BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Af Örgütü'nden Libya'ya 'işkencede ölüm' suçlaması

Uluslararası Af Örgütü, Libya'da çok sayıda tutuklunun gördükleri işkence sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. İşkence uygulamalarına tepki gösteren Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de Misrata'daki faaliyetlerini askıya aldı.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü, Libya'daki gözaltı merkezlerinde çok sayıda kişinin milislerin işkence uygulamalarına hedef olduktan sonra öldürüldüklerini duyurdu.

Örgüt, Trablus, Misrata ve Geryan kentlerinde başlarında, sırtlarında ve kollarında açık yara bulunan çok sayıda hasta tespit ettiğini açıkladı.

Öte yandan, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de, 115 kişiyi işkenceye bağlı yaralanmalar nedeniyle tedavi ettiği Misrata kentindeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Örgüt, ülkede bulunmalarının istismar edildiğini belirterek, ''Bizim görevimiz savaş mağdurlarına ve hasta tutuklulara sağlık hizmeti sağlamak, aynı hastaları işkence seanslarının ardından tedavi etmek değil dedi.

Birleşmiş Milletler yetkilileri de, Libya'da denetim altına alınamayan milislerin binlerce kişiyi gizli gözetim merkezlerinde tuttuğunu söyledi.

BM'nin Libya temsilcisi Ian Martin, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Libya'daki son durum konusunda bilgilendirdi.

Martin, Pazartesi günü eski lider Kaddafi'ni kalelerinden kabul edilen Beni Velid kentindeki çatışmalarda dört kişinin öldüğünü ve Bingazi'de gerginlik yaşandığını hatırlatarak bunun hükümetin milisleri kontrol altına almaktaki çaresizliğini gösterdiğini belirtti.

Ian Martin geçici hükümetin milis gruplarının dağıtılması konusunda bazı adımlar atmasına karşın silahların ve silahlı grupların yayılması nedeniyle otorite kuramadığını kaydetti.

BM temsilcisi Beni Velid'deki çatışmaların Kaddafi yanlılarının kenti ele geçirdiği şeklinde yanlış yansıtıldığını belirterek milislerin Kaddafi yanlılarını yenilgiye uğrattığını vurguladı. Temsilci ancak bu durumun tarafların uzlaşmasının zorluğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler'in insan hakları sorumlusu Navi Pillay da, milis gruplarının Kaddafi yanlısı sekiz binden fazla kişiyi yasa dışı olarak gözetim merkezlerinde tutmaya devam ettiğini belirtti.

Pillay, otorite boşluğu nedeniyle bu kamplarda işkence ve kötü muameleye uygun bir ortamın oluştuğuna dikkat çekti.

BM yetkilisi Libya hükümetinin bu kampları milislerden devralmasını isteyerek, tutsaklara yasalara uygun olarak muamele edilmesi gerektiğini vurguladı.