BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,78
ALTIN 2.501,53
HABER /  GÜNCEL

Air France pilotları bir hafta grevde

Air France'ın Avrupa'daki operasyonlarını daha düşük maliyetli bir havayoluna nakletme kararı, sözleşmelerindeki hakları kaybedecek olan pilotların grev eylemiyle protesto ediliyor. Air France seferlerinin yüzde 50 oranında azalacağı düşünülüyor.

Abone ol

Air France pilotları bir hafta sürecek olan grev eylemine başladı.

Fransa'nın ulusal havayolu şirketi, seferlerinin normalin yüzde 50 altında gerçekleşeceğini açıkladı.

Pilotlar, Air France yönetiminin artan rekabet karşısında sözleşmelerini daha düşük maliyetli Transavia şirketine nakletmesine karşı çıkıyor.

Air France, grev nedeniyle yolculardan seyahat planlarını değiştirmelerini veya ertelemelerini istedi.

Geçen hafta Air France'dan yapılan açıklamada şirketin Avrupa'daki operasyonlarının büyük bölümünün ucuz havayolu Transavia'ya nakledileceği bildirilmişti.

Günde 10 ila 15 milyon euro kayıp

Air France'ın karşı karşıya olduğu zorluklar Avrupa'nın diğer büyük ulusal havayolu şirketleri için de geçerli bir durum. Ucuz havayolları ve Körfez ülkelerinin zengin şirketleri ciddi rekabet oluşturuyor.

Air France Genel Müdürü Frederic Gagey, France Inter radyosuna verdiği mülakatta, grevin günde 10 ila 15 milyon euro arasında zarara yol açacağını söyledi.

Air France, Transavia için çalışmayı kabul eden pilotlarla kıdemlerinden kaynaklanan hakları pazarlık edebileceğini söylüyor.

Ancak şirket, sendikaların istediği doğrultuda Transavia pilotlarının sözleşmelerinin Air France ile aynı hakları içermesinin kabul edilmeyeceğini vurguladı.

Lufthansa'da da pilot grevi

Öte yandan Almanya'da ise Lufthansa pilotlarını temsil eden sendika, Salı günü Frankfurt hava limanında çalışmayı sekiz saat durdurma kararı aldı.

Almanya'nın en büyük havayolu şirketinin ülkenin en işlek hava limanından kalkan seferlerini etkilemesi beklenen eylem kararı, son üç hafta içerisinde Münih'te ve şirketin Germanwings operasyonunda çalışan pilotların grev eylemlerini takip ediyor.

Alman pilotlar erken emeklilik hakları konusunda Lufthansa yönetimi ile anlaşmazlığa düştü.