BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Hakan saldırısı hakkında kim ne dedi?

Gazeteci Ahmet Hakan'a yapılan saldırıya siyasilerden bürokratlara, gazetecilerden sanat dünyasına kadar birçok ünlü isimden tepki geldi.

Abone ol

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan, CNN Türk'teki programı sonrası evinin önünde saldırıya uğradı. Saldırı sonrası Ahmet Hakan'ın vücudunda ve burnununda kırıklar meydana geldiği belirtildi.

Saldırıyla ilgili 4 şüpheli gözaltına alındı. Ahmet Hakan, tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nden taburcu edildi.

SALDIRI NASIL MEYDANA GELDİ?

Ahmet Hakan, dün gece CNN Türk’teki ‘Tarafsız Bölge’ programından sonra şoförünün kullandığı ve korumasının da bulunduğu otomobiliyle evine gitmek üzere ayrıldı. Hakan, Nişantaşı’ndaki evinin önüne geldiğinde saldırıya uğradı. Saat 00.35’te siyah Honda marka otomobille gelen 4 kişiden biri korumasına yönelirken, diğer üçü Ahmet Hakan’a saldırdı. Hakan’ı darp eden saldırganlar otomobilleriyle kaçtı.

ahmet-hakan-saldirisi-hakkinda-kim-ne-dedi.20151001113746.png

MESLEKTAŞLARI HASTANEYE AKIN ETTİ

Hakan ve koruması Amerikan Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede müdahalesi yapılan, tomografisi çekilen Ahmet Hakan’ın burnunda ve kaburgasında kırıklar tespit edildi. Saldırı haberini alan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı ressam Bedri Baykam, çok sayıda meslektaşı hastaneye gitti.

AHMET HAKAN'A SALDIRI HAKKINDA KİM NE DEDİ?

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU

Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Fransa'nın Lyon kentine hareket etmeden önce saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, Hakan'ın önce ölümle tehdit edildiğini ardından da fiziki saldırıya muhatap olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Toplumdaki gerginliğin bu noktaya taşınması bizde ciddi endişeler yaratıyor. Medyaya yönelik saldırılar konusunda hükümetin çok dikkatli ve tutarlı adımlar atması bizim en büyük arzumuz. Bu olayın faillerinin bulunması için de umuyorum, güvenlik güçleri üstlerine düşen görevleri yerine getirmiş olurlar. Kendisine, Hürriyet ailesine 'geçmiş olsun' diyorum."

ahmet-hakan-saldirisi-hakkinda-kim-ne-dedi.jpg

"BİZİM DAHİL OLMAMIZ DOĞRU DEĞİL"

Kılıçdaroğlu, "Bazı köşe yazarları Ahmet Hakan'a tehditte bulunmuştu. Bununla alakası olabilir mi?" şeklindeki bir soru üzerine ise "Köşe yazarları arasındaki polemiklere bizim şu veya bu şekilde dahil olmamız doğru değil. Ama bugün bir gerçek var. Bu gerçek de nedir Gazetecinin açıkça saldırıya uğramış olması. Bizi üzen noktada budur" ifadelerini kullandı.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sözcüsü Ömer Çelik, Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan'a yapılan saldırı hakkında konuştu.

Ömer Çelik açıklamasında, "Gazeteci Ahmet Hakan Coşkun'a yapılan çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Gazetecilere saldırı hiçbir şekilde mazur gösterilemez. Şiddet hiçbir şekilde tasvip edilemez. Şiddet, kayıtsız şartsız reddedilmelidir.

Tüm basın mensuplarına geçmiş olsun diyor, en iyi dileklerimizi iletiyoruz. Gazetecilere yönelik şiddeti mahkum ediyor ve en güçlü şekilde kınıyoruz." dedi.

ahmet-hakan-saldiri-hakkinda-kim-ne-dedi.jpg

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AYHAN SEFER ÜSTÜN

Ahmet Hakan'a saldırıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Üstün, "Böyle bir saldırıyı tasvip etmiyoruz. Kabul de etmiyoruz. Bu saldırılar nereden gelirse gelsin kime yapılırsa yapılsın, bu tür olayları hep birlikte reddetmemiz lazım" dedi.

BÜLENT ARINÇ

ahmet-hakan-saldirisi-hakkinda-kim-ne-dedi.20151001131035.jpgAhmet Hakan'a yönelik saldırıyı sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından değerlendiren Bülent Arınç, "Gazeteci ve televizyon programcısı Sn. Ahmet Hakan'a evinin önünde yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Sayın Ahmet Hakan'a, geçmiş olsun dileklerimle acil şifalar temenni ediyorum" ifadesini kullandı.

"GAZETECİLERE TEHDİT GELMESİ DE AYRI BİR FACİA"

Saldırganların ve varsa azmettiricilerinin, bir an önce yargı önüne çıkarılarak hak ettikleri cezalara çarptırılması gerektiğini belirten Arınç, "Geçmişten bugüne, basına, gazetecilere, gazete sahiplerine yapılan gizli-açık tehdit, baskı ve hedef göstermelerin kötü sonuçlarını görmüştük. Geçmişte yaşanan andıç türü tehditlerin de acı bir hatıra olarak kaldığını biliyorum. Gazetecilere, yine kendi camialarından, eski-yeni medya patronlarından, ya da gazetecilerden tehdit gelmesi de ayrı bir facia. Bu kötü rüyadan bir an önce uyanmamız dileğiyle" değerlendirmesinde bulundu.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI YALÇIN TOPÇU

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, gazeteci Ahmet Hakan'a yönelik saldırı hakkında "Yapılan bu iş kimin faydasınadır, ona bakmak lazım. Burada Türkiye'nin faydası, burada devletin faydası ve milletin faydası yoktur. Seçim arifesinde böyle bir provokasyon sanıyorum ki başkalarına faydası var" dedi.

Topçu, Medikal Turizm Derneği tarafından, Ankara Üniversitesi işbirliğinde ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle gerçekleşen "3. Uluslararası Üçüncü Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi"nin ardından, basın mensuplarının gazeteci Ahmet Hakan'ın darbedilmesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

ahmet-hakan-saldirisi-hakkinda-kim-ne-dedi.20151001114848.png

"BU SALDIRI KİMİN FAYDASINADIR?"

Türkiye'ye bu tür fotoğrafların yakışmadığını ifade eden Topçu, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu belirtti.

Türkiye'nin demokrasi, vicdan ve fikir hürriyetinin geçerli olduğu bir ülke olduğuna dikkati çeken Topçu, "İlgililer, bunun arkasına ve önüne iyi bakmalıdır. Arkasında, önünde hangi hesaplar vardır, neler vardır? Seçime giden şu noktada niye böyle bir şey yapılır ve bu kimin faydasınadır? Yapılan bu iş kimin faydasınadır, ona bakmak lazım. Burada Türkiye'nin faydası, burada devletin faydası ve milletin faydası yoktur. Seçim arifesinde böyle bir provokasyon sanıyorum ki başkalarına faydası var. Türkiye'yi karıştırmak isteyenler, demokrasisine gölge düşürmek isteyenlerin faydası olabilir. Türkiye'nin seçimlerini engellemek isteyenlerin faydası olabilir" diye konuştu.

Topçu, gazeteci Hakan'a geçmiş olsun dileğinde bulunarak, "Kınıyorum, eminim ki emniyet bu işin arkasını mutlaka çıkaracaktır, bu tezgahın kimin tarafından yapıldığını mutlaka çıkaracaktır" dedi.

"TAM BİR TEZGAH VE KOMPLO"

Hürriyet Gazetesine daha önce yapılan saldırı hakkındaki bir başka soruya ise Topçu, bunların "tam bir tezgah ve komplo" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin barışına, demokrasine ve huzuruna gölge düşürmek ve dışarıda karalamak isteyenlerin yaptığı bir tezgah olduğunu kaydeden Topçu, "Birilerinin öfkeleri kullanılmıştır vesaire, falandır. Ama neticede bu planın arkasında birilerinin olduğu açık ve seçiktir. Bu bir plandır, komplodur. Türkiye'ye karşı çok yönlü bir savaş uyguluyorlar. Birilerini dağda elinde silahla birilerini sokakta, birilerini siyaset yoluyla yaptırıyorlar. Herkes sözünü özgürce söyleyebilmeli. Şiddete dökülmeyen her sözü biz dinleyebilmeliyiz, tahammül gösterebilmeliyiz. Türkiye zaten bu olgunlukta" değerlendirmesinde bulundu.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MELİH GÖKÇEK

Zaman zaman sosyal medya hesabı üzerinde Ahmet Hakan ile atışan Gökçek, yapılan saldırıyı kınadığını belirtti.

Gökçek Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ahmet Hakan'a yapılan saldırıyı kınıyorum. Şiddet hiçbir şekilde meşru gösterilemez. Geçmiş olsun sana Ahmet" ifadelerini kullandı

ahmet-hakan-saldirisi-hakkinda-kim-ne-dedi.20151001113326.png

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ

ABD Büyükelçiliği tarafından, Ahmet Hakan'a saldırı hakkında sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapıldı.

Hem İngilizce hem de Türkçe olarak atılan tweet'te, "Gazetecileri şiddet ile korkutmayı amaçlayanlar, kazanılamayacak bir savaş vermektedirler. İfade özgürlüğü kaba kuvvet ile susturulamaz" denildi.

ahmet-hakan-saldirisi-hakkinda-kim-ne-dedi.png

 TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Hakan’a ve korumasına yapılan saldırıyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, "Üyemiz Ahmet Hakan’a yapılan saldırıyı kınıyoruz. Ahmet Hakan’ı hedef gösteren, ölümle tehdit eden kişilerle ilgili İçişleri Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz" dedi.

ahmet-hakan-saldirisi-hakkinda-kim-ne-dedi.20151001112859.png

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şunlar yer aldı:

"Seçime giderken medya kuruluşlarının ve gazetecilerin Cumhurbaşkanı, iktidar ve iktidarı destekleyen bazı yazarlar tarafından sürekli hedef gösterilmesi sözlü ve fiziksel şiddeti körüklemektedir.

Her ne kadar geçici iktidarın Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’de basının özgür olduğuna inansa da bu ülkede her gün bir yayın organı basılmakta, gazeteciler saldırıya uğramaktadır. Son olarak aylardır iktidar yanlısı medya organlarının yazarları tarafından açıkça dayak ve ölümle tehdit edilen üyemiz Ahmet Hakan, dün gece korumasıyla birlikte saldırıya uğramış ve hastaneye kaldırılmıştır.

Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü hedef alan bu çirkin saldırıyı kınıyoruz. Meslektaşımıza geçmiş olsun diliyoruz. Ahmet Hakan’a yönelik tehditlerle ilgili bugüne kadar seyirci kalan ve görevini yerine getirmeyen İçişleri Bakanlığı’nı görevini yapmaya, gözaltına alındığını öğrendiğimiz saldırganların kimliklerini açıklamaya davet ediyoruz. Bağımsız ve bağlantısız gazetecilerin her türlü baskıya rağmen görevlerini yapmaya devam edeceğini tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz."

BASIN KONSEYİ

ahmet-hakan-saldirisi-hakkinda-kim-ne-dedi.20151001113107.pngBasın Konseyi, Hürriyet Gazetesi Ahmet Hakan'a yapılan saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

Basın Konseyi'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Son zamanlarda medyaya yönelik baskılar, siyasilerin ve bazı köşe yazarlarının, "Onun tırnaklarını da dişlerini de sökmesini biliriz", "İstesek sinek gibi ezeriz" şeklindeki ifadeleriyle güçlenen bu saldırılar, kabul edilemez.

Bu çirkin tavırlar gözdağıdır, basına hiza verme çabalarıdır.

Gece geç saatlerde televizyon programını tamamlayarak, evine dönmeye çalışan gazeteci Ahmet Hakan’a yapılan saldırı aslında; insan haklarına, demokrasiye, basın-ifade özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına yapılan alçak bir saldırıdır.

Üzerlerinde devletin can güvenliğini hissetmeyen gazeteciler, bugün her açıdan özgür değildir. Bir milletvekilinin, Hürriyet Gazetesi binasının önüne giderek olay yaratıp gazetecilere gözdağı vermesini, siyasi iktidarın ciddiye almadığını gördük.

Bu ortamların yaratılmasına izin verirsek, bazıları da üzerine vazife çıkarıp mafya tarzı saldırılara geçer. Şunu açıkça söylemek zorundayız:

Siyasi iktidar, ülkeyi yönetendir. Bu nedenle yaşanan bu durumun sorumluluğu doğrudan siyasi iktidarındır. Hükümeti, İçişleri Bakanlığı'nı, Valileri, vandalizme dur demeye çağırıyoruz. Bunlar şiddettir.

Caydırıcı önlemler alınmadığında da şiddetin egemenleştiği görülür. Bugün Ahmet Hakan’ın kaburga ve burun kemikleri kırıldı. O’nu koruyamadık… Sıranın kime geleceğini bilmiyoruz. Başta siyasi iktidar olmak üzere, tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz.

Gözdağı veren saldırılar gerçek gazetecileri korkutmaz, yıldırmaz. Gazeteci Ahmet Hakan'a, Hürriyet Ailesi'ne ve tüm medya dünyasına geçmiş olsun diyoruz."

İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLİĞİ

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, gazeteci Ahmat Hakan'a yönelik saldırıyı şiddetle kınadığını söyledi. Moore, "Kimse görüşlerinden dolayı tehdit edilemez, şiddet göremez" dedi.

İngiltere Büyükelçisi Richard Moore'un Twitter hesabından yaptığı açıklama şu ifadelere yer verdi:

"Ahmet Hakan'a yapılan saldırı kabul edilemez. Şiddetle kınıyorum, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kimse görüşlerinden dolayı tehdit edilemez, şiddet göremez. Basın-ifade özgürlüğü işleyen bir demokrasinin en önemli aracıdır. Bu özgürlükleri korumak herkesin görevidir."

AVRUPA KONSEYİ

Saldırıya Avrupa Konseyi de sert tepki gösterdi. Saldırıyı güçlü şekilde kınadığını ifade eden Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, "Türkiye’de gazetecilere yönelik tekrarlanan saldırılar ülkedeki ifade özgülüğü üzerinde caydırıcı etkiye sahip" dedi.

Ahmet Hakan’ın bir süredir tehdit aldığına dikkat çeken Jagland, Türk yetkililere bu saldırıyı tam olarak soruşturma ve saldırganları adalet önüne çıkarma çağrısı yaptı. Jagland, Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde gazetecileri saldırılara karşı koruma ve kışkırtıcılarının cezasız kalmasını önleme yükümlülüğünü hatırlattı.