BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,40
HABER /  SEÇİM

AK Parti erken seçimi kazanır mı kimden oy alır?

Koalisyon tartışmaları yerini 'erken seçim' senaryolarına bırakıyor. Peki olası bir erken seçimde AK Parti tek başına iktidar olabilir mi ve ihtiyaç duyduğu oyu nereden alabilir?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 7 Haziran seçimlerinde sandıktan 'koalisyon' çıktı ancak koalisyonun 'istikrar'ı bozacağı endişesi ve partilerin henüz net bir uzlaşı yakalayamamış olması 'erken seçim' seçeneğini gündeme getirdi. Peki, erken seçimden bir tek parti iktidarı çıkar mı, oy kaymaları yaşanır mı?  

"KOALİSYON OLMASIN DEMEK..."

Hürriyet yazarı Selçuk Şirin, erken seçim ihtimalini değerlendirdiği bugünkü yazısında "AK Parti'nin yeni bir seçimde 1.5 milyon oyu nereden alacağı"nı sorguladı. Şirin, 'Koalisyon olmasın demek AK Parti'nin oylarını 44 puana çıkartması demek' diyerek, bunun '1.5 milyondan fazla ek seçmenin oylarını AK Parti'ye vermesi' anlamına geleceğini belirtti. 

2015-genel-sceimleri-partiler-logo.20150706142806.jpg
SEÇİM GÜNÜ VE SONRASINDA YAPILAN 3 KRİTİK ANKET

Seçim günü yapılan tek sandık başı araştırma olan İksara Araştırma'nın anketindeki 'seçmenlerin yalnızca yüzde 3'ünün seçtikleri partiye istemeyerek oy verdiği' sonucunu vurgulayan Şirin, 'seçmen kime, niçin oy verdiğini gayet iyi biliyor.' dedi. Seçim sonrası Metropoll'ün24 Haziran tarihli, ANDY Ar'ın ise 29 Haziran tarihlii ses getiren anketilerini de hatırlattı: 

Metropoll'ün 24 Haziran'da Hürriyet'te yayınlanan seçim sonrası araştırması:

AK Parti yüzde 41.6, CHP 25.1, MHP 16.2, ve HDP yüzde 12.9

ANDY-AR'ın 29 Haziran'da Habertürk'te yapılan araştırması:

AK Parti yüzde 42.8, CHP 27.3, MHP 15.4 ve HDP yüzde 11.7 

MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI SİMÜLASYONU

Yazar, 7 Haziran seçimlerinden önceki yazılarında da sık sık kullandığı ve seçim günü milletvekili dağılımını neredeyse hatasız bulduğunu vurguladığı Dr. Çağdaş Şirin tarafından geliştirilen simulasyon programıyla, bir 'erken seçim muhasebesi' yaptı; MHP'nin yüzde 20 oyunu AK Parti'ye bir diğer hesapta da HDP'nin yüzde 20 oyunu AK Parti'ye kaydırdı. Bu kaydırmaların sonucunu, Şirin, 'AK Parti'ye 2 puanı aşkın bir kayma olsa da sonuç yine koalisyon demek. Her durumda hiç bir parti tek başına iktidar olamıyor. Yaklaşıyor belki ama tek başına iktidar olamıyor.' diyerek yorumladı.

ekran-resmi-2015-07-06-12.43.15.png

AK PARTİ'YE OY VERN SEÇMEN NEDEN MHP VE HDP'YE GİTTİ?

Bu verilerden yola çıkan Şirin, AK Parti'ye geçmişte oy veren seçmenlerin MHP ve HDP'ye gittiğini MHP'ye gidenlerin barış sürecine tepkiden, HDP'ye gidenler ise barış sürecinin terk edilmesinden dolayı gittiğini ifade etti ve 'Bir giden kısa zamanda bir daha geri gelir mi?' sorusunu yöneltti.

ERKEN SEÇİMDE MHP TABANININ TEPKİSİ AK PARTİ'YE NASIL YANSIR?

Şirin'e göre, bu iki seçmen grubunu aynı anda AK Parti'ye geriye çekmek, en azından kısa zamanda mümkün görünmüyor, zira Şirin'in ifadelerine bakılırsa, erken seçimde AK Parti ya daha milliyetçi bir söylemle MHP tabanını geri çekecek ya da barış sürecine yeniden sahip çıkarak kendisini terk eden muhafazakar Kürtleri yuvaya döndürecek...

"AK Parti MHP'den oy alsa ne olur?" sorusunu yönelten yazar, AK Parti'nin daha milliyetçi bir söylem geliştirmesi ve MHP'ye giden seçmenlerin bir kısmını bu sayede geri getirmesini varsayarak, 'Her 5 MHP'li seçmenden birini ikna etse ne olur? AK Parti tek başına iktidar olabilir mi?' dedi.

MHP varsayımının ardından "AK Parti HDP'den oy alsa ne olur?" diyerek sorgulama yapan Şirin, "Diyelim ki AK Parti yeniden çözüm sürecine ağırlık verdi ve geçmişte kendisine oy veren Kürtleri geri kazandı. Size göre bu söylemle AK Parti, HDP'lilerin yüzde kaçını ikna eder? Her 5 HDPli seçmenden birini ikna etse ne olur? AK Parti tek başına iktidar olur mu?" ifadelerini kullandı.

"KOALİSYONLA YÖNETİLECEĞİMİZ BİR 10 YIL..."

Şirin, 'Meclise 4 parti girdiği sürece koalisyon kaçınılmaz!' diyerek sonlandırdığı yazısında, "Şimdi olmasa da erken bir seçimden sonra koalisyonla yönetileceğimiz bir 10 yıla hazır olun!" diye mesaj verdi.