BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,09
ALTIN 2.308,07
HABER /  GÜNCEL

Ölüm makinası Kaleşnikof iflas etti

Dünyada en çok kullanılan AK-47 Kalaşnikof’un üreticisi resmen iflas etti.

Abone ol

Ria Rovosti ajansının haberjine göre, Kalaşnikof’u üreten Ijmaş firmasının iflası mahkemece resmen onaylandı ve şirketin tasfiyesine karar verildi. Dünya üzerinde en çok kullanılan silahlardan biri olan Kaleşnikof'un iflası bir çok kişi tarafından sevinçle karşılandı. Zira bu silah iç isyanlar ve ayaklanmalarda ucuzluğu nedeniyle en çok kullanılan ölüm makinasıydı.

Firmanın iflasına giden süreç bir şirketin açtığı dava üzerine başladı. Ijstanko adlı şirket İjmaş hakkında 814 bin rublelik alacak davası açtı.

Geçen yıl ağustos ayında başlayan süreçte İjmaş şirketinin yeniden yapılanmaya gideceği bildirilmişti.

Ancak süreç iflasla sonuçlandı.

İjmaş, 2011 yılında 2.43 milyar ruble zarar etmişti. Şirketin 5.3 milyar ruble kredi borcu bulunuyor. Ayrıca 2011 yılında şirketin üretiminin yüzde 45.5 düştüğü bildirilmişti.

RUS ORDUSU ALIMI DURDURMUŞTU

Kalaşnikof’u üreten Ijmaş firması geçtiğimiz yıl önemli bir ‘alıcı’sını kaybetmişti. Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nikolay Makarov, Rus ordusunun, stok fazlalığından AK-74 kalaşnikof otomatik tüfeklerinin siparişini durdurduğunu açıklamıştı.

Rus ordusunun bu kararı, ünlü taarruz tüfeği AK-47'lerin babası 91 yaşındaki Mihail Kalaşnikof'a sağlığını olumsuz etkileyebileceği endişesiyle iletilmedi.

Kalaşnikof'un isminin açıklanmasını istemeyen yakın bir arkadaşı, bu kararı kendisine bildirmek istemediklerini, zira sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

1947'DEN BERİ ÜRETİLİYOR

Kalaşnikof'un 1947'de üretmeye başladığı AK-47'den şimdiye dek tüm dünyada çeşitli modellerde 100 milyondan fazla satıldı. Urallar'daki İjmach fabrikasında her yıl yaklaşık 100 bin Kalaşnikof üretiliyordu.

Dünyanın birçok bölgesinde sıkça kullanılan Kalaşnikof otomatik tüfeğinin yaratıcısı ise Rus Mihail Kalaşnikof şimdilerde 92 yaşında.