BIST 9.139
DOLAR 32,36
EURO 35,04
ALTIN 2.324,67
HABER /  POLİTİKA

Ak Parti bu kez halka soruldu!

Yapılan bir araştırmaya göre halkın yüzde 12'si AKP'nin dışpolitikasını çok başarılı, 41.5'u başarılı buluyor.

Abone ol


İNTERNETHABER

ANKARA-
Halk Ak Parti iktidarının dış politikasını beğeniyor. Metro Poll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin ‘Türk dış politikasının yeni yüzü’ isimli araştırma sonuçlarına göre; halk, dış politikayı iyi takip ediyor ve AK Parti’nin uyguladığı dış politikayı başarılı buluyor ve destekliyor.

YÜZDE 41.5 BAŞARILI BULUYOR

Araştırmaya katılanların yüzde 12'si Hükümet’in 2009 yılında izlediği dış politikayı çok başarılı bulurken; yüzde 41,5’i başarılı, yüzde 33,6’sı başarısız, yüzde 10,5’i ise çok başarısız buldu. Araştırma sonuçları, halkın dış politikadaki gelişmeleri yakından takip ettiğini de ortaya çıkarttı.

İRAN İLE DOSTANE İLİŞKİYE DESTEK

Araştırma, halkın, Başbakan Erdoğan'ın İran'a yönelik yaklaşımını ve bu ülkeye yaptığı ziyareti olumlu bulduğunu, bu ülkeyle dostane ilişkilerin kurulmasından yana bir tavır takındığını ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 57'si İran'ın nükleer silah sahibi olması olasılığını Türkiye'nin güvenliği açısından tehlikeli bir durum olarak görürken; yüzde 60,2 si nükleer faaliyetlerinden dolayı İran’a yönelik bir ambargo veya saldırı olması durumunda Türkiye’nin buna karşı çıkması gerektiğini belirtti. 

Araştırmada, İran'a yönelik olası bir ambargo ve saldırıya Türkiye'nin destek vermesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 26. Araştırmaya katılanların yüzde 34,7’si İran'ın nükleer askeri güç olmasını Türkiye'nin güvenliği açısından tehlike olarak görmezken, bu konuda fikir belirtmeyenlerin oranı yüzde 8,6 düzeyinde kaldı. Halkın yüzde 48,8'lik bir kesimi Batılı ülkelerin karşı çıkmasına rağmen Başbakan Erdoğan'ın İran'a arka çıkan tavrını onaylarken; yüzde 42,6’sı Başbakan'ın bu yaklaşımına onay vermedi. 

AB’YE DESTEK AZALIYOR
Araştırma bir başka çarpıcı gelişmeyi de ortaya çıkardı. Buna göre, geçen yıl dış politikadaki yoğunluğu, Avrupa Birliği'nden çok komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine veren Hükümet’e, halk destek verdi. Araştırma, bugün Türkiye’nin AB üyeliği için halk oylaması yapılsa halkın yüzde 49,7’si Avrupa Birliği için EVET oyu, yüzde 34,9’u ise HAYIR oyu vereceğini ortaya koydu. Bu sonuç, AB üyeliğine EVET diyenlerin oylarında bir yıl içinde 5,3 puanlık bir düşüş olduğu ortaya çıkarttı.

EN BAŞARILI BAKAN DAVUTOĞLU
Araştırmaya göre, halkın en başarılı bulduğu bakan yüzde 9,5 ile Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nu sırasıyla Ali Babacan (yüzde 6,6), Bülent Arınç (yüzde 6,5), Nimet Çubukçu (yüzde 5,6), Recep Akdağ (yüzde 5,3), Cemil Çiçek (yüzde 3,3) ve Beşir Atalay (yüzde 3,2) izlemektedir. Ali Babacan’ın başarı puanındaki 7,1’lik düşüş dikkat çekti.