BIST 9.548
DOLAR 32,54
EURO 34,66
ALTIN 2.489,81
HABER /  GÜNCEL

AGİT: Ukrayna'da ölen Rus askerleri araçlarla geri taşındı

AGİT gözlemcileri Ukrayna'daki çatışmalarda ölen Rus askerlerinin yine Rus ordusuna ait askeri araçlarla Rusya'ya götürüldüğünü söyledi. Kremlin Ukrayna'ya asker gönderdiği iddialarını reddediyor.

Abone ol

Rus askeri araçlarının Ukrayna'dan Rusya'ya dönerken çatışmalarda ölmüş Rus askerlerini taşıdığı iddia edildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri üzerinde "Kargo 200" yazılı bir askeri aracın önce Rusya'dan Ukrayna'ya girdiğini, daha sonra ise aynı yolu kullanarak Rusya'ya döndüğünü söyledi.

"Kargo 200" Rus ordusunda çatışmada ölmüş askerleri temsil eden bir kod.

AGİT'in haftalık raporunda Rus askeri aracın 11 Kasım'da Rostov bölgesinden Ukrayna'ya girdiği ve birkaç saat sonra da geri döndüğü belirtildi.

Bahsi geçen bölgedeki sınır geçişi Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolü altında.

Kiev yönetiminden daha önce yapılan açıklamalarda Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yaşanan çatışmalarda Rus askerlerinin de öldürüldüğü iddia edilmişti.

Kiev yönetimi ve NATO, Rusya'yı Ukrayna'nın doğusuna asker göndermekle suçluyor. Kremlin ise bu iddiaları reddediyor.

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların silahlı mücadeleye girişmesinden bu yana bölgede 4 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık bir milyon kişi de evini terk etmek zorunda kaldı.

Her ne kadar Eylül ayında Belarus'un Minsk kentinde taraflar bir ateşkes anlaşması üzerinde uzlaşıya varsa da, bu anlaşmadan sonra da çatışmalar yer yer devam ediyordu.

BM Güvenlik Konseyi acil toplandı

Ukrayna'nın doüusunda askeri hareketliliğin tekrar tırmanmaya başlaması üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil gündemle toplandı.

Güvenlik Konseyi'nde söz alan

NATO daha önce yaptığı açıklamalardaa Rusya'dan Ukrayna'ya giren çok sayıda Rus birliği ve Rus ordusuna ait ağır silah tespit ettiklerini söylemişti.

Ancak Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda Ukrayna'da yaşananlara Rusya'nın doğrudan müdahalesi olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığı ifade edildi.