BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,65
HABER /  GÜNCEL

AİHM Türkiye’yi suçlu buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2011 yılında Oda TV davası kapsamında tutuklanan gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’i haklı bularak ...

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2011 yılında Oda TV davası kapsamında tutuklanan gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’i haklı bularak tazminat ödenmesi gerektiğini bildirdi.
AİHM, özgürlük ve güvenlik haklarıyla ilgili 5. madde, ifade özgürlüğüyle ilgili 10. madde ve kötü muamele ile ilgili 3. maddelerin ihlal edildiğini belirterek Türkiye’yi suçlu buldu. AİHM, gazeteci Nedim Şener’e 20 bin Euro, Ahmet Şık’a da 10 bin Euro tazminat ödenmesi yönünde karar verdi. Mahkeme, Nedim Şener’in gözaltına alındığı ve sorgulandığı dava dosyasında tutuklanmasını gerektirecek bir durum olmadığını belirterek “Gazetecinin tutuklanması yönünde karar verilmemeliydi” dedi. Mahkeme ayrıca gazetecilerin tutuklandıkları sırada kendilerine organize suç örgütü üyesi olduklarının söylendiğini ve mahkemenin suçlamaların merkezinin “Cezai soruşturmalardan sorumlu olan yargı yetkililerinin üzerinde baskı oluşturmak” olduğunu ifade etti. Alınan kararda Şık ve Şener’in dava süresince kamuoyunun güvenini zayıflatmak için kara propagandaya maruz kaldıkları ifade edildi.
Gazeteci Nedim Şener ve Ahmet Şık Oda TV davasında tutuklandıktan sonra 2011 yılında haklarının ihlal edildiğini belirterek AİHM’ye başvurmuştu. Gazeteciler 375 günlük tutukluluk süresinin ardından 12 Mart 2012’de serbest bırakılmıştı.
(İHA)