SAĞLIK
10 Ağustos 2011 Çarşamba 10:580 Yorum3367 okunma16 yaşına gelindiğinde, kök oluşumunun yüzde 50’si tamamlanır. Bundan sonra çenenin de gelişimi ile beraber yirmi yaş dişi için yer oluşmaya başlar.
- Haber
Bu aşamada diş ya çıkış yolunu takip edip sürmesini tamamlar, ya da farklı bir yöne doğru kendine çıkış yolu yaratmaya çalışır. Problemler, bu aşamaların herhangi birinde oluşabilir...
Farklı yöne çıkan, gömülü kalan veya herhangi bir patolojiye sebep olan bu yirmiyaş dişleri, neden normal seyirlerinde süremezler? Aslında bu durumu açıklamak için zaman içinde bir çok farklı açıklama yapılmıştır. Bunlardan bir kaçına örnek vermek gerekirse;
• Diğer bir sebep ise diş genişliklerinin fazla, fakat çenedeki alanın az olmasıdır. Buna bağlı olarak diş sürmesini tamamlayacağı alana ulaşamaz.
• Gelişim sırasında oluşan sıkıntılar da bu sebeplerin içinde sayılabilmektedir.
Peki her yirmi yaş dişi çekilmeli midir? Veya hangi yirmi yaş dişi çekilmelidir?
Maalesef gömülü yirmi yaş dişi, genelde hastalarda çok ciddi problemlere sebebiyet verir. Örnek vermek gerekirse,
• Yarı gömülü yirmi yaş dişinin çevresinde oluşan iltihapın (perikoronitis) sebep olduğu, çok ciddi ağrı tablosu
• Çevre dişlerde çürük oluşumuna sebep olma
• Dişlerde sıkışıklık dolayısıyla şekil bozukluğuna yani ortodontik problemlere sebep olma
• Yirmi yaş dişi kaynaklı kist veya tümör oluşumuna zemin hazırlama
• Bulunduğu bölgedeki kemiği enfeksiyon benzeri oluşumlarla eritme
• Çene kırığına sebep olabilme
• Açıklanamayan ağrı tablosu , yirmi yaş dişlerinin oluşturabildiği problemlerin başında gelmektedir. Ama bu bütün risklere rağmen biz “Bütün yirmi yaş dişleri çekilmelidir.” gibi bir tespit yapılamaz.
Eğer bir yirmi yaş dişi sürmüşse ve aktif olarak kullanılıyorsa veya gömülü yirmi yaş dişi herhangi bir probleme ne hasta açısından ne de diş hekimi açısından neden olmuyorsa, çekimi zorunlu değildir.
Fakat gömülü olan bir yirmi yaş dişi ne yazık ki patlamaya hazır bir bomba gibidir. Yapılması gereken altı aylık düzenli kontroller için diş hekimine gidilmesi ve bu kontrollerde düzenli olarak yirmi yaş dişleri net olarak gösteren radyografiler alınmasıdır.
Yirmi yaş dişinin çekimine karar verilmesi durumunda, diş çekimi yapılacak alan sterilizasyon kurallarına uygun olarak hazırlanmalı, alana lokal anestezi uygulanmalı ve dişin çekimi cerrahi prensiplere göre uygun olarak yapılmalıdır.
Yirmi yaş dişi çekimi sırasında hastaların en büyük korkusu, herhangi bir ağrıyı hissetme düşüncesidir. Lokal anesteziler, beyin ile çekim alanı arasındaki sinir iletilerini bloke ettikleri için böyle bir olasılık, doğru uygulanmış bir lokal anestezi ile mümkün değildir. Fakat dokunma ve baskı duyusu sadece genel anestezi ile bloke olduğundan, hasta dokunma ve baskı duyusunu hisseder. Bu, ağrıyla çok karıştırılan bir duyudur. Bu sebeple hastanın ve hekimin bunun ayrımına iyi varması gerekmektedir.
Yirmi yaş dişinin cerrahi çekimi sonrası, reçete edilen ilaçlar düzenli ve zamanında kullanılmalıdır. Ağıza gelen kan kesinlikle tükürülmemelidir. 24 saat süreyle tütün ve tütün ürünleri tüketilmemelidir. Sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Operasyon sonrası o bölgeye yüzün dışından soğuk kompres uygulaması, operasyon sonra şişliği en aza indirecek bir durumdur.
Sonuç olarak düzenli Diş Hekimi kontrolü sizi bir çok sıkıntıdan erken teşhisle kurtaracaktır. Hastanın operasyon sonrası düzgün uygulacağı bir bakım en az doğru cerrahi teknik uygulanması kadar önemlidir.


Erdinç YAPAN-Hürriyet










MEMURErdoğan memurlar için son sözü söylediİmzaların atılmasına saatler kala masadan kalkan memur konfederasyonları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan haber bekliyordu..
DİĞERFLAŞ! Haliç Köprüsü böyle ayrıldı!Haliç Köprüsü ile yolu aynı hizada tutan çelik mekanizmada meydana gelen arıza nedeniyle yol ve köprü arasında yükseklik farkı oluştu
DİĞER29 ile süper başkan geliyorBaşkanlık sistemi tartışılırken hükümet 29 ile 'süper başkanlık' sistemi getirecek bir yasa tasarısı hazırladı.
DİĞERValilik önünde pompalıyla dehşet saçtıAdana Valiliği'nin bahçesinde pompalı tüfekle eylem yapan şahıs polisi alarma geçirdi.
GÜNDEMDoğalgaz fiyatları yüzde 50 düşebilirEnerjide Rusya'nın tekelini kırıp, oyunun kartlarının yeniden dağıtılmasına neden olabilecek kaya gazı tartışması alevlendi.
TERÖRÜç şehitte inanılmaz ihmalHatay'da üç subayın şehit olduğu olayla ilgili hazırlanan ilk raporda bir dizi ihmaller zincirine rastlandı.
SPOR MEDYASIAziz Yıldırım için 4 farklı senaryo!Metris'teki Aziz Yıldırım, rekor oyla yeniden seçilse de şike davasının seyrine göre kulübün yeniden seçime gideceği savunuluyor.- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
DİĞERBu soruların cevabını bilen kazanıyorBu yarışmayla hem eğlenin hem de bilginizi ölçün. İşte size eğlenceli bir fırsat...
3.SAYFAÖnce penisi sonra işi gittiKarısı tarafından penisi kesilen imama bir darbe de Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan geldi
TURİZMBurada kalmak bir araba parasıZenginin malı züğürdün çenesini yorarmış hesabı... Orta gelirlinin rüyasında bile göremeyeceği lüks ve şatafat merkezleri.
SİNEMAİşte bu hafta vizyona giren filmlerBu hafta sinemalarda gösterime giren filmleri ve fragmanlarını sizler için derledik... Size sadece seçmesi kaldı- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
Tel : +90 212 266 99 99 / Faks : +90 212 266 98 98







































