BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.514,85
HABER /  POLİTİKA  /  SP

Aile boyu Erbakan saadeti

Saadet Partisi'nin olağanüstü kongresinde beklenen oldu. 84 yaşındaki Erbakan genel başkanlık koltuğuna yeniden oturdu.

Abone ol

Merakla beklenen Saadet Partisi kongresinde beklenen oldu. Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan aday gösterilmesinin doğru olmadığını açıkladı, ancak delegeler onu dinlemedi. Genel başkanlık için tek aday olarak gösterilen 84 yaşındaki Erbakan 684 oyla Saadet Partisi'nin yeni genel başkanı oldu.

Bir önceki kongrede Kurtulmuş'un liste dışı bıraktığı Erbakan'ın çocukları Fatih Erbakan ve Elif Erbakan Altınöz ile dünürü Mehmet Altınöz de yeni parti yönetimine girdi.

Siyasete 1969 yılında bağımsız Konya milletvekili olarak giren, tutuklama ve siyaset yasakları içinde kurduğu üç parti kapatılan Erbakan en son Saadet Partisi'ni kurmuştu. Erbakan siyasi yasağı nedeniyle 2004 yılı başında Saadet Partisi genel başkanlığını bırakmış, yasak kalktıktan sonra da sağlık gerekçeleriyle göreve dönmemişti. Erbakan Saadet Partisi eski genel başkanı Numan Kurtulmuş'un istifasının ardından partinin yeniden genel başkanlık koltuğuna oturdu. Erbakan'ın en büyük yardımcısı kızı Elif ve oğlu Fatih Erbakan olacak.

Atatürk Spor Salonu'nda kongre için partililer 600'ün üzerinde otobüsle Ankara'ya çıkarma yaptı. Salon önünde erken saatlerde toplanmaya başlayan partililer, kurucu Genel Başkan Necmettin Erbakan lehine sloganlar atarken, salon içerisinde dev boyutta Atatürk ve Erbakan posterleri dikkat çekti.

Salonda ''Şuurlandık, Çelikleştik, Geliyoruz'' yazılı pankartın üstündeki perdede, ''Milli Görüşün Dünü Bugünü'' konulu sinevizyon gösterisi yapıldı. Salonda ayrıca ''Bizden giden yok, gelenlere selam olsun'' ve ''Lidere itaat inancımızdır'' yazılı afişler ilgi çekti.



ERBAKAN'DAN KURTULMUŞ'A GÖNDERME

Genel başkan adayını Erbakan'ın açıklaması bekleniyordu. Ancak Erbakan konuşmasında bu konuda bir işaret vermedi. Bir saate yakın konuşmasında yollarının ayrıldığı Kurtulmuş'a yüklenen Erbakan hükümete de ağır eleştiriler yöneltti.

Erbakan, ''Son günlerde yaşadığımız olaylar Allah'ın bir lütfudur, birilerini kolundan tutup çıkartmak veballi bir olaydır. Biz kimseye karışmadan herkes kendi yerini almıştır'' dedi.

'Mücahit Erbakan, efsane Başbakan'' sloganları ile kürsüye çıkan Erbakan, AK Parti'yi içi saman dolu bir kuşa benzeterek şunları söyledi:

''AKP nedir, Saadet Partisi nedir onu anlatacağız, bu zihniyet daha önce Demirel'i getirdi onu kullandı. Daha sonra bizim evladımız Özal'ı getirdi. Ardından Tayyip'i getirdi, aslı varken diğerlerini getiriyor. Hiç saman dolu kuş ile gerçek kuş bir olabilir mi? Saman dolu kuşlarla bunları kandırıyorlar. Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz, oku sandıktan çıkardık, dokuz ay sonra yapılacak seçimlerde kendimizi anlatacağız ve iktidar olacağız'' görüşünü dile getirdi.

ERDOĞAN'I BİZ DE ALKIŞLASAK...

Erbakan konuşmasında Başbakan Erdoğan'a ismiyle seslenerek dış politika konusunda eleştirdi. Erbakan, ''Suudi Arabistan Kralı, Tayyip'e İslam nişanı takıyor. Keşke Tayyip hizmet etse de biz de alkışlasak. Bunlar okşayarak yutma projesidir. Bizi AB'ye almayarak okşaya okşaya yutuyorlar. Tarihin en şerefli milletini zincirle AB'nin kapısına bağlamışlar, bunlar hangi milletin çocuğu? Milli Görüş boşu boşuna çıkmamıştır. Batıya köle olmaya isyan eden bir düşüncenin adıdır Milli Görüş" dedi.

AB'NİN ÜSTÜNÜ ÇİZECEĞİZ

Erbakan AB konusunda da hükümetin izlediği politikalar konusunda sert eleştiriler getirdi. Erbakan, "AKP ve diğer partiler, hepsi birbirinin benzeridir. Bunlar vergi koyup zam yapıp emperyalistlere ödüyorlar. Bizi kıvır kıvır kıvırıyorlar. Siyonizmin tahsildarıdırlar. AKP ve CHP birbirinin benzeridir. Birbirlerinden farklı bir projeleri de yoktur. Tutturmuşsunuz AB diye, niye sizi almıyorlar? Hala anlamadınız mı? Niçin İslam birliğini kurmuyorsunuz? Abiniz istemiyor ondan mı? İnşallah biz geleceğiz AB'nin üstünü çizeceğiz" dedi.

684 OYLA GENEL BAŞKAN

Erbakan'ın konuşmasından sonra Erbakan'ın genel başkan adayı olarak belirlendiği liste açıklandı. Ardından oy kullanımı başladı. Yapılan oylama sonucunda Erbakan 687 delegeden 684'ünün oyuyla genel başkanlığa seçildi. 3 oy geçersiz sayıldı. 

Kongrede tek aday Erbakan'ın ''Yeşil Liste''sindeki Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri de şu isimlerden oluşuyor:

"Abdulhalim Tunç, Abdülkadir Çelik, Abdülkadir Öncel, Abdullah Sevim, Abdülvahap Ekinci, Ahmet Kul, Ahmet Tekdal, Ali İhsan Oturak, Arif Ersoy, Atik Ağdağ, Ayşenur Tekdal, Birol Aydın, Celal Asiltürk, Cevat Gencay, Doğan Bekin, Duran Soyuğur, Dursun Ali Düzenli, Ekrem Şama, Elif Erbakan Altınöz, Fatih Erbakan, Fehim Adak, Fethullah Erbaş, Galip Akın, Hasan Bayram Var, Hasan Bitmez, Hasan Hüseyin Öz, Hüseyin Özcan, İlyas Tongüç, İsmail İlhan Sungur, İsmail Müftüoğlu, İsmet Aksoy, İsrafil Bayrakçı, Latif Öztek, Levent Cengiz, Lütfi Kibiroğlu, Lütfi Yalman, Mahmut Çizmecioğlu, Mehmet Karaman, Mesut Doğan, Mete Gündoğan, Muhammet Polat, Muhittin Aytunç, Muhittin Hamdi Yıldırım, Musa Okçu, Mustafa Balta, Mustafa İriş, Mustafa Kamalak, Mustafa Kurdaş, Mustafa Özkafa, Muzaffer Baydar, Necmettin Aydın, Necmettin Çalışkan, Oğuzhan Asiltürk, Orhan Altınöz, Osman Hazer, Osman Nuri Kabaktepe, Oya Akgönenç, Recai Kutan, Sadrettin Karaduman, Salih Turhan, Selman Esmerer, Sezai İncesu, Sinan Ejderoğlu, Suat Pamukçu, Süleyman Arif Emre, Süleyman Erim, Şerafettin Kılıç, Şevket Kazan, Tacettin Çetinkaya, Temel Karamollaoğlu, Yakup Budak, Yasin Hatipoğlu, Yaşar Canbay, Zafer Emanetoğlu ve Zülfikar Gazi."

Abdullah Arslan, Ali Vural, Harun Macit, Hüseyin Çelebican, Mehmet Altınöz, Mehmet Bozgeyik, Mustafa Geçer, Nizamettin Aydın, Osman Seçilmiş, Süleyman Çalışkan ve Veysel Candan ise Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) listesinde yer alıyor.