BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.475,16
HABER /  POLİTİKA

AK Parti-CHP koalisyonu için kritik rapor

AK Parti-CHP koalisyon görüşmelerine hafta sonu da devam edildi, son görüşme bugün yapılacak. Çıkan sonuç rapor halinde genel başkanlara iletilecek.

Abone ol

ANKARA, koalisyon görüşmelerinde kritik bir haftaya giriyor.

AK Parti ve CHP heyetleri yeni hükümet kurma sürecinde istikşafi görüşmelerinin dördüncüsünü Cumartesi günü yaparken, bu görüşmelerin sonuncusu bugün gerçekleştirilecek ve çıkan sonuç rapor halinde genel başkanlara iletilecek. Genel başkanlar, parti kurullarında bir sonraki aşamaya geçip geçmemeyi tartışacak. Geçilmesi yönünde karar çıkarsa, 2. tur görüşmeler, yani müzakereler başlayacak. AK Parti'nin 7 Haziran genel seçimlerinde tek başına hükümet kurma çoğunluğunu kaybetmesinin ardından AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu 9 Temmuz'da yeni hükümeti kurma yetkisini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan alarak CHP, MHP ve HDP'ye koalisyon turuna çıkmıştı. Tur sonucunda CHP ile koalisyon imkanlarının araştırılması için heyetlerin istikşafi görüşmeler yapması kararlaştırılmıştı. İki partinin heyetleri, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç'un başkanlıklarında 24, 28 ve 30 Temmuz'da bir araya geldiler. Heyetler son olarak 1 Ağustos günü TBMM'de görüştü.

'CHP UMUTLU DEĞİL'

Reuters'a konuşan CHP'li bir yetkili bu görüşmelerden bir koalisyon hükümeti çıkacağına ilişkin umutlu olmadıklarını söyleyerek, "Görüşmeler sürüyor ama pek umudumuz yok. Şimdiye kadar pek çok konu ele alındı ama hiçbir şekilde bağlayıcı niteliği olmayan görüşmeler bunlar. Bu hafta genel başkanlar bir araya geldiğinde durum netleşir. Umutlu olmamamızın en önemli nedeni de Erdoğan'ın devam eden müdahaleleri. Erdoğan bu müdahalelerini sürdürdüğü sürece hükümetin kurulması, kurulsa bile yürümesi çok zor" dedi. Bir başka CHP'li yetkili ise Suruç saldırısının ardından çözüm sürecinin bitirilerek, PKK'ya başlatılan operasyonların da süreci olumsuz etkilediğini belirterek, "AK Parti ile şu an çok temel bir görüş farkımız var, onlar savaş istiyor, biz ise barış" diye konuştu.

Bakan Çelik, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada istikşafi görüşmelerin sonuncusunun bugün yapılacağını söyleyerek, bugün Devlet Konukevi'nde yapılacak son toplantıyla bu görüşmelerin biteceğini ve genel başkanlara karşılıklı sunum yapabilecek aşamaya gelineceğini kaydetti. Kendilerinin de Başbakan Davutoğlu'na sunum yapacaklarını, daha sonra da genel başkanların, partilerinin yetkili kurullarıyla istikşafi görüşme heyetinin raporlarını değerlendireceklerini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Eğer genel başkanlar ve partilerin yetkili kurulları, 'Bir koalisyon görüşmesi aşamasına geçilebilir' derlerse, bu öngörüşmeden çıkan sonucu böyle değerlendirirlerse, böylece o aşamaya geçilmiş olacak. Ama denilirse ki 'istikşafi görüşmelerin sonucunda görüşme aşamasına geçilebilecek bir kanaat oluşmamıştır' her iki partinin yetkili kurulları veya genel başkanlarında, böyle bir şey oluşursa o süreç de orada sona ermiş olacak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta Çin ziyareti sırasında yaptığı bir açıklamada, "koalisyonun bir fayda sağlamayacağı ve dışarıdan destekli bir azınlık hükümeti ile seçime gidilmesi gerektiğini" söylemişti.