BIST 9.681
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.423,58
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'li Çelik o isimleri savundu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik dün zaman aşımı kararı verilen Sivas davasına ilişkin konuştu

Abone ol

İNTERNETHABER- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, dün 'zamanaşımı' gerekçesiyle düşürülen Sivas Katliamı davasıyla ilgili tartışılacak bir açıklamaya imza attı.

Sivas davası sanıklarının avukatlığını yapan ve şuanda AK Parti milletvekili olan isimleri savunan Çelik, "Cinayet işleyeni savunan avukat cani mi?" dedi.

Sivas davasındaki zamanaşımı olayının AK Parti'ye karşı kampanyaya dönüştürüldüğünü de savunan Çelik, "Bu vahim olay olduğunda AK Parti ana rahmine bile düşmemişti" dedi.

Hüseyin Çelik, gündeme ilişkin gelişmeleri bugün düzenlediği bir basın toplantısında değerlendirdi. Çelik, gündemindeki ilk konu Sivas Katliamı davasında dün verilen karar ve hükümete yönelik eleştirilerdi. 

Çelik'in açıklamalarında öne çıkan bölümler şöyle

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK

Benim Milli Eğitim Bakanlığım döneminde Alevilik ders kitaplarına girmiş ve bilgi kirliliği giderilmiştir. Demokratik Açılım çerçevesinde de bir çok adım atılmıştır. İlk kez bir Cumhurbaşkanı Cemevi'ne gitmiştir, bir Başbakan ilk kez Muharrem orucu törenlerine katılmıştır.

Tüm bu gelişmeler görmezden gelinerek, Madımak olayından yola çıkarak Alevi vatandaşlarımızı tahrik etmeye çalışmak kimsenin haddi değildir. Bir karanlık el, bir kirli güç maalesef Kürt-Türk kavgası çıkarmaya çalıştığı gibi bu ülkenin farklı renkleri olan Alevi ve Sünni'leri çatıştırmak için çaba göstermiştir. Sivas meselesini de böyle değerlendirmek lazım.

SANKİ HERKESE ZAMANAŞIMI VERİLDİ

Sivas davasından yola çıkıp sanki bütün sanıklar hakkında zamanaşımı verilmiş gibi davranılıyor. Davada 79 kişi ceza aldı, 40 kişi beraat etti.1 tek kişinin bile zamanaşımına uğraması bile üzüntü vericidir.

Bazı AK Partili milletvekillerini avukatlık yaptığı dönemde Sivas davası sanıklarının avukatlığını yapmış olmaları üzerinden AK Parti'yi karalama kampanyası başlatılmıştır. Cinayetten yargılanan bir insanın avukatlığını yapanlar cani mi? 

İZANA SIĞMAZ

AK Parti daha ana rahmine düşmeden, henüz kurulmamışken, meydana gelen bu olayı AK Parti'yle ilişkilendirmek izana sığmaz. O olay meydana geldiğinde CHP'nin kadroları SHP'deydi ve hükümet ortağıydılar.

2 YIL SONRA BÖYLE BİR SORUN KALMAYACAK

İki yıl sonra Türkiye'de zamanaşımı gibi bir sorun kalmayacak. 2005'te yaptığımız bir düzenlemeyle zamanaşımı bu tür davalar için 45 yıla çıkarıldı. Ancak mahkeme Anayasa'nın 38. maddesine göre karar vermektedir.  38. madde suçun işlendiği dönemdeki kanun hükmünü uygulamayı zorunlu kılıyor.

TRİBÜNLERE SELAM VERMEK İÇİN

Sadece tribünlere selam vermek için 'biz kanun teklifi hazırladık, AK Parti kabul etmedi' demek doğruları ifade etmiyor. Bu dava tarihimize geçmiş kara lekelerden biridir. Alevilik İslam kültürü içinde ortaya çıkmış farklı bir yorumdur. Onlar bizim Müslüman kardeşlerimizdir. Alevi vatandaşlarımızı farklı mecralara savurmak doğru değildir. Hz. Hüseyin, istipdata karşı kılıç çekmiş bir insandır. Bu Aleviler için de Sünniler için de böyledir. Bir hukuksuzluğa karşı çıkarken, başka bir hukuksuzluğa imza atmayalım.

KIRMIZI BÜLTEN SIKINTILI

Kırmızı Bülten'le aranan ve yakalanmaları için büyük bir çaba harcanan kişilerle ilgili mesele çok da basit değil. Sadece bu suçla ilgili değil, birçok suçla ilgili Avrupa ülkelerindeki zanlıların Türkiye'ye iadesiyle ilgili büyük sıkıntılar var.