BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.307,23
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

AK Parti ile HDP arasında Öcalan polemiği tırmanıyor

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun 'Devlet Öcalan'la görüşüyor' açıklamasına HDP'den tepki geldi. HDP'li İdris Baluken, "Söylediklerinin tamamı yalandan ibaret" diyerek Ensarioğlu'na tepki gösterdi.

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi.

Baluken, parti olarak Silvan ve Nusaybin ile ilgili rapor hazırladıklarını söyledi. Bölgede yaşanan yıkım uygulaması nedeniyle 20 bine yakın insanın Silvan'dan göç etmek zorunda kaldığını belirten Baluken, “Özellikle mevsimin kış olduğunu düşünürseniz orada yaşanan trajedinin ne kadar büyük olduğunu sanırım her biriniz bir kez daha düşünme şansına sahip olursunuz. Silvan'da özellikle 3 mahallede ve Silvan genelinde neredeyse baskın yapılmayan ev bırakılmadı” dedi. 

Baskın yapılan her evin kapısının kırıldığını ve evin içerisinin ateşli silahlarla tarandığını anlatan Baluken, şöyle konuştu:

“Bulunan bütün eşyalar tahrip edildi, orada bulunan bütün insanlar işkence ile gözaltı süreçleri yaşadı. Sokak ortasında Silvanlı gençlere ve Silvan halkına devlet güçleri tarafından işkence ile gözaltı işlemleri ve tutuklama işlemleri yapıldı. Gazetecilere Silvan'da sokak ortasında silahlı tehditler yapıldı. Gazetecilerin kafasına silah dayatıldı. Can Dündar'ı Erdem Gül'ü cezaevine gönderen süreç aslında Silvan sokaklarında AKP'nin gazetecilerin kafasına dayamış olduğu silahla zaten geliyorum diyordu.”

ESEDULLAH TİMİ ÇIKIŞI

Silvan'da devlet güçleri dışında bir takım çete yapılarının, paramiliter güçlerin, vahşetin yaşanmasında birincil derecede rol ve görev aldığını ifade eden Baluken, şunları kaydetti:

“JİTEM, Kontrgerilla, Ergenekon artıklarından oluşan bu gladyo çeteleri, ne olduğunu bilmediğimiz ama IŞİD'in Türkiye kolu olduğu hem halk tarafından, hem oradaki sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından tanımlanan Esadullah timi ile birlikte insanlığa karşı suç işlediler. IŞİD'in Türkiye kolu olan Esadullah timi ve bu kontra yapılardan oluşan gladyo örgütü işbirliği ile Silvan'da operasyonlar yürütüldü. Bu Esadullah timinin kim olduğu, ne olduğu, nereden talimat aldığını, hangi bütçelerle ihtiyaçlarının karşılandığını defalarca mecliste dile getirdik, hükümete sorduk, soru önergeleri verdik. Bu konuda bugüne kadar bize iletilmiş tek resmi cevap yok. Bu durumda halkın tespit etmiş olduğu IŞİD'in Türkiye kolu Esadullah olgusunun ne kadar doğru olduğunu göstermesi açısından son derece önemlidir. Esadullah timinin emirinin kim olduğunu bilmiyoruz. Hangi emirlikten Türkiye içindeki emirlikten mi, yoksa Bağdadi'ye bağlı diğer emirliklerden mi emir aldığını bilmiyoruz. Ancak üzülerek belirtmek istiyoruz ki, Sur'da, Derik'te, Nusaybin'de IŞİD'in Türkiye kolu olan Esadullah çeteleri halkla karşı başlatılan bu savaşta suç işlemeye devam ediyor.”

SANCAR'DAN YUGOSLAVYA BENZETMESİ'

Baluken'in ardından konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da son 6 ayda 17 ilçe ve kent merkezinde toplam 117 gün sokağa çıkma yasağı uygulandığını belirtti. Sancar, Nusaybin'de gerçekleştirilen terör operasyonlarının, "Yugoslavya iç savaşındaki tablodan farklı olmadığını" iddia ederek, "Keskin nişancılar sokağa çıkma yasağının olduğu kentlerde iş başındalar" diye konuştu.

ÖCALAN'LA GÖRÜŞME AÇIKLAMASI 

Bir gazetecinin, “Galip Ensarioğlu Abdullah Öcalan'la görüşüldüğünü dile getirdi. Neler söylersiniz?” sorusuna Baluken, “Hiç cevap vermeye değer bir konu değildir. Galip Ensarioğlu bakan olamadı, bakanlık beklentisi vardı. Şimdi gündemi değiştirerek tekrar kendini gündemleştirmek istiyor. Söylediklerinin tamamı yalandan ibaret. Öcalan'la herhangi bir görüşme yoktur, Öcalan ağır bir tecrit altındadır. Bütün bu sorunlar da ağırlaştırılmış tecrit devrede olduğu için yaşanıyor. Bu yalanlara herkesin karnı tok, bir an önce tecrit yolu kaldırılıp İmralı yolu herkese açılmalıdır” cevabını verdi. Başka bir gazetecinin, “Polis müdahalesine uğrayan milletvekilleri sağlık raporu alıp herhangi bir hukuki yola başvurdu mu?” sorusuna Baluken, “Defalarca yapıldı. Son müdahalede de yapıldı. En son eşbaşkanımıza yönelik Silvan'da yapılan öldürücü müdahaleden sonra da Esbaşkanımız hakkında dava süreci işletildi, diğer vekillerimize yönelik hiçbir müdahalede bugüne kadar herhangi bir adaletli yargı kararı çıkmadı” açıklamasında bulundu.