BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,09
ALTIN 2.325,61
HABER /  GÜNCEL

Ağar'ın suç işlemeye eğilimi var

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 130 sayfalık gerekçeli kararında çete kurmak ve yönetmekten 5 yıla mahkum ettiği Mehmet Ağar'ın pişmanlık göstermediğini de bildirdi.

Abone ol

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, eski bakanlardan Mehmet Ağar'ın Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemde Susurluk çetesinin yöneticisi olduğu gerekçesiyle verdiği 5 yıllık hapis cezasının gerekçesini açıkladı.

Mahkeme, Ağar'ın "kamu gücünü kullanarak suç işlemesi, suç işlemeye eğilimi ve pişmanlık göstermemesi" nedeniyle alt sınırın üstünde ceza verildiğini bildirdi.

Suçlu vekil ve polis birlikte

Gerekçeli kararda, Susurluk'ta 3 Kasım 1996'da meydana gelen kazada Türkiye'de katliam sanığı olarak, yurt dışındaysa uyuşturucu kaçakçılığı ve cezaevi firarisi olarak Kırmızı Bültenle aranan bir silahlı eylemci (Abdullah Çatlı) ile bu kişiyi yakalama veya bulunduğu yeri derhal güvenlik birimlerine bildirmekle görevli bir emniyet mensubunun (Hüseyin Kocadağ) ve bir milletvekilinin (Sedat Edip Bucak) birarada bulunmamaları gerekirken, aynı ortamda birlikte bulunduklarının ortaya çıktığı ifade edildi. Kararda Ağar'ın çete yöneticisi olarak yer aldığı eylemler şöyle sıralandı:

Mahkemeye göre suçları

- Sahte resmi evrak ve ruhsatsız tabancayla yakalanan Yaşar Öz'ün serbest kalmasını sağlamak, Öz adına sahte yeşil pasaport, silah taşıma ruhsatı ve belge düzenlemek.

- Çatlı'ya sahte belgelerle silah ruhsatı ve yeşil pasaport verilmesinde referans olmak.

- Çatlı'nın gerçek kimliğini bilmesine rağmen, kendisini üst düzey bürokrat olarak gösterip, kanuni takibattan kurtarmak amacıyla belge tanzim etmek, arandığını bilmesine rağmen yakalanmasını engellemek.

- Kumarhaneci Sami Hoştan'ın silah ruhsatı alması için referans yazmak.

- MİT'çi Tarık Ümit'in kaçırılması olayında 'Bizim tosunlar bana sormadan bir şey yapmazlar. İlgileneceğim' demesine rağmen konuyla ilgilenmeyerek, çete üyelerini koruyup, kollamak.

- Kumarhaneci Ömer Lütfi Topal'ın öldürülmesinden sonra ihbar sonucu gözaltına alınan özel harekat polislerini kurtarmak için çete üyesi İbrahim Şahin'i İstanbul'a göndererek polisleri Ankara'ya getirtmek ve "suçla ilgili bilgi elde edilemediği" gerekçesiyle serbest bırakılmalarını sağlamak.

"Ağar suça eğilimli"

Kararda, savcılığın çeteye yardım suçundan ceza istemesine karşın, Ağar'ın eylemlerinin yönetici olduğunu gösterdiği belirtildi. Kararda Ağar'a alt sınırın üstünde ceza verilmesi şu gerekçelerle açıklandı: "Ağar'ın, eylemlerinde, yasalardan kaynaklanan görev ve yetkilerini kötüye kullanmak suretiyle, Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı görevlerini icra ettiği süreç içerisinde kamu gücü ve nüfuzundan faydalandığı, sübuta eren suçu işleyiş biçimi ve özelliği, kastının yoğunluğu, suç sebep ve saikleriyle suçtan sonra pişmanlık göstermeyen hal ve tavırları, suç işleme hususundaki eğilimi, işlenen suçların mahiyet ve önemi, cezaların caydırıcılık ve uslandırıcılık özelliğinin, en üst seviyede verilecek cezalarının infazıyla gerçekleşeceğinden, hakkında asgari hadden uzaklaşılarak, teşdiden ceza verildiği" vurgulandı.