BIST 8.717
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.240,38
HABER /  SEÇİM

Ağrı'da seçimi kim kazanacak? BDP mi AK Parti mi?

Yerel seçimlerin 1 Haziran'da tekrar yapılacağı Ağrı'da BDP ile AK Parti arasında nefes nefese bir yarış yaşanıyor. Peki Ağrı'da seçimi kim kazanacak? İbre kimden yana?

Abone ol

30 Mart yerel seçimleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da AK Parti ile BDP arasında geçti. CHP ve MHP'nin büyük bir varlık gösteremediği bölgede seçimlerin yenileneceği tek il var, Ağrı. BDP ile AKP arasında başabaş giden, ancak hem şehirde çıkan olaylar hem de iki partinin de itirazları nedeniyle yeniden yapılacak seçimlere sadece birkaç gün kaldı.

BDP VE AK PARTİ TÜM GÜÇLERİYLE YÜKLENİYOR

El Cezire Türk'ten Gonca Şenay, Ağrı'da seçmenin nabzını tuttuğu haberinde şehirdeki son durumu yansıttığı haberinde çarpıcı gözlemlere yer verdi. Yeniden seçim atmosferine giren Ağrı'nın dört bir yanı yine siyasi partilerin bayraklarıyla donatılmış. AKP ile BDP, sona kaldığı için önemi artan, bir anlamda sembolleşen Ağrı'yı almak için tüm gücünü kullanıyor. Ağrı özellikle son iki haftadır hemen hemen her gün bakan ağırlıyor. BDP'liler ise dönüşümlü de olsa neredeyse tüm kadrosuyla seçimi kazanma çabasında.

"HİÇ BU KADAR BAKAN GÖRMEDİK"

Peki 30 Mart yerel seçimleri öncesindeki Ağrı ile bugünün Ağrı'sı arasında bir fark var mı? Bu soruyu Ağrılılara sorduk. Yaşlısından gencine ortak yanıt, "Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman bu kadar çok bakanı Ağrı'da görmemiştik" oluyor.

Ağrı'da AK Parti ile BDP seçmenini birbirinden ayıran önemli bir fark var, yaş. Yaşı orta ve üzeri olanların tercihlerini hep AK Parti'den, daha doğrusu Başbakan Tayyip Erdoğan'dan yana kullandığı, BDP'yi destekleyeceğiz, diyenlerin ise ağırlıkla gençlerden oluştuğu görülüyor.

Kentin "İstiklal Caddesi" olarak da bilinen en işlek caddesi Cumhuriyet Caddesi'ndeki bir kahvehanede 65 yaşındaki Cimşit Karakol, "Heyecanımız kalmadı" diyor.

"Belediye bize bir hizmet yapmadı. Ama biz yine de AK Parti'den hizmet bekliyoruz. Ağrı'nın içinden doğalgaz geçiyor, biz kullanamıyoruz."

"AK PARTİ DEĞİL ERDOĞAN'A OY VERİYORUZ"

Aynı masada oturup çay içtikleri arkadaşı 80 yaşındaki Paşa Bulut da aynı görüşte. AK Parti'li belediyenin yeteri kadar hizmet etmediğini düşünüyor ama yine de AKP'den yana olduğunu belirtiyor.

"Geçen İçişleri Bakanımız da geldi, oturduk onunla da böyle. 'Milletvekillerimizden memnun musun?' dedi. Ses çıkarmadık, sonra da söyledik. Bozuldular ama öyle. Hırsızlık ettiler desem iftira olur ama millete hizmet etmiyorlar. Yine de biz zaten AK Parti'ye değil Tayyip Erdoğan'a oy veriyoruz. Bizim hanımların kafasını kessen Erdoğan'a oy verir."

"NEREDEYSE AĞRI'YI BAŞKENT YAPACAKLAR"

Aynı kahvede hemen arka masada oturan gençler ise bambaşka düşünüyor. 21 yaşındaki Mehmet Polat, "Herkes AK Partili belediyenin bugüne kadar ne yaptığını daha doğrusu ne yapmadığını iyi bilir" diye konuşuyor.

"Herkes Tayyip Erdoğan'a bakıyor. Bakıyorsun seçim iptal edildikten sonra neredeyse Ağrı'yı başkent yapacaklar. Ağrı'nın insanı dağıtılan yardımlardan etkileniyor. Oysa ki Sırrı Sakık sırf kan dökülmesin diye kazandığı seçimi iptal ettirdi."

21 yaşındaki Sezer Polat ise 30 Mart'tan bu yana şehre takviye olarak gelen güvenlik güçlerinin şehrin nüfus yapısını değiştirdiği görüşünde.

"Sırrı Sakık yüzde 100 kazanacağı seçimi kaybedecek. Neredeyse Ağrı'da Bakanlar Kurulu toplantısı yapacaklar. Seçimi almak için hep buradalar."

AĞRI'DA SONUCU SESSİZLER BELİRLEYECEK

Bu görüşler sorularımıza yanıt verenlere ait. Oysa bir de sorulara yanıt vermeyenler, konuşmak istemeyenler var. Seçimin sonucunun kimin lehine olacağını, terazide hangi partinin daha ağır geleceğini belirleyen de onların oyu olacak. Birçoğu aslında belki de çoktan kararını verdi ama liderler yine de son bir kez seçmeni etkilemek, Ağrı'yı kaybetmemek için bir gün arayla şehirde miting yapacak. Çarşamba günü Başbakan Erdoğan, cuma günü ise BDP lideri Selahattin Demirtaş Ağrı'da olacak.