BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.246,87
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Ahmet Davutoğlu Dersim adını iade edecek!

Pazar günü Tunceli'yi ziyaret edecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kentte yapacağı konuşmada Tunceli'nin isminin 'Dersim' olarak değiştirileceği müjdesini vereceği iddia edildi.

Abone ol

Hafta sonu Tunceli'ye gidecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kentin isminin 'Dersim' olarak değiştirileceğini açıklaması bekleniyor. Davutoğlu'nun Tunceli ziyaretiyle ilgili www. ankarareview.com sitesinde Başbakan Davutoğlu açıklayacak: Tunceli “Dersim” Oluyor! başlıklı yazı kaleme alan Ömer Şahin şunları dile getirdi:

ALEVİ SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE MİLAT OLABİLİR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Pazar günü Tunceli’ye gidiyor. Başbakan’ın gidişi sıradan bir ziyaret olmayacak. “Hoca” tarihi açıklama ve adımlarla ezber bozmaya hazırlanıyor.

Bu ziyaret kronik hale gelen 'Alevi Sorunu'nun çözümünde bir ‘milat’ bile olabilir.Başbakan Davutoğlu’nun Tunceli ziyaretini farklı kılan sebeplere gelince…

Başbakan, Tunceli’ye parti faaliyetinden öte Alevilerin yıllarca dile getirdiği sorunlarına çözüm projesini anlatmaya gidiyor. Gittiği zaman da sadece temennilerini söylemeyecek. Atılacak somut adımları açıklayacak. Başbakanlıkta bir süredir üzerinde çalışılan ve Davutoğlu’nun kamuoyuna açıklamasını Tunceli ziyaretine bıraktığı o kararlar çok önemli.

DAVUTOĞLU, DERSİMLİ KARDEŞLERİM DİYECEK

Davutoğlu, Tunceli’de ne açıklayacak? Alevilere hangi 'müjde'leri verecek? Sürekli “Tunceli” diye yazdığıma bakmayın. Başbakan Davutoğlu oraya gittiğinde “Dersim” diyecek. Hatta “Dersimli kardeşlerim” diye konuşmasına başlayacak.

Bundan daha önemlisi de şu: Ahmet Hoca’nın büyük sürprizinin yine “Dersim” olacağı söyleniyor.
Yani , yıllardır oluşturulan beklenti gerçekleşecek.

Tunceli isminin Dersim olarak değiştirileceği Başbakan tarafından açıklanacak. Bu “iade-i itibar” için Meclis’ten yasa çıkarılacağı ilan edilecek.

Bu açıklamanın epey gürültü koparması bekleniyor. Birkaç gün gündemi işgal edecektir.
Bölgenin adı olan “Dersim”, 1935 yılında Tunceli olarak değiştirilmişti.

“Tunç gibi sağlam insanların yaşadığı yer” anlamına gelen Tunceli için kendi adıyla kanun çıkarılmıştı.
“Dersim” daha çok Tunceli’de yaşayan Alevilerin beklentisi olabilir. Ülke genelindeki Alevi vatandaşların daha önemli öncelikleri olduğunu biliyoruz.

CEMEVLERİNE VAKF STATÜSÜ

Bunların başında “cemevlerine yasal statü” geliyor. Hükümetin o konuda yaptığı çalışmalar hazır. “Alevi Çalıştay“larında tartışılan bazı formüller var idi. Cemevlerine “ibadethane” statüsü verilmesi zor gibi. Cami-cemevini eşitleyecek statüler iktidardan kabul görmüyor. Bunun yerine Cemevlerinin “Vakıf” şemsiyesi altına alınması gündemde…

Yani “kamu yararına dernek” statüsü ile kamu kaynaklarından, muafiyetlerden yararlandırılacak.
Cemevlerinin elektrik, su giderlerinin belediye tarafından karşılanması gibi…

Alevi Dedelerine maaş verilmesine kimi Alevi dernekleri soğuk baksa da hükümet olumlu yaklaşıyor. bin 400 civarında olduğu tahmin edilen Alevi Dedesi imamlar gibi maaşa bağlanacak.

“Zorunlu Din Dersi” ve ders kitaplarında Alevilere yönelik incitici sözlerin ayıklanması konusunda Ahmet Hoca’nın söyleyeceği sözler olacak!

Başbakanlık’ta bir süredir “Alevi Sorunu” üzerine çalışılıyor. Devletin resmi belgeleri taranıyor. “www.ankarareview.com”a bilgi veren kaynaklar, Başbakan Davutoğlu’nun Tunceli ziyaretinde Seyit Rıza’ya ilişkin önemli bir açıklama yapabileceğini de söyledi.

SEYİT RIZA'NIN MEZARINI AÇIKLAYABİLİR

Malum, Seyit Rıza ve 7 arkadaşı idam edildikten sonra mezar yerleri gizlenmişti. “Dersim Katliamı“nın simge ismi Seyit Rıza’nın mezar yeri resmi kayıtlarda var ise nerede olduğu Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanabilir. Davutoğlu, en azından mezar yeri tespiti için elinden gelenin yapılacağını açıklayacaktır.

AK Parti İl Kongresi’ne katılacak olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Tunceli ziyaretinin en önemli durağının cemevi olacağını da söyleyelim.