BIST 9.704
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.422,01
HABER /  GÜNCEL

Afganistan'da seçim krizi büyüyor

Cumhurbaşkanı adaylarından Abdullah Abdullah'ın ekibinden gözlemciler, Birleşmiş Milletler denetiminde yapılan oy sayımını boykot ettiklerini açıkladı. Abdullah ve rakibi Eşref Gani daha önce ABD'nin girişimiyle anlaşmış ve BM denetimini kabul etmişti.

Abone ol

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından iki aday arasında ABD'nin girişimiyle varılan anlaşma çökmek üzere. Cumhurbaşkanı adaylarından Abdullah Abdullah, Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde sürdürülen oy sayımını boykot ediyor.

Abdullah Abdullah'ın kampanya ekibinden Fazıl Ahmed Manavi "Sayım sürecini boykot ettik. Çünkü bizim için hiçbir değeri yok. Bırakalım kendileri sürece devam etsin" dedi.

Kampanyayı yöneten Fazıl Ağa Hüseyin Senceraki ise Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, belki de oy sayımına bundan sonra hiç katılmayacaklarını söyledi.

Eski Afganistan Dışişleri Bakanı Abdullah'ın destekçileri seçimde usulsüzlük yapıldığını, Eşref Gani lehine yüz binlerce sahte oy kullanıldığını iddia ediyor.

Seçimin ilk turunun ardından Gani'nin önde olduğu açıklanmış ancak iki aday da zafer ilan etmişti.

Kabil'deki BBC muhabiri David Loyn, oy sayımının muhtemelen Abdullah'ın ekibinden gözlemciler süreci boykot etse de süreceğini söylüyor.

BM daha fazla gözlemci gönderecek

Sürecin "geçici olarak aksadığını" kabul eden BM ise Afganistan'a daha fazla gözlemci göndermeye hazırlanıyor.

Abdullah Abdullah geçersiz oy kriterinin genişletilmesini istiyor.

Abdullah'ın destekçilerinden bazıları oyların adil şekilde sayılmaması halinde sokak gösterileri düzenleme tehdidinde bulunmuştu.

Afganistan'da seçimi kazandığı açıklanan kişi, görevi Taliban rejiminin son bulduğu 2001'den bu yana ülkeyi yöneten Hamid Karzai'den devralacak.