BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,54

AĞZI OLAN KONUŞUYOR

Ekonomik hareketlilik halkımızı ekonomi uzmanı yaptı.

Ekonomik hareketlilik halkımızı ekonomi uzmanı yaptı. Kahvedeki emekli amcadan, taksici yağız delikanlıya herkesin bir fikri var. Bugünlerde parası olan da olmayan da faiz diyor başka bir şey demiyor. Kimine haram, kimine helal. Bir de herkesin sorduğu sorular…

Yüksek faize sokaktaki insan ne diyor?

Taksici Mert: Kartlara borç dünya kadar. Faizler de yüksek. Battık mı?

Borcunun tamamını ödüyorsan rahat ol. Eğer ödeyemiyorsan artık daha yüksek faiz ödüyorsun. Yani 1.200 TL borcun var ve 800 TL ödedin. Kalan 400 TL için aylık 10 -  15 TL arasında faiz ödeyeceksin. Borcunu ödemediğin her ay bu rakam artacak.

Sigortacı Beril: Mutfağımı yenilemek istiyorum. Kredi çekeceğim. Faiz yüksek diyorlar. Ne yapmalı?

Kim diyorsa doğru diyor. Diyelim 10 bin TL kullanman lazım. 36 ay vadeli. Geçen sene kredi alsaydın aylık 372 TL öderdin. Şimdi alsan aylık 402 TL ödersin. Faizler yüksekken zorunlu olmadığı sürece kredi çekmemek de fayda var. Karar senin.

Memur Ahsen: Biraz birikimim var. Kira ödemek yerine eve para ödemek istiyorum. Kredi faizi yüksek olsa ne olur? Ev alıyorum sonuçta.

Ev almak herkesin hayali. 100.000 TL kredi çektin. 10 yılda ödeme yapacaksın. Geçen seneki faizle her ay 1.228 TL öderdin. Şimdi alsan 1.526 TL ödeyeceksin. Birikim yapmaya devam etmeyi de düşünebilirsin.

UNUTMAYIN

Can, parayı getirir; para canı getirmez diye bir atasözümüz var.

Her şeyin başı sağlık.  Kendinize ve bedeninize iyi bakmayı unutmayın. 

Sağlık, sevgi ve para ile kalın.