mahkemesi'ne kadar gidebilir. Anayasa Mahkemesi'nin AKP kongresini iptal etmesi gerek. Eder mi?

GÜL'E GÖREV DÜŞÜYOR?

28 Ağustos devir teslim günü.
15 ile 28 Ağustos arasında Abdullah Gül'e de görev düşüyor.

... O süre içinde Gül, Başbakanlığa vekâleten bir milletvekilini atamak zorunda. Atama yapar mı? Yapmaz ise, hukuken Gül de sorumlu.
Kaldi ki, 15-28 Ağustos arasında Erdoğan başkanlığında alınacak tüm Bakanlar Kurulu kararları geçersiz. Çünkü, Başbakan hukuken geçersiz.

İnat sürerse, AKP kongresi geçersiz olur. Erdoğan'ı hukuka çekecek bir babayiğit aranıyor.