BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Afetzede işverene prim müjdesi

Üretim alanları ve işyerleri geçtiğimiz hafta yaşanan selden etkilenen ve zarar gören işverenlere,Eski Sosyal Güvenlik Kurumu Başmüfettişi Ahmet Metin Aysoy'dan müjdeli haber geldi.

Abone ol

Eski Sosyal Güvenlik Kurumu Başmüfettişi Ahmet Metin Aysoy,geçtiğimiz hafta yaşanan selden,üretim alanları ve işyerleri zarar gören işverenlerin prim borçlarını  bir yıl süreyle ertelenebileceğini ifade etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eski Başmüfettişi Ahmet Metin Aysoy, işyerleri ve üretim alanları geçtiğimiz hafta yaşanan sel baskını sonucu zarar görenlerin prim borçlarını bir yıl erteleyebileceklerini söyledi. Geçen hafta, başta İstanbul olmak üzere önemli sanayi ve tarımsal alanların bulunduğu illerde yaşanan yoğun yağışlar nedeniyle maddi zararlar meydana geldi. İşyerleri ve üretim alanları sel baskını sonucu zarar görenler ödeme güçlüğü içine düştü. DÜNYA yazarı ve SGK eski Başmüfettişi Aysoy, işverenlerin konuyla ilgili hakları ve zamanı gelen prim borçlarının durumuyla ilgili açıklama yaptı.

Aysoy, sel baskınları nedeniyle zarara uğrayanlar işyeri sahipleri ve üreticilerin SGK haklarını şöyle sıraladı: 
• 5510 sayılı Yasa’nın 91'inci maddesine göre, işyerleri afete uğrayan, tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetinden dolayı zarar gören işverenler ile 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar, belgelemeleri kaydıyla olayın meydana geldiği tarihten itibaren üç ayda talepte bulunmaları ve prim ödeme aczine düştüklerinin, inceleme sonucu anlaşılması halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar kurumca ertelenebilir. 


• Birinci fıkradaki durumlarda, afetin meydana geldiği ayda verilmesi gereken prim ve hizmet belgeleri, afetin meydana geldiği ayı takip eden üç ayda kuruma verildiği takdirde, süresinde verilmiş sayılır. 


• Prim borcunun ertelendiği sürede zaman aşımı işlemez ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaz. 


• İtfaiye ve zabıtaya tespit yaptırılıp, afet belgelenebilir. Defter ve kayıtların zarar gördüğü, mahkemenin zayi belgesiyle kanıtlanabilir.