BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,26
ALTIN 2.325,14
HABER /  GÜNCEL

AK Parti-Cemaat savaşında iki yeni cephe

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'da başkanlık seçimleri yaklaşıyor. Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaptığı son atamalar ise kritik önemde.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın mart ayında yaş haddinden emekliye ayrılacak olması nedeniyle gözler Anayasa Mahkemesi başkanlığına çevrildi.

Son dönemde kritik iptal ve hak ihlali kararıyla hükümetin eleştiri oklarının hedefi AYM’deki başkanlık seçiminin sonucu, dengeleri değiştirecek. Benzer seçim, mayıs ayında Yargıtay’da yaşanacak. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 13 Mart’ta yaş haddinden emekli olacak. Bu nedenle hem başkanlık, hem de bir üyelik koltuğu boşulacak. Anayasa Mahkemesi’nin yasasına göre başkanın görev süresi dolmadan 2 ay içinde seçim yapılması gerekiyor. Yani AYM’deki seçim takvimi ocak ayında başlayacak. Başkan, Genel Kurul tarafından üyeler arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla 4 yıl için seçiliyor. Yani 17 üyeli AYM’de 9 kişinin oyunu alan başkan olacak.

17 ÜYEDEN 6'SI HÜKÜMETE YAKIN 

Cumhuriyet'in haberine göre, Yüksek Mahkeme içinde 17 üyeden en 6’sının hükümete yakın olduğu dillendiriliyor. Celal Mümtaz Akıncı, Hicabi Dursun, Muammer Topal, Zühtü Aslan, Burhan Üstün gibi isimler özellikle 17 Aralık operasyonu sonrası çıkartılan HSYK düzenlemelerine verilen iptal kararına muhalefet etmişti. İktidarın eski Polis Akademesi Başkanlığı da yapan Zühtü Aslan’nın başkan olmasını istediği kulislerde konuşuluyor. Erdoğan’ın 15 Aralık’ta görev süresi dolacak olan Zehra Ayla Perktaş’ın yerine Danıştay’dan yapacağı atama, iktidara yakın üyelerin sayısını 7’ye çıkaracak. Bu yeni üye de başkanlık seçiminde oy kullanacak.

KOLTUĞA EN YAKIN İSİM

Anayasa Mahkemesi’nde adı başkanlık için geçen en güçlü isim ise başkanvekili Serruh Kaleli oldu. Seçimde oy kullanacak olan Haşim Kılıç’ın da Kaleli’den yana oy kullanabileceği belirtiliyor. İktidar karşıtı blok AYM içinde güçlü olsa da Gül’ün son dönemde atadığı üyelerin tavrı, başkanlık sonucunu belirleyecek. Mart ayında Meclis’in Haşim Kılıç’ın yerine üye seçmesinin ardından Anayasa Mahkemesi’nde iktidar daha da güçlenecek.

YARGITAY'DA SEÇİM MAYIS'TA

Öte yandan iktidarın kavgalı olduğu kurumlardan Yargıtay’da da başkanlık seçimi yaklaşıyor. 2015 yılı mayıs ayında görev süresi dolacak olan Ali Alkan’ın yerine yeni başkan belirlenecek. Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbil’in başkanlık için kulis yürttüğü ifade ediliyor. Erbil, son dönemde iktidar mensuplarıyla iyi ilişkiler kurmuştu. Yargıtay’a son yargı paketiyle atanacak 129 yeni üyenin de katılımıyla dengeler iktidar lehine değişiyor. AK Parti’nin Yargıtay’da başkanlık seçimini bu kez lehine sonuçlandırma olasılığı yüksek görülüyor.