BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.498,66
HABER /  POLİTİKA

Ahmet Türk'ten tehdit gibi açıklama!

Yine tehdit gibi açıklama geldi. Ahmet Türk, PKK'nın geri çekilmesinin ardından hükümetten olumlu adımlar beklediğini dile getirdi ve ekledi; "Eğer kandırılırsak zarar görürler"

Abone ol

Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Başkanı Ahmet Türk, ABD’li yetkililerin de Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için başlatılan ’Çözüm sürecinden hoşnut olduklarını ancak, bu kadar kısa sürece gündeme gelmesinde ve adımların atılmasına şaşırdıklarını söyledi. PKK’lıların Türkiye dışına çekilmesinin tamamlanmasından sonra devlet ve hükümetin atacağı adımları görmek istediklerini anlatan Türk, "Ama, bir daha Kürt halkını kandırırlarsa ki hep kandırmışlar, onlar zarar görür" dedi.

ABD’de Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı, hem de Kongre üyeleri ile görüşmelerde bulunan Ahmet Türk, ABD’nin Sesi Radyosu’nun Kürtçe bölümüne temaslarını değerlendirdi. Başlatılan çözüm sürecinin çok önemli olduğunu anlatan Türk, "Hem Ortadoğu, hem Kürt ve Türk halkları için onurlu bir yaşam ve özgür ve demokratik bir birliktelik için çok önemlidir. Sürecin amacıda halkların kardeşliği için yeni bir siyasetin artık gündeme gelmesi ve yaşama geçirilmesidir" dedi. Yaptıkları görüşmelerde Amerikalı yetkililerin bu süreçten hoşnut ve mutlu olduklarını belirten Türk, "Amerikalılar da sürecin çok acele ve hızlı gündeme gelmesinden ve adımlar atılmasına şaşırdıklarını söylediler" diye konuştu.

DTK Başkanı Ahmet Türk, görüşmelerde Amerikalılar’ın da, Kürt sorunu çözülmeden, Kürtler’in hakları verilmeden Ortadoğu’da istikrarın sağlanamayacağını ve demokrasinin gelemeyeceğinin farkında olduklarını söylediklerini anlattı. Türk, şöyle konuştu:

"21’inci Yüzyıl; Kürtler’in haklarının alacağı bir dönemdir. ABD dE bunu biliyor ve Türkiye’de bunu gördü ki Kürtler’in inkarı, Kürtler’in yok sayılması ve Kürt düşmanlığı siyaseti ile Ortadoğu’da yeni bir yol alamayacağını ve önemli bir rol oynamayacağını gördüğü için çözüm sürecini başlattı."

'ONLAR ZARAR GÖRÜR'

Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da dile getirdiği bütün konularda Kürt tarafı gerekenleri yerine getirdiğini söyleyen Ahmet Türk, "Önce PKK, elindeki askerleri serbest bıraktı, ateşkes ilan etti ve silahlı güçlerini sınır dışına çekmeye başladı. Bugün top devlet ve hükümettedir. Hükümetin Kürtler’in hakları için projeleri hayata geçirmesini istiyoruz. Bugüne kadar gözle görülür bir şey yapıldığını söylemek mümkün değil. Ama, çekilmenin tamamlanması ile Hükümetin bu süreç kapsamında yapacaklarını görmek istiyoruz. Halkların kardeşliği için adımlar atılırsa sorun çıkmaz. Ama, bir daha Kürt halkını kandırırlarsa ki hep kandırmışlar onlar zarar görür" diye konuştu. Türk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"100 yıldır Türk devleti, Kürtleri kandırmak üzerinde siyaset yapmıştır. Bu hakikat nedeniyle Kürtler’in devletin siyasetine inancı azalmıştır. Ama, bugün artık Kürt siyaseti olarak biz kendimize güveniyoruz,. Eğer adımlar atılmaz ise, mücadelemiz ile direnişimiz ile mücadelemizi vereceğiz. Biz kendimize güveniyoruz. Eğer sorunun barışçıl yollarla çözümüne devlet hazır ise buna hazır olduğumuzu söylüyoruz. Şimdiye kadar ’Kürtler teröristtir’, ’Barış istemiyor’, ’Silahlı mücadele veriyorlar’ diyorlardı. Biz şimdi buyurun diyoruz; Kürtler’in mi yoksa devletin mi çözümü ve barışı isteyip istemediğini bütün dünyanın görmesini istiyoruz. Devlet, şimdiye kadar dünyaya Amerika’ya herkese ’Biz terörle mücadele ediyoruz’ diyordu. Kürtler’in haklarını dile getirmiyorlardı. Biz buyurun Kürtler’in haklarını gündeme getirirseniz ve dile getirirseniz Kürt halkının barış için adım atıp atmayacağını görün diyoruz. Bu süreçte bütün dünya Kürtlerin mi yoksa devletin mi barış için sorun çıkardığını görecektir. Biz dünyanın bu süreçte devlet ve Kürtler arasında hakemlik rolü oynamalarını ve yapılanları görmelerini istiyoruz."

'ÖCALAN'IN ÖNÜNÜN AÇILMASINI İSTİYORUZ'

DTK Başkanı Ahmet Türk, İmralı’da Abdullah Öcalan ile ilk görüşen heyette yer aldığını hatırlattı. Öcalan’ın dünya ve Türkiye’deki gelişmelerden kopuk olmadığını ifade eden Ahmet Türk, şöyle dedi:

"Daha önce sadece yanındaki 4 kişinin televizyonları var. Onlar hangi programda neler olduğunu ona hep anlatmışlar. Ama bugünkü şartları Kürtler ve barış için mücadele etmesi için müsait değil. Biz bu nedenle Kürt siyasetçiler ve hatta PKK’li yetkililerle görüşmesini istiyoruz. Güney Afrika’da Mandela barış görüşmelerinde özgür bir ortamda partisi ve arkadaşları ile görüşmüş. Bizde eğer onurlu bir barış olacaksa sayın Öcalan’ın önünün açılmasını istiyoruz. Öcalan, ’Kürt halkı, haklarını almadan ve özgürleşmeden barış olamaz’ dedi. Öcalan silahlı mücadele yaptıklarında, Kürtler’in siyaset yapamadığını, legal anlamda siyasi çalışma yürütemediklerini, dertlerini ve taleplerini dile getiremediklerini söyledi. Bugün Kürtler’in siyaset yapabildiklerini ve dertlerini dile getirdiklerini söyledi. Bu nedene barış yolunu açmak gerektiğini söyledi ve yeni bir süreç olduğunu söyledi."

Türk, gündeme gelen Başkanlık sistemi ile ilgili soruya ise, "Biz demokrasi istiyoruz. Eğer Başbakan Erdoğan’ın dediği başkanlık sistemi, demokrasiyi getirecekse, halkların haklarını verip kimliklerini koruma altına alacaksa, onurlu barışı sağlayacaksa, Valileri halkın kendisi seçecekse bunu görüşürüz. Ama, bu sadece bir kişinin Başbakan’ın gücünü artıracak bir sistem ise biz bunu kabul etmeyiz" dedi. Ahmet Türk son olarak diğer Kürt partileri ile ilişkilerinin iyi olduğunu ve daha iyi olacağını ifade ederek, düzenleyecekleri bütün konferanslara bütün Kürt partileri çağıracaklarını söyledi.