BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,11
ALTIN 2.325,82
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Ahmet Davutoğlu'dan 'paralel yapı' uyarısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Adli Yıl Açılış Töreni'ne katılmayacağı açıklandı. Davutoğlu, yargı için 'paralel yapı' uyarısı da yaptı.

Abone ol

AA/İNTERNETHABER.COM

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, yeni kurulan Bakanlar Kurulu'nun Pazartesi günü yapılacak ilk toplantısı dolayısıyla yeni "Adli Yıl Açılış Töreni"ne katılamayacağı duyuruldu.

Başbakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan tarafından yapılan "nezaket ve tebrik ziyareti"nde, AK Parti hükümetlerinin her zaman bağımsız Türk yargısına büyük saygı duyduğunu, yargı imkanlarının geliştirilmesi konusunda büyük adımlar attığını, demokratikleşme ve yargı üzerinde vesayetin kaldırılması için çok önemli reformlar gerçekleştirdiğini belirtti.

PARALEL UYARISI 

Yargının, başta "paralel örgütlenme" olmak üzere, her türlü vesayet odağına karşı bağımsızlığının korumasının hayati öneme haiz olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu bağımsızlığı temin etmek için hükümetin gelecek dönemde de her türlü katkıyı vermeye devam edeceğini kaydetti.

Bu arada, ziyarette, Yargıtay Başkanı Alkan tarafından, yeni Adli Yıl Açılış Töreni'ne katılması konusunda yapılan davet üzerine, Başbakan Davutoğlu'nun, 62. Hükümet'in pazartesi günü düzenlenecek ilk Bakanlar Kurulu toplantısı dolayısıyla törene katılamayacağını bildirdiği öğrenildi.

Peki, Ahmet Davutoğlu neden törene katılmıyor? İşte 'Adli Yıl Açılış Töreni' geriliminin perde arkası...

NE OLMUŞTU?

Hatırlanacağı üzere, geçen Mayıs ayında Danıştay'ın 146. yıldönümünü için düzenlenen törene, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na ayağa kalkarak gösterdiği tepki damgasını vurmuştu.

AK Parti Genel Merkezi'nde 14 Ağustos'ta düzenlenen "AK Parti 13. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu"nda Adli Yıl Açılış Töreni'ne katılıp katılmayacağı sorusu üzerine Erdoğan, toplantıya katılacak kişilerin kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, Danıştay'ın kuruluş yıldönümü toplantısında yaşadıkları olayı bir daha yaşamak istemediğini söylemişti.

BEN ORAYA KATILMAM

TBB Başkanı'nın bu toplantılarda konuşmasının bir teamül olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Eğer Yargıtay, Baro Başkanı'nı çağırıp orada konuşturacak olursa oraya ben katılmam. Cumhurbaşkanı gelip de orada Baro Başkanını dinlemek durumunda değil. Bugüne kadar bu tür şeyler olduysa artık bunların reforme edilmesi lazım. Bütün bunlara rağmen Yargıtay Başkanı orada konuşacaksa, Yargıtay Başkanını ben de seve seve dinlerim, Yargıtay'ın başı olduğu için dinlerim" ifadelerini kullanmıştı.

YARGITAY'IN FEYZİOĞLU KARARI

Erdoğan'ın bu sözleri üzerine Yargıtay'ın ne yönde karar vereceği merak konusu oldu. Yargıtay Başkanı Ali Alkan, geçen hafta yaptığı açıklamada, Başkanlar Kurulu'nun TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Adli Yıl Açılış Töreni'ne katılmasını uygun gördüğünü dile getirerek, ''Başkanlar Kurulu geleneklere uygun olarak Barolar Birliği Başkanı’nın da davet edilmesini uygun gördü. Fakat bu karar alınırken Sayın Cumhurbaşkanının adaylığı ve seçilmesi gündemde değildi. Sayın Cumhurbaşkanı, 'Barolar Birliği Başkanı törene katılırsa kendisinin katılmayacağını' ifade etti. Ben bunu önemsedim ve başkanlar kurulunu toplantıya çağırdım. Başkanlar Kurulu da, davetiyelerin dağıtılmış olması ve ifade özgürlüğü gibi gerekçelerle kararını verdi" dedi.

BEKİR BOZDAĞ'DAN YARGITAY'A YANIT

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Erdoğan'ın katılmayacağı adli yıl açılış törenine kabine üyelerinin de katılmayacağını açıkladı. Bozdağ, "Yargıtay, Cumhurbaşkanı yerine Barolar Birliği Başkanı'nı tercih etmiştir" dedi.

metin-feyzioglu.20140830163104.jpg