BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti Abdullah Gül'ün Cemaat talimatını iptal etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Abdullah Gül'ün Gülen Cemaati okulları için verdiği talimatın kaldırıldığını duyurdu.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanlığı döneminde büyükelçiliklere verdiği "Cemaat okullarını ziyaret edin" talimatının kalktığını söyledi. Çavuşoğlu, cemaatin mağdur ettiği Dışişleri çalışanlarına da iade-i itibar istedi.

KKTC ziyareti dönüşünde gazetecilere önemli açıklamalar yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'paralel yapı'yla mücadeleyi anlatırken, eski Cumhurbaşkanı Gül'ün Dışişleri Bakanlığı döneminde verdiği cemaat okullarına ilişkin genelgenin de iptal edildiğini söyledi.

GÜL'ÜN YAZISI KALKTI

Mevlüt Çavuşoğlu, Abdullah Gül'ün 2003 yılı Nisan ayında bütün büyükelçiliklere verdiği, "Okulların bir Türk müessesesi olarak tanıtılılarak, ziyaret edecek resmi heyetlere refakat edilmesi" talimatı için şöyle konuştu:

"Paralel Yapı, Amerika’da, Avrupa’da başka yerlerde Türkiye aleyhine ne kadar lobi varsa onlarla işbirliği yapıyor. Ermeni diasporasıyla birlikte çalışan kongre üyeleri ve senatörlerle dirsek temasındalar. Onlara bağış yapıyor, çok para harcıyorlar. Onlardan Türkiye aleyhine karar çıkarmalarını istiyorlar. Hepsi aşikar. ‘Türkiye’de demokrasi yok, diktatörlük var’ diyorlar. Bu bir algı operasyonu. Bunun böyle olmadığını anlatmak benim büyükelçimin görevi. Çünkü doğrudan Türkiye’yi karalıyorlar, Türkiye’nin imajını bozmaya dönük çalışma yapıyorlar. Buna karşı tedbirimizi alıyoruz. (Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde yurtdışındaki okulların ziyaret edilmesi ve himayesi noktasında talimat içeren yazısı) Ortadan kalktı. Bakanlığımız hedef alındı. Ondan sonra böyle bir yazının geçerliliği olmaz. "

GÜL NE TALİMAT VERMİŞTİ?

Gül, bir dizi tartışma yaratan 3847 sayılı genelgesinde Cemaat'e ait okulların Milli Eğitim Bakanlığı’nca desteklendiğini, öğretmenlerinin bakanlık tarafından atandığını vurgulamıştı. Yazıda Cemaat okullarının büyükelçiler tarafından birer ticari kurum olarak değerlendirilmeleri ve bunları ziyaret edecek bakan ve milletvekillerine büyükelçilerin refakat etmeleri istenmişti.