BIST 9.557
DOLAR 32,49
EURO 34,58
ALTIN 2.481,35
HABER /  POLİTİKA

Ahmet Türk'ten Kılıçdaroğlu'na sert sözler

Bağımsız milletvekili Ahmet Türk CHP ve Kılıçdaroğlu'nun çözüm sürecinde yıkıcı rol oynamakla suçladı.

Abone ol

Çözüm süreci ile ilgili konuşan Ahmet Türk CHP'nin ve Kılıçdaroğlu'nun bu süreçte yürüttüğü politikayı sert bir biçimde eleştirerek "Ümit ediyoruz ki akılları başlarına gelsin" dedi

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, ''(CHP) Bugün görüyoruz ki; çok açık şekilde derin devletin ve barışı istemeyenlerin arkasında bir siyaset güdüyor'' dedi.

Beraberinde Van Bağımsız Milletvekilli Aysel Tuğluk ile Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) Başkanı İmam Taşçıer'i ziyaret eden Türk, burada yaptığı açıklamada, ''Abdullah Öcalan'ın sürdürdüğü politikalar ve attığı adımlar sonucu yeni bir sürece girildiğini'' ifade ederek, sürecin, Türk ve Kürt halkının ilişkilerinin yeniden düzenlenmesine yönelik bir süreç olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türk, dünyadaki ve Ortadoğu'daki son gelişmelere bakıldığında Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'ye ve Ortadoğu'ya istikrarın gelmeyeceğini, aklı başındaki herkesin gördüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

''Yıllardan beri çok iyi ilişkiler içinde olan iki halkı, nasıl doğru bir temelde demokratik bir ünitede buluşturacağımızın arayışı, bir çalışması olarak değerlendirmek lazım. Elbette ki yeni başlayan bir süreçtir, başlangıçtır, tartışılacak, konuşulacak, ortak noktalar bulunacak. Bu konuda haklı olarak Kürtler yüzyıldan beri çözüm arayışı içindeyken, çoğu zaman aldatılmış, kandırılmış bir halk. Bu nedenden dolayı hepimiz de elbette ki kaygı var, ama hepimiz de onurlu bir barış için bütün gücümüzle sürece destek vermeyi adeta karar haline getirmişiz. Bunu herkesin bilmesi lazım. Tabii ki bu önemli konularda kaygısız olmamak mümkün değil.

ÖCALAN TÜM KÜRT PARTİLERLE GÖRÜŞÜLSÜN DEMİŞ 

Süreci doğru okumamak, bizi daha farklı yerlere götürebilir. Sayın Öcalan, yaptığımız görüşmede 'özellikle bütün Kürt partilerin düşüncelerini öğrenmek istiyorum. Bu konuda daha geniş çalışma yapmamız gerekiyor. Bütün bu arkadaşlarımızın düşünceleri bizler için çok önemlidir. Mutlaka onlarla görüşerek, tartışarak, düşüncelerini alarak ben bir sürecin içerisinde olmak istiyorum' şeklinde ifade etmişlerdir.''

''Hepinizin bildiği gibi bu sürecin başlamasıyla çalışmalarımızı sürdürdük, Kandil'de görüşmelerimiz oldu'' diyen Türk, şöyle devam etti:

''Orada uzun yıllardan beri bu mücadelenin içinde olan arkadaşlarımız bu süreçle ilgili ne düşünüyor? Barış için biz neler yapabileceğimizi tartıştık. Kürdistan'daki hemen hemen tüm siyasi partilerle ortak düşünceler üretmeye çalıştık. Herkesin ifade ettiği şu: Kürt siyasi partileri hangi parçada olursa olsun, stratejik bir sürecin içinde olmalıdır, süreci birlikte kucaklamalıdır, paylaşmalıdır. Böyle bir kararlılığı gördük. Umut ediyorum; Kürtler ne istediklerini ortak ve güçlü bir sesle ortaya koyarlarsa çözümün ve barışın önünde hiçbir engel kalmaz. Bu duygularla DDKD'daki arkadaşlarımızın fikirlerini almaya geldik. Kendileriyle bu süreci paylaşacağız.''

BİR TEDBİRSİZLİĞİN SONUCU BU NOKTAYA GELİNMİŞTİR

Türk, bir gazetecinin görüşmenin bir gazeteye nereden sızdırıldığı konusunda sonuca varılıp varılmadığına ilişkin sorusunu, şöyle yanıtladı:

''İlk günden beri böyle bir görüş notlarının basına sızması bizim açımızdan ahlaki bir durum değil. Bu partimizden de kaynaklanan bir durum da değil. Ama partimizin hiçbir şeyi yokmuş gibi de söylemek istemiyorum. Mutlaka burada bir tedbirsizliğin sonucu bu noktaya gelinmiştir. Bunu da açıkça ifade etmek istiyorum.

Bu konuda ciddi araştırmalar yapıyoruz. Bunun iyi bilinmesi gerekir. Sürece zarar verme mantığı ve anlayışı asla ve asla olamaz. Bu açık şekilde görülüyor. Bütün Kürt siyasetçileri bu sızmadan rahatsızdır. Bu konuda düşüncelerini ifade ettiler. Böyle önemli konularda daha disiplinli çalışma yapmamız gerektiğini de bize gösteriyor. Zaten sonuç olarak birçoğu kamuoyunun bildiği tartıştığı şeylerdir. Önemli olan bu süreci doğru götürmektir. Bu tartışmaların peşine takılmamak gerekir diye düşünüyorum.''

CHP'YE SERT ELEŞTİRİLER

''Son dönemlerde CHP'nin sürece karşı çıktığı ve bu yönde tutum aldığına ilişkin bir izlenim edindik. CHP'nin bu tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Türk, son 30 yıldan beri insanların yaşamını yitirdiği çok acılı bir süreç yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

''Akıl ve vicdan sahibi olan herkesin bu sürece destek vermesi gerekir. CHP gibi bir parti önemlidir. Onun bu sürece destek vermesi, halkların kardeşliğini ve birlikte yaşama arzusu iradesini güçlendirmesi önemlidir. Aslında CHP'den beklentimiz budur. Ama bugün görüyoruz ki; çok açık şekilde derin devletin ve barışı istemeyenlerin arkasında bir siyaset güdüyor. Bu Türkiye açısından, 'sosyal demokratım' diyen bir parti açısından gerçekten üzüntü verici bir durumdur. Umut ediyoruz ki akılları başlarına gelir. Bu Ortadoğu'da ki kaosun, istikrarsızlığın çözümüne katkı sunacak bir duruşu sergiler.''

5-6 GÜN İÇİNDE TAMAMLANIR

Görüşmenin ardından çıkışta da kısa bir açıklama yapan Türk, DDKD'dakilerle ortak bir değerlendirme yaptıklarını belirterek, ''Hepimize, tüm Kürt halkına, siyasetçilere ve kanaat önderlerine bu sürecin başarıya ulaşması için önemli görevler düşüyor. Bütün arkadaşlarımız da bu bilinçle hareket ediyor'' dedi.

PKK tarafından kaçırılan kamu görevlilerinin ne zaman bırakılacağına ilişkin soruya Türk, ''O konuda hiçbir sıkıntı yok. Arkadaşlarımız hazırlık yapıyor. İHD, Mazlum-Der ve Demokratik Toplum Kongresi'nden 3-5 arkadaşımız gidecek. Irak bölgesel yönetiminden de 2 arkadaş katılıp, bunları sağ salim evlerine kavuşturacak. Oradaki çalışmaları bitirdik. Çok kısa sürede, çalışmalar biter bitmez gidecekler. 5-6 gün içerisinde bütün bunlar tamamlanır. Askerlerin gelişiyle ilgili bu konuda bir sıkıntı yok. Bir gecikme yok, bir tereddüt yok'' yanıtını verdi.

DDKD Başkanı İmam Taşçıer de çatışmasızlık ve demokratik bir ortamda çözüm konusunda önemli adımlar atılacağına inandıklarını belirterek, Kürt sorunun çözümünde tüm Kürtlerin rol alması gerektiğini söyledi.