BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,19
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Yavuz'dan Türkiye'ye referandum uyarısı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapmayı planladığı referandum bölgede tansiyonu yükseltti. Türkiye büyük tepki gösterdi. Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz krizin arkasında ABD ve İsrail'İn olduğunu söyleyip Türkiye'yi uyardı.

Abone ol

Türkiye’nin askeri tedbirlere gerek kalmadan ekonomik önlemlerle Mesud Barzani’yi hizaya getirebileceğini söyleyen Yavuz, “Bu krizin arkasında Amerika ve İsrail’in hamlesi var” dedi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu bölgede tansiyonu yükseltiyor.

BARZANİ GERİ ADIM ATMIYOR

IKBY lideri Mesud Barzani, Türkiye, İran, Irak ve ABD'den gelen uyarılara rağmen geri adım atmıyor. Bölgeyi en iyi bilen isimlerden biri olan Kara Harp Akademisi eski Komutanı, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, krizi Sözcü''ye değerlendirdi:

KRİZİN ARKASINDA ABD VE İSRAİL VAR

Bu kriz Suriye'nin kuzeyindeki durumla paralel ele alınmalı. Bu krizin arkasında Amerika ve İsrail'in hamlesi var. Siyasi iktidar Kuzey Irak'ı uzun yıllar Suriye'nin kuzeyinden bağımsız düşündü. ‘Barzani'yle aramız çok iyidir' diye baktılar. Bu süreçte Barzani ekonomik bağımsızlığına kavuştu.

TÜRKİYE TEDBİRLERLE İŞİ FARKLI BİR NOKTAYA GETİREBİLİR

Kerkük Yumurtalık Petrol Boru Anlaşması ile yıllık 10-12 milyar dolar gelir elde etti. Bu geliri bloke ettiğinizde Barzani'nin hareket alanını kısıtlamış olursunuz. Askeri önlemler caydırıcılık anlamında alınabilir ama esas olarak Türkiye, Kuzey Irak'ı ekonomik tedbirlerle farklı bir noktaya getirebilir.

HABUR'U KAPATIN!

Erdoğan Barzani'ye mesajı ABD televizyonundan verdi

Bunun ikinci adımı da Habur'dur. Habur'dan ikmali kestiğinizde ekonomik faaliyet yapılması mümkün değil. IKBY için çok belirleyici bir baskı unsuru ortaya çıkacaktır. Petrol boru hattından aldığınız tedbirlerden sonra eğer hâlâ direnç görürseniz Habur'u da kapatırsınız.

ÜLKEMİZİN BİRLİĞİ TEHDİT ALTINDA

Karşı tarafın canını ne çok acıtacaksa o tedbir alınmalı. Bu tedbirler Kürt vatandaşlarımıza karşı yapılmış bir hareket olarak algılanmamalı. Burada ülkemizin birliğini bütünlüğünü tehdit eden bir jeopolitik olayla karşı karşıyayız.

ASIL HEDEF TÜRKİYE

O ülke gidip Amerika ile iş görüyor ve yarın Türkiye'nin içini hedefleyen oluşuma adım atıyorsa ki bu o adımdır. Türkiye de gerekli tedbirleri almak zorundadır. Bunun başka çözümü yok.