BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,80
HABER /  POLİTİKA

Ahmet Davutoğlu Bosna yolcusu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yarın Saraybosna’da düzenlenecek olan Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Dışişleri Bakanları Üçlü Danışma Toplantısı’na katılmak üzere Bosna’yı ziyaret edecek.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yarın Saraybosna’da düzenlenecek olan Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Dışişleri Bakanları Üçlü Danışma Toplantısı’na katılmak üzere Bosna’yı ziyaret edecek.

Bosna-Hersek Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumdzija’nın daveti üzerine gerçekleşecek ziyaret sırasında Davutoğlu, Zlatko Lagumdzija’nın yanısıra Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivan Mrkic ile ikili ve heyetler halinde üçlü görüşmeler gerçekleştirecek.

Saraybosna’daki üçlü toplantıya katılan Bakanlar, aynı gün Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkan ve Üyeleri’ne bir nezaket ziyaretinde bulunacak.

ANKARA’DA YAPILACAK “ÜÇLÜ BALKAN ZİRVESİ” HAZIRLIKLARI

Bu arada, “Üçlü Danışma Süreci Toplantısı” bağlamında, bölgesel işbirliği ve iyi komşuluk ilişkileri, ekonomik işbirliği, AB ve Avrupa –Atlantik entegrasyonu ile ilgili olarak 14-15 Mayıs tarihlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenecek olan “Üçlü Balkan Zirvesi Üçüncü Toplantısı” hazırlıkları da ele alınacak.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun sözkonusu ziyaret çerçevesinde, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkan ve üyeleri, bazı siyasi parti liderleri ve Yüksek Temsilci ile görüşmeler yapması, ayrıca çeşitli açılış ve etkinliklere katılması öngörülüyor.

Öte yandan, Saraybosna’daki üçlü toplantıya ilişkin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Dışişleri Bakanları Üçlü Danışma Mekanizması’nın Bakan Davutoğlu’nun inisiyatifiyle Saraybosna ile Belgrad arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine, Balkanlar’da iyi komşuluk ilişkileri ve bölgesel işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Ekim 2009’da ihdas edildiği belirtildi.

Anılan tarihten bu yana, üç ülkenin Dışişleri Bakanlarının İstanbul, Saraybosna, Belgrad ve Ankara’da toplam yedi defa biraraya geldiklerine, Saraybosna toplantısının bu formattaki buluşmaların sekizincisini oluşturacağına dikkat çekilen açıklamada Üçlü Danışma Mekanizması çerçevesinde bölgede barış ve istikrarı pekiştirmeye yönelik sağlanan bazı somut kazanımların anımsatıldıktan sonra şöyle denildi:

“Türkiye, Balkanlarda barış ve istikrarın kalıcı hale getirilmesine büyük önem atfetmekte ve Üçlü Danışma Süreci’ni bu amaca uzanan yolda hatırı sayılır bir güven artırıcı önlem olarak mütalaa etmektedir.”