BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.433,25
HABER /  SEÇİM

AK Parti genel seçim stratejisini değiştirdi

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya AK Parti'nin genel seçimler için propaganda değişikliğine gittiği yazdı

Abone ol

7 Haziran'da yapılacak olan genel seçimler için geri sayım başladı.

Ankara kulisleri ise AK Parti'nin seçim stratejisine ilişkin detaylarla çalkalanıyor. Ankara kulislerindeki genel seçim haberlerini bugünkü köşesine taşıyan Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya AK Parti'nin seçim stratejisini değiştirdiğini yazdı. 

"Seçime 4 ay kala propagandasının zemini şekillendi" diyen Sarıkaya, "Başbakan Davutoğlu'nun "çeyiz sandığı" benzetmesinden yola çıkarak seçim propagandasının ekonomi üzerine oturacağını" yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da seçim propagandalarının ana teması için fikir değişikliğine gittiğini de yazan Sarıkaya, "Bütün bu nedenlerle şunu söyleyebilirim ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öngördüğü "başkanlık sisteminden" çok, seçimin motor gücü ekonomi olacak" dedi ve nedenlerini şöyle açıkladı:

"Bunun da iki nedeni var.
İlki başkanlık sistemini AK Parti'deki bazı etkin isimlerin de içlerine sindirememiş olmaları.
Hatta ülke için yararlı olduğuna inandıkları parlamenter sistemdeki aksaklıkların düzeltilmesi gerektiğine dönük beklentileri... Önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de dile getirdiği gibi başkanlık sisteminin Türkiye için yararlı olacağına inanmıyorlar. İnsanların bir bölümü de ileride kendileri açısından da sorun teşkil edebileceği kaygısıyla sıcak yaklaşmıyor.

YARARDAN ÇOK KIRILMA YARATIR

Toplumda ekonomik beklentilerin öne çıktığı düşüncesiyle, başkanlık sistemi üzerine kurulu bir propagandanın yararından çok kırılmalara yol açabileceği dile getiriliyor. O nedenle muhalefetin ekonomi temelli propagandasına başkanlık sistemi ile yanıt verilemeyeceği açıkça belirtiliyor.
Bunun yerine yeni Anayasa üzerine odaklanmanın yararlı olacağına inanılıyor.
İktidarın önümüzdeki hafta kesinleştireceği seçim propagandasının ana hatları demokratikleşme, yeni Anayasa ve ekonomi olarak belirlenmiş görünüyor.

CHP BAŞLADI

CHP ekonomi üzerine inşa ettiği çalışmalarına bir süredir devam ediyor. Bir örneği de dün CHP'nin ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı Faik Öztrak başkanlığındaki heyet ile Gaziantep'te gerçekleştirildi.

Öztrak, Gaziantep ekonomisinin yaşadığı krizlere dikkat çekip ekledi:

"Protesto edilen senet oranı Türkiye genelinde % 10 iken, Gaziantep'te % 66. Borcu borçla kapatma politikasının getirdiği noktayı anlatıp yerine getireceğimizi anlatıyoruz."

Öztrak, hükümetin açıkladığı paketler konusunda ise şunları söyledi:

"Hükümet 1.5 yıl önce Kalkınma Planı'nda olanı yeni gibi sunuyor.
18 aydır ne yaptılar ki şimdi yapacaklar?

Kayıtdışılıkla mücadele diyor, Meclis'te kayıtdışını aklıyor; getireceğini söylediği şeffaflaşma yasasını getiremiyor."

MHP 1999'U ARIYOR

MHP de propagandasını ekonomi üzerine kurduğunu, esnaf,sanatkâr ve çiftçilerle ilgili Meclis grup toplantısıyla gösterdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da sohbetimizde, "ekonomi, yolsuzluk ve açılım sürecinin" öne çıkacağını bildirdi.

"Başbakan'ın paketlerinin, ekonomide yaşanan zafiyetin göstergesi olduğunu" belirtip sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha fazla borçlanmaya dönük politikaların sonucu, % 25 olan tasarruf oranı % 12.5'e geriledi. Biz gelir artırıcı politikaların nasıl yapılacağını anlatacağız."

Son olarak Yunanistan, öncesinde de Avrupa'nın bazı ülkelerindeki seçim propagandalarının da ekonomi temelli olması dikkate alınırsa, Türkiye'de de çeyiz sandığı gibi seçim sandığı politikalarının açılacağını söylemek olası. Türkiye böyle bir propaganda sürecini 1999 seçimlerinde yaşamıştı.