BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.496,27
HABER /  SEÇİM

AK Parti Batman ve Diyarbakır listesi için bomba kulis

AK Parti’nin Batman ve Diyarbakır'da listeye koyduğu Mehmet Emin Ekmen ve Abdurrahman Kurt'un çekilmesine ilişkin çarpıcı bir iddia ortaya çıktı; Ekmen ve Kurt'un ‘2. Eronat olmak istemedikleri için çekildikleri’ iddia edildi.

Abone ol

AK Parti aday listelerine ilişkin son günlerin en çok konuşulan konusu haline gelen Batman 2. sıra adaylığından çekilen Mehmet Emin Ekmen ve Diyarbakır 6. sıra adayı Abdurrahman Kurt hakkında çarpıcı iddialar ortaya atıldı. 

EKMEN VE KURT ADAYLIKTAN NEDEN ÇEKİLDİ? 

Al Jazeera'nin haberine göre, AK Parti kulislerinde Ekmen ve Kurt'un çekilmesinin arkasında  'HDP’nin barajı aşmama ihtimali üzerinden kazanılacak vekilliği reddetmeleri ve sebebiyle çekildikleri' iddia edildi.

ÇEKİLMENİN SEBEBİ 'ERONAT SENDROMU' MU?

Haberde, özellikle Mehmet Emin Ekmen'in, sosyal medya üzerinden yakın dostlarıyla paylaştığı mesajında, "Kişilik olarak siyasi bir başarı ile değil HDP'nin barajı aşamaması halinde" vekil olmayı içime sindiremeyeceğim’ dediği, istifasını ‘liste içi uyum ve bölgesel dengeler’ ile gerekçelendirdiği ve 'Oya Eronat örneğini vererek "Batman’da Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına göre dört olan milletvekilliğinden ikisinin kazanılmasının mümkün olduğunu, ancak 3-1 şeklinde gerçekleşebilecek bir sonucun HDP’nin barajı aşamaması ihtimaliyle AK Parti lehine 4-0 olması durumunda 'bir başkasının yerine Meclis'e girme'yi kaldıramayacağını" belirttiği iddia edildi.

KURT DA 'OYA ERONAT' ÖRNEĞİ VERDİ

Al Jazeera'nin haberine göre, yakın çevresine ‘çözüm sürecinde rol almış insanların bu pozisyonlarının partiyi zayıflatacağını belirten Abdurrahman Kurt, HDP’nin barajı aşmama ihtimali üzerine kurgulanmış bir seçim takvimi içerisinde yer almayacağını ve Oya Eronat gibi başkasının yerine meclise gitmeyi kişiliği ile özdeşleştiremeyeceğini belirtiyor.

EKMEN HAKKINDA ÇIKAN HABERDE NELER YER ALDI?

PKK'ya yakınlığıyla bilinen Dicle Haber ajansının Batman Haber'e dayandırarak (DİHA) yaptığı o haberde, Mehmet Emin Ekmen'in ilk hazırlanan listede İstanbul 1. Bölge'den gösterildiği ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önüne giden listenin değiştirildiğini ve Batman'a kaydırılması nedeniyle istifa ettiğini öne sürülmüştü. Ekmen, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada haberi yalanlamıştı.

Partilerin aday listelerinin açıklamasından sonra AK Parti'de önce Diyarbakır 6. sıra adayı Abdurahman Kurt, ardından da AK Parti'nin Batman 2. sıra adayı Mehmet Emin Ekmen adaylıktan çekilmişti.

mehmet-emin-ekmen.20150413160127.jpg

O HABERE GÖRE EKMEN'İN NELER SÖYLEDİĞİ İDDİA EDİLDİ?

DİHA, Ekmen'in istifasının nedenini şu sözler ile ifade ettiğini iddia etmişti:"Kimse gerçekleri bilmiyor, milletvekili aday listeleri Cumhurbaşkanlığı'na giderken, benim adım İstanbul 1. Bölge milletvekili adayı olarak yazılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan benim adımı listede görünce Batman Milletvekili aday listesine aldı. M. Emin Ekmen olarak, yıllarca partime emek verdim. Yerel seçimlerde 'gel aday ol' dediler oldum, 'Çalış' dediler çalıştım. Ağrı'ya gittim 40 gün boyunca orada çalıştım. Tüm AKP kongrelerinin hazırlıklarını üstelendim. Akil İnsanlar heyetinde yer aldım, çözüm süreci için varımı yoğumu ortaya koydum. Tüm bunlara rağmen gel 2. sırada çalış dediler. Neden hep ben çalışıyorum? Başkaları da çalışsın kimse kusura bakmasın onurumu hiçbir şeye değiştirmem, şu saatten sonrada birilerinin altında yer almak bana ve aileme yakışmaz."


abdurrahman-kurt.jpg

KURT HENÜZ DİLEKÇESİNİ VERMEMİŞ!

Ekmen ve Kurt’un çekilme kararlarını gözden geçirmeleri içimn çabalar da yoğunlaştığı, AK Parti Genel Merkezi’nde bu isimler için bir çalışma yürütüldüğü de konuşulan iddialar arasında... Ancak Mehmet Emin Ekmen sıralamanın belli olmasından hemen sonra dilekçesini vererek adaylıktan çekilmişti.
Abdurrahman Kurt’un ise henüz dilekçesini vermediği belirtiliyor.

EKMEN YALANLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı liste değişikliği yüzünden istifa ettiği öne sürülmesi üzerine, Ekmen, haberi yalanlamış ve 'asılsız' olduğunu söylediği bu habere sert tepki göstermişti. Ekmen, kişsel Twitter hesabından geri çekilmesi üzerine çıkan söylemleri, bu mesajlarla yalanlamıştı:

ekran-resmi-2015-04-13-15.43.30.png

ekran-resmi-2015-04-13-15.43.42.png

ekran-resmi-2015-04-13-15.43.56.20150413155318.png

'ERONAT ÖRNEĞİ'NİN ARKASINDAKİ OLAY

2011 Genel Seçimleri’nde BDP’nin desteğiyle Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından, AK Parti’den Diyarbakır’da 6. sıra adayı Oya Eronat’ın Meclis'e girmişti.

Bu durum 4 yıl boyunca BDP ve sonrasında HDP'liler tarafından sürekli gündeme getirildi. Sırrı Süreyya Önder, Mayıs 2012 de Meclis Genel Kurulu’nda konuşurken kendisine laf atan AK Parti Diyarbakır milletvekili Oya Eronat’a tepki göstermiş ve Meclis'te bulunmasını şu sözlerle eleştirmişti:
‘Siz 60 bin oy almış vekilimizin yerine 30 bin küsur oyla geldiniz Meclis'e. İnsan bir etrafına bakar ya bunun bir sahibi var mı diye. Siz hiç konuşmayın. İnsan yerde bulsa yanındaki iki Müslümana sorar bunun bir sahibi var mı diye. Koştura koştura gittiniz. Bu halk her şeyi biliyor.

oya-eronat.jpg